2.8.08

Millainen on kansa joka ei tahdo kieltää seksin ostamista

Hesari uutisoi tänään Kansa ei halua kieltää seksin ostamista. Alkuperäisen kyselyn Taloustutkimus teki Iltalehden toimeksiannosta.
Hesarin uutisen yhteydessä keskustellaan seksin ostamisesta. Keskustelu on mielenkiintoinen ainakin, jos sitä lukee ihmisarvon näkökulmasta. Itsekin kävin sanani sanomassa.

8 kommenttia:

zache_ kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
zache_ kirjoitti...

Jotenkin hämmentävä tämä ajatuskuvio, että (pääosin) taloudelliset ongelmat ratkeaisi kielloilla eikä ihmisten omien toimintamahdollisuuksien parantamisella.

Salli ry: 2.4 Seksipalveluiden ostamisen kriminalisoinnin suhde perusoikeuksiin

Huom: Edellinen kommentti oli minun, mutta poistin sen kun en osannut käyttää oikolukua ja typotin linkin.

KirsiM kirjoitti...

Ajatuksesi lähtee siitä, että ihminen on pohjimmaltaan hyvä, vai ymmärsinkö väärin? Ihmisen hyvyyteen on minun vaikea vaikea uskoa, kun katsoo, miten suomalaisen yhteiskunnan kahtiajako on voimistunut. Lienee sitten jokaisen oma asia, millaisia seksisuhteita tahtoo harjoittaa, mutta prostituutio on orjuuteen verrattava alistamisen muoto.

Elegia kirjoitti...

Hmm, en kannata todellakaan ihmiskauppaa enkä paritusta, mutta minusta ihmisellä on oikeus myydä itseään (seksiä) ja myös ostaa. Tässä tietenkin vähän sama juttu kuin esim. varastetun tavaran ostamisessa: jos vähänkin epäilyttää, ei pitäisi ostaa.

Ja ei, en vertaa prostituutiota mihinkään esineisiin, mutta fakta tuntuu olevan, että oli se joko kiellyttä tai ei, niin väärinkäyttäjiä on aina. Jos prostituutio sallittaisiin, niin viranomaisilla olisi mahdollisesti paremmat edellytykset puuttua paritukseen ja ihmiskauppaan, kun ostajien ei tarvitse pelätä syytettä (tarkoitan tällä sitä, että on helpompi antaa vihjeitä ja puhua asiasta, jos ei käyttäjän tarvitse pelätä rangaistusta: en usko, että suurinta osaa asiakkaista kiinnostaa sekaantua ihmiskauppaan tai paritukseen).

Elegia kirjoitti...

Miten niin prostituutio on muuten alistamista? Olkoon se kiellettyä tai ei, niin jotkut sen valitsevat.

Minä katson, että minulla on oikeus halutessani myydä kehoani, toki se tapahtuu omilla ehdoillani eli en välttämättä sallisi mitään sadistijuttuja. Minusta nimenomaan oman kehon käyttämisen kieltäminen on ihmisoikeuksien epäämistä.

KirsiM kirjoitti...

Elegia, parituksen ja ihmiskaupan paljastajat kannattaa vapauttaa syyteuhasta. Jos tällainen pätee puukaupan kartelleihin, niin se pätee kyllä prostituutioonkin. Ja paritushan on tosiaan rikos Suomen lain mukaan, ilman kahta sanaa.

Tuosta vapaaehtoisuudesta totean kyllä ehkäpä vähän sarkastisesti, että olen ihan varma, että Suomesta löytyisi jo ihmisiä, jotka olisivat valmiit myymään itsensä tai lapsensa orjuuteen päästäkseen taloudellisesta ahdingostaan. Ilman muuta on siis niitä, jotka sen valitsevat prostituution. Ne naiset, joilla ei ole taloudellisia paineita, mutta on tarvetta, joka ei tyydyty parisuhteessa, valitsevat sitten elämäntyylin, jossa ei ole vakiintuneita seksikumppaneita. Miesten tilanne on hieman toisennäköinen.

Minä en tässä ota nyt kantaa ihmisten seksuaalisisiin suhteisiin, vaan pelkästään prositituutioon, joka ei ole YK:n ihmisoikeuksien julistuksen mukainen ihmisoikeus, ei osto- eikä myyntipuolella.
Kun suomalaiset käyvät esimerkiksi Thaimaan tai Viron prostituoitujen "palveluissa", eivät he voi tietää mitään näiden naisten ihmisoikeuksista. Se, mistä voidaan toki tietää on, että suuri osa aidsista tulee prostituution tuotteena. Tuppaa myös olemaan niin, että prostituutioon liittyy yleensä paritus ja suojelu, huumekauppa ja muu järjestäytynyt rikollisuus. Eivätkä nuo Helsingin asunnottomat katunaiset mitään kadehdittavaa joukkoa ole.

Halo Efekti kirjoitti...

Mulla on täysin samantyyppinen ajatuskuvio tästä asiasta kuin sulla Kirsi.

Tosin luettuani (ei tässä) puolustajien argumentointia olen todella hämmentynyt. Täytyy myöntää että jopa minä joiltin osin pidän kriminalisointia ongelmallisena. Ilmeisesti on tosiaan olemassa sellainenkin naisryhmä, joka kykenee pitämään maailman vanhinta ammattia ihan normaalina palvelualan duunina. Tämä on minusta uskomatonta, mutta ilmeisesti näin on. Tietysti tähänkin liittyy sellaista denial-tyyppistä psykologista suojamekanismia. Tosiasia lienee myös se, että jos itsensä myyminen, parituksen ja ihmiskaupan tapaan, kriminalisoidaan se siirtyy "maan alle" ja on niin muodoin vielä vaikeammin hallittavissa kuin nyt.

Todella monipiippuinen ongelmavyyhti, johon liittyy kysymyksiä joita naisena en kerta kaikkiaan voi a) hyväksyä ja b) ymmärtää.

KirsiM kirjoitti...

Mutta ei sitä nytkään kukaan hallitse, Halo. Prostituution laillistamista ajavat ihmiset ovat sellaisia, jotka eivät joudu kärsimään prostituution seurauksista kuin siinä tapauksessa että sattuvat saamaan Taudin... Suurin osa maailman prostituoiduista sen sijaan on yksinkertaisesti riiston uhreja ja heille elämä on kärsimystä. Sellaista akateemisesti koulutettua naista en itse ole vielä nähnyt, joka omalla kuvallaan ja nimellään kertoisi, että on vapaaehtoisesti ja omasta halustaan prostituoitu. Poikakaveriltaan salaa "sivutuloja" hankkivia saattaa olla. Mielestäni yksinkertaista ihmisoikeustyötä on kieltää seksin ostaminen. Se on samalla viesti liituraitamiehille ja rahakkaille naisille, jotka tätä harjoittavat, että toista ihmistä ei saa ostaa rahalla.