6.8.08

Alkoholin kulutus laskuun

Tasavallan hallitus ei nyt tiedä, nostaako vai laskeako viinaveroa.
Minusta viinaveroa pitää nostaa.
Maan hallitus taitaa pelätä sitä, että inflaatio räjähtää käsiin, jos alkoholin verotusta kiristetään. Hohhoijaa. Laskisivat nyt vaikka peruselintarvikkeiden arvonlisäveroa samalla.

Mutta siitä alkoholin kulutuksesta. Olen tässä lukenut Tom Standagen kirjaa Kuusi lasillista historiaa. Standagen mukaan muinaisessa Kreikassa ja Roomassa viini pääsääntöisesti laimennettiin vedellä. Miten Suomessa – laimennetaanko täällä koskaan viiniä vedellä tai kivennäisvedellä? En ole havainnut.

3 kommenttia:

Kaura kirjoitti...

Valkoviinin laimentaminen kuplavedellä kesäaikaan on aika suosittua ja lopputulos on hienolta nimeltään spritzer eikä kuumallakaan tule nestevajetta tai humalaa, kun tarpeeksi laimentaa. Punaviiniä tuskin usein laimennetaan, jos ei lähdetä sangrialinjalle. Mutta osa väestä juo viinaakin raakana.

Viinaverojen alentaminen oli karmea munaus. Synkkinä hetkinä mietin, oliko siinä jonkun inhodarwinistinen ajatus taustalla, kun alkoholisteja alkoi kaatua kuin heinää.

Kari kirjoitti...

Kuten Kaura kertoi, valkkaria laimennetaan aika usein kuten myös kuohuviinejä. Joskus olueenkin lisätään loraus spritea tms.

Viinaveroa hallitus voisi minusta Suomessa nostaa reilusti, kunhan jättää viinin (no, kirkkoviinin veroa voi nostaa) ja oluen rauhaan. Itse ostan viinani aina ulkomailta. Viimeisestä Suomesta ostetusta viinapullosta lienee jo kymmenen vuotta ;)

KirsiM kirjoitti...

Kaura, hyvä kuulla, että ainakin valkkaria siis laimennetaan. Muinaisessa Välimeren kulttuurissa laimennettiin ymmärtääkseni myös punaviiniä.
Tuosta viinaveron alennuksesta on minullekin tullut juuri tuollaisia synkkiä ajatuksia.
Mielenkiintoista, Kari. En ole tiennyt, että oluttakin voi laimentaa. Pitäönee joskus kokeilla ihan mielenkiinnosta, miltä sellainen maistuisi.
Kari, sitä ne kuulemma myös juuri laskevat, mikä olisi tuon ulkomailta tuotavan viinan osuus, jos viinaveroja nostetaan.
Olen nähnyt liian monia ihmisiä, jotka ovat viinan vietäviä. Poliitikoillakin on vastuu, kun houkuttelevat halvalla viinalla kansaa juomaan. Viina suo helponnäköisen pakotien elämän ankeuksista. Liian helponnäköisen.