14.8.08

Tupakointi on terveellistä, koska...

Vanhaan aikaan kaivosmiehet kuulemma uskoivat, että tupakointi on terveellistä, sillä se yskittää ja sitä kautta se puhdistaa siis tietenkin keuhkoja.

8 kommenttia:

Tarjuska kirjoitti...

Edesmennyt "appiukkoni", jota en ole koskaan tavannut...oli kaivosmies. Miten hänen sitten kävi. Kuoli kivipölykeuhkotautiin ja poltti lisäksi paljon tupakkaa. Näyttää vanhoissa kuvissa olevan tupakki hampaiden välissä. Taisi olla väärää uskomusta.

KirsiM kirjoitti...

Uskomuksiapa hyvinkin.

Rita kirjoitti...

Olen myös kuullut että lääkärit suosittelivat astmapotilaille mentholisvukkeita. Tupakoinnin alkuaikoina uskottiin että uusi tapa oli sekä hyödyllinen, viihdyttävä että hyväksi imagolle. Ties vaikka kaukoidässä ja jossain muualla vielä uskotaan noin.

henna kirjoitti...

Arveltiinpa tupakansavun auttavan hammassärkyynkin.

tanssiva harmaa pantteri kirjoitti...

Melkoiset markkinavoimat ovat olleet liikkeellä tupakan kohdalla. Kaikkiin vaivoihin auttaa tupakanpoltto - voi voi sentään. Astmaankin ja hammassärkyyn (tuon hammassärkyjutun muistan nuoruudestani: savua piti pitää hampaan kohdalla, niin se helpotti, näin uskottiin)

KirsiM kirjoitti...

Rita, lääkärit eivät suosittele savukkeita. Tupakkateollisuus syyti aikoinaan mainontaa, jossa naisille yritettiin suositella mentholisavukkeita ja kevytsavukkeita. Tämä harhaanjohtava mainonta, minkä perusteella jotkut naiset kuvittelivat, että kevytsavukkeet olisivat jotenkin haitattomampia, johti tupakkatehtailijat leivättömän pöydän ääreen. Asiaan voit tutustua esimerkiksi siviilioikeuden professori Erkki Aurejärven sivuilla:

http://www.erkkiaurejarvi.fi/KEVYTSAVUKEOIKEUDENKAYNTI.pdf

Joo, Henna, tupakan on sanottu parantavan syöpää ja sydänsairauksia, vaikka tosiasiassahan se aiheuttaa niitä. M1500-luvulla Nicolas Monardes -niminen lääkäri löysi 65 sairautta, joita tupakoinnilla pystyttiin lievittämään. Niinpäkun 1600-luvulla osa lääkäreistä alkoi olla jo selvillä siitä, ettei tupakka sittenkään taida olla ihan niin terveellistä kuin mitä sata vuotta aiemmin oli selitetty, asiasta syntyi suri eripura. Keskustelu kuumeni siinä määrin, että jopa Englannin kuningaskin otti siihen osaa.

Pantteri, tästäpä juuri on kyse, markkinoinnista. Tupakka on oiva kaapu nikotiinille ja nikotiini on oiva markkinatuote – tosin se on myrkky, mutta oivaksi sen tekee se, että nikotiini aiheuttaa riippuvuutta. Kun siis asiakas on kerran saatu puhutuksi ympäri, hän ei kovin helposti vetäydy asiakkuudesta. Tupakka, sikarit ja piippu ovat kaikki mielenkiintoisia esineitä, joille löytyy helposti elokuvarooleja eikä tuotemerkkejä tai pakkauksia tarvitse lainkaan näyttää; pelkkä savu laukaisee nikotinistin himon. Jopa pelkkä tällaisen tekstin lukeminen saattaa viedä kädet levottomasti hapuilemaan taskusta tupakka-askia.

Rita kirjoitti...

"...lääkärit eivät suosittele savukkeita. "

?? - Eivät tietenkään. Minä kirjoitin "suosittelivat", imperfekti, siis vanhaan aikaan, josta oli puhe. En suinkaan tarkoittanut kaikkia lääkäreitä, vaan olin kuullut että oli lääkäreitä jotka niin tekivät.

KirsiM kirjoitti...

Kiitos, Rita, tarkennuksesta. Anteeksi virheellinen tulkintani. Ja olet ihan oikeassa: jotkut lääkärit tosiaan suosittelivat – emme vielä oikein tiedä, mistä syystä. Lääketiede alkoi olla selvillä tupakan haitoista jo tuossa 1600-luvulla, mutta on selvää, että aina löytyy niitä, jotka mielellään puhuvat siihen sävyyn, mihin yleisö toivoo.
Suomessa lääkäreiden tupakointi loppui 1970-luvulla kuin veitsellä leikaten. Olen nähnyt Sydänliiton arkistossa kuvia, joissa sydänlääkärit tupakoivat. Kun selvisi, mitä verisuonistossa tupakoinnin aikana tapahtuu, sydänlääkärit lopettivat.
Rahan voimalla tupakkateollisuus on houkutellut lääkäreitä, poliitikkoja, elokuvantekijöitä ja ehkäpä myös toimittajia oman markkinointinsa asialle.
Olen muutamaan kertaan kirjoittanutkin tupakkateollisuuden arkistoista, jotka ovat tällä hetkellä internetissä kaikkien tutkittavina. Tohtori Heikki Hiilamo on tietääkseni merkittävin suomalainen tämän alan tutkija tällä hetkellä.