24.8.08

Hyvinvointivaltion hiljaiset peijaiset

Valtiotieteiden tohtori Antti Pelkonen on analysoinut Suomen valtion huolia. Tohtori Pelkosen mukaan Suomi on siirtymässä hyvinvointivaltiosta kohti kilpailuvaltiota. Tilastokeskuksen sivuilta löytyy Pelkosen mielenkiintoinen artikkeli, jossa analysoidaan tapahtunutta ja tapahtumassa olevaa.
Suosittelen artikkelia asiasta kiinnostuneille. Tässä pieni lainaus:
--"perinteiset" hyvinvointivaltiot, joiden keskeisenä päämääränä on ollut kansalaisten tasa-arvo ja hyvinvointi, ovat muuttumassa kohti kilpailuvaltioita. Kilpailuvaltiot painottavat innovaatioiden edistämistä, kilpailukykyä ja asettavat taloudelliset tavoitteet laajempien yhteiskunnallisten päämäärien edelle.

2 kommenttia:

Inkivääri, Finland kirjoitti...

Aina joskus tuntuu siltä, että ihminen on yhteiskuntaa varten, kun minulla on kumminkin semmoinen käsitys ettei se mikään itsenäinen olio ole, jota meidän pitää ruokkia. Päinvastoin, yhteiskunta on meitä varten ja sen kuuluu hoitaa asiat niin, että kaikilla on hyvä olla...

Hyvinvointivaltiosta on tullut mantra jota hokevat nekin jotka syövät sen perustaa, ikään kuin se olisi jotain aina olevaa eikä yhteisesti sovittu juttu, jota pitää hoitaa jotta se säilyisi. Luen suurella mielenkiinnolla tuon artikkelin.

KirsiM kirjoitti...

Niin, Inkivääri, ne ovatkin muuttaneet termin jo hyvinvointiyhteiskunnaksi. Samalla asian sisältöä on nakerrettu ja vastuuta kansalaisten hyvinvoinnista on siirretty heille itselleen. Jollain on enemmän mahdollisuuksia tuottaa itselleen hyvinvointia kuin joillain muilla :( Tasaisesti jakaantuva vastuu edisti hyvinvointia tasaisesti, nykyinen malli edistää valikoidun joukon hyvinvointia.