22.8.08

Valokuvatorstai: Keskeneräinen


Maailmassa on paljon alueita, joilla aurinko voisi paistaa ruoan valmiiksi, jos vain käytössä olisi sopivat välineet.
Kohtuullisen ja oikeudenmukaisen elämän saaminen kaikille maailman ihmisille on tavoite, jonka saavuttaminen on edelleen pahasti kesken. Pyritäänkö siihen edes tosissaan? Nyt ruoan hinta karkaa maailman köyhien ulottuvilta.
Valokuvatorstain tämän viikon aihe on Keskeneräinen.

14 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Taas hyviä näkökulma.
En tiedä, miksi asiat tosiaan vain huononevat vuodesta toiseen. Mitä enemmän rahaa rikkailla, sitä enemmän niukkuutta oikeasti köyhillä.

Anonyymi kirjoitti...

Näin sateisen kesän jälkeen, kun peltoja ei päästä puimaan ja jyvät pilaantuvat peltoon, meillä olisi muinoin ollut pula viljasta. Nyt pulaa tuskin tulee tänne, mutta meille ostettava on pois köyhemmiltä, joihin pula sitten tosiaan iskee. Maailma on tosiaan keskeneräinen.

KirsiMy kirjoitti...

Neulekirppu, rikkaat ja rikkaat maat tiputtelevat armopaloja ja katastrofiapua, joskus aika pyyteettömästikin, mutta varsinainen köyhyyden poistaminen on toinen juttu. Itselläni on sellainen käsitys, että ihminen jollain mielenkiintoisella tavalla etsii keinoja osoittaa paremmuuttaan toisiin ihmisiin nähden. Niinpä, myös Suomessa, ihminen mielellään näkee olevansa rikkaampi ja kokee olevansa sitä kautta parempi kuin muut ihmiset. Tätä erinomaisuutta korostetaan monin tavoin ja pidetään hajurakoa köyhiin niin paikallisesti kuin maailmanlaajuisesti. Tosiasiassa kai köyhyys selätettäisiin niin täällä kuin maailmallakin, jos kaikilla ihmisillä olisi mahdollisuus ottaa oma elämä haltuun. Nyt köyhät niin täällä kuin maailmallakin pidetään nöyrinä riittämättömien tukien tai riittämättömän avun turvin. Tällä pönkitetään lähinnä maksajien käsitystä siitä, että he ovat tehneet parhaansa eivätkä enempää voi, olisi syytä köyhien nyt tehdä oma osuutensa. Tämä on lähes ikiliikkuja – tai noidankehä.

Kari, masentavasti totta. Eikä kyse ole vain suomalaisesta maatalouspolitiikasta ja suomalaisista vieljelijöistä. Ja nyt kaiken lisäksi viljelijöitä kannustetaan siirtymään öljysheikeiksi.

Inkivääri kirjoitti...

No, ei pidä yleistää tuota rikkaan asennetta. Köyhään verrattuna olen rikas monellakin mittarilla, mutta ei minulla ole tunnetta paremmuudesta ja vielä vähemmän sillä pröystäillä. Tietysti on myös niitä vielä rikkaampia, mutta enemmän kuin ne jotka näyttävät sen.

Tuo ruuan jaon epäoikeudenmukaisuus minua mietityttää maailmankaupan näkökulmasta. Köyhät maathan vaativat ruokakaupan vapauttamista sekä tulleista että maataloustuista. Se johtaa väistämättä viljan hinnan nousuun ja näkisin, että nimenomaan köyhien maiden köyhäslistö siitä kärsii.

Maailmankauppaneuvotteluissa ei kuulune köyhän maan pienviljelijän ääni vaan suurmaanomistajan, luulen ma?!?

Meillähän maataloustukea saavat myös tulppaanin ja joulutähden kasvattajat, mitä minä olen vähän moittinut - mielestäni maataloustuki tulisi ohjata vain ja ainoastaan ruuantuotantoon. Siitä saa kyllä vastusta, sillä silloin kukkamme maksaisivat vielä enemmän - senhän arvasi ainakin joku kukkien ostaja toisessa keskustelussa eikä siis pitänyt mielipiteestäni.

Ihan sama pätee maataloustuen muissa osissa - vilja hinta nousee sitä mukaa kun maataloustuki laskee. Varakkaammalle se on ihan se ja sama - hän voi ostaa kalliimmankin leivän ja sanoo, että tuet pois vaan, ettei minun tarvitse maksaa veroja.

Se jonka kaikki raha menee jo nyt ruokaan ja jonka verotkin ovat pienet ymmärtää, että maataloustuki on yksi tapa ylläpitää jonkinlaista tasajakoa yhteiskunnassa.

Liisa kirjoitti...

Luin Suomen Kuvalehdestä (No28) Petri Pöntisen artkkelin Bisnes-jussin markkinat. Jotenkin tuntuu pahalta, että ruoka menee pörssiin. Oletan, että ole lukenutkin ko. artikkelin. Toinen yhtä hälyttävä uutinen on mielestäni se, että joka päivä kolme suomalaista maidontuottajaa lopettaa.

Aurinkoenergian hyödyntäminen on kesken meilläkin saati sitten alueilla joita tarkoitit.

KirsiMy kirjoitti...

Inkivääri, köyhien maiden pelloilla aletaan kasvattaa enenevässä määrin rikkaiden maiden monikansallisten yritysten laskuun ja niiden voiton maksimoinniksi öljykasveja, jotka eivät enää mene ravinnoksi.
Nähdäkseni osut aivan samaan pointtiin kuin mitä yritin sanoa: köyhät eivät hyödy niin sanotusta kehityksestäkään, elleivät he itse saa edes mahdollisuutta päättää omasta elämästään ja saa riittäviä edellytyksiä ottaa hommaa itse haltuunsa.
Nämä tuet eivät kohenna köyhien asemaa, vaan rikkaiden. Nänhän se on jopa Suomessa Kelan tuissa nykyisin. Köyät eivät saatarpeeksi, ja jos saisivat, eivät hyötyisi siitäkään, jos muut edellytykset puuttuvat. Rikkaat puolestaan pistävät lapsilisät pankkiin ja antavat ne nuortensa käyttöön, kun nämä lähtevät amerikkalaiseen yliopistoon opiskelemaan taloustieteitä.
Itse olen alkanut epäillä tuon viimeisen kappaleesi sisältämän ajatuksen todenmukaisuutta. Maataloustuistakin suurin euromääräinen hyöty menee esimerkiksi Suomessa isoille ja rikkaille, joilla on paljon karjaa ja peltopinta-alaa. Pienet tilat tulevat entistä elinkevottomammiksi ja syrjäseudut tyhjenevät asukkaista, joilla ei ole elinmahdollisuuksia. En puhuisi tasajaosta tässä yhteydessä. Joskus aiemmin näin on ehkä ollutkin. Nykyisin tuloerot ovat kasvaneet giganttisiksi ja tämä on merkinnyt sitä, että tulosidonnaiset etuudet merkitsevät Suomessa tulonsiirtoja nimenomaan varakkaalle, jopa rikkaalle kansanosalle.

Liisa, enpä ole muuten lukenut Bisnes-jussin markkinoista. Pitää kai ryhtyä lukemaan Kuvalehteä säännöllisesti.
Oikeastaan osin puutuinkin jo tuohon mainitsemaasi asiaan tilakuolemista vastaillessani Inkiväärille.
Aurinkionergiaa voisi tosiaan käyttää enemmän täällä Suomessakin, mutta suurimman terveyshyödyn siitä saisivat nähdäkseni kehitysmaiden ihmiset, jotka nyt kärsivät sisäilman epäpuhtauksista: lukuisissa osoissa maailmaa ruoanlaitto tapahtuu pienillä keitttimillä sisätiloissa eikä käytetty polttoaine kovinkaan usein pala puhtaasti, vaan aiheuttaa terveyden kannalta erittäin haitallisia pienhiukkaspäästöjä sisäilmaan. Nämä sisäilman epäpuhtaudet ovayt erittäin suuri painten lasten kuolemanaiheuttaja nimenomaan kehitysmaissa. Pienillä asioilla, kuten puhtaalla vedellä, sanitaatiolla ja mahdollisimman puhtaalla energialla luodaan monen köyhän kylän olosuhteisiin maailmalla sellaista kohennusta, että ihmiset voivat ryhtyä ajattelemaan lukutaitoa ja muuta, mikä todella kohentaa heidän tilannettaam eikä ainoastaan pidä heitä hengissä.

Inkivääri kirjoitti...

Pointtini maataloustuissa oli se, että tuet vaikuttavat lopputuotteen hintaan eli siihen millä sen saa kaupasta. Toki iso viljelijä saa sitä enemmän, mutta peltoviljely on vielä konevoiminkin tehtynä rahaa kuluttavaa puuhaa myös eli isolla on siinä tapauksessa myös kuluja enemmän.

Ja totta on sekin, että ihan pieni tila ei tukea saa enää lainkaan, mutta ihan pieni tila ei elättäisi yksin muutenkaan. Meillähän on nytkin viljelijöitä, jotka viljelevät ilman tukia, koska varsinainen leipä tulee muusta työstä. Nykyisillä koneilla isonkin tilan viljelyyn menee kuitenkin aikaa kohtuullisen vähän, eivät muutkaan elä koko vuotta kuukauden työmäärällä vaikkakin siinä välissä onkin kolme hermoilun kuukautta - tuleeko halla, tuleeko kuivuus, tuleeko liikaa vettä kuten nyt tai tuleeko öttiäsiä, jotka vievät koko sadon...Koneet ja kuivurit on kuitenkin maksettava, joten aika pääomavaltaista on maanviljely nyt eikä pääoman tuotto ole järin suuri.

Lapsilisiin sitä ei siis mielestäni voi verrata - lapsi voi periaatteessa elää samalla rahalla vaikka tokihan rikkaamman lapsi oikeasti kuluttaa enempi.

Mielestäni vaan maataloustukea pitäisi maksaa vain ja ainoastaan ruuan tuotannosta, ei kukkien vaikka kukista hurjasti tykkäänkin:)

Uusiutuvaan energiaan on vaikea saada rahaa, koska itse raaka-aineen myynnistä - tuulesta ja auringosta ei kukaan saa tuloa. Öljyntuottaja keksii öljylle käyttöä, turpeen tuottaja turpeelle, atomivoimakin tarvitsee raaka-ainetta...

Niin hyvä idea sekä kuva että teksti muuten tuohon haasteeseen - kovin kesken on sekä uusiutuvan energian käyttöönotto että köyhyyden poistaminen maailmasta.

KirsiMy kirjoitti...

Niin, inkivääri, itseäni kiinnostaa tuo köyhyys ja eriarvoisuus, joka tuntuu vain kasvavan – ei vain Suomessa, vaan maailmanlaajuisesti. Suomessa se merkitsee esimerkiksi pientilallisille huolestuttavia näkymiä, varsinkin, jos ikää on vähän enemmän.
En muuten verrannut lapsilisiä maataloustukiin. Rikkaat vain voivat kasvattaa rahakasaansa myös näillä universaaleilla eduilla, kun köyhiltä ne menevät leipään tai vuokraan. Suomelaisessa järjestelmässä köyhäthän eivät usein voi edes hakea tukia, joihin olisivat oikeutettuja (siis siinä pelossa että Kela keksii jonkin takaisinmaksun aiheen eikä rahaa takaisinmaksuun ole otettavissa, parempi olla siis hakematta).
Tämä ajatuksenvaihto on erittäin mielenkiintoista, Inkivääri.

Inkivääri kirjoitti...

Tottahan minä olen pien- ja perheviljelyksen kannalla. Nykyinen kehitys uhkaa viedä maaseudulta työpaikat ja tuoda väen kaupunkiin kuin köyhissä maissa. Maataloudessa ei perinteisesti ole edes laskettu pääoman tuottoa, vaan on riittänyt että saa toimeentulon itselleen ja perheelleen. Köyhissä maissa juuri maanomistuksen keskittyminen on suurimpaan hätään johtanut ja se mitä sanoitkin - tuotantokasvit ovat niitä mitä rikas länsi tarvitsee...

Mahtaako nouseva öljyn hinta vaikuttaa ruuan kuljetteluun, nouseeko banaanin hinta niin korkeaksi ettemme enää nosta sitä? Tuleeko viljely kannattamattomaksi ja maa palaa takaisin perustuotantoon myös eteläisemmissä maissa?

KirsiMy kirjoitti...

Niin, Suomessa on pajon yrittäjiä, jotka eivät laske mitään "pääoman tuottoa", siis enenevässä määrin. Työvoimahallintohan on yrittänyt parhaansa mukaan tehdä työttömistä suoraan yrittäjiä, jolloin työttömät on siivottu iankaikkisesti kortistoista.
Nouseva ruoan hinta kirpaisee aina pahiten köyhiä, joiden raha menee nimenomaan perustarpeisiin. Rikkaat miettivät kaikenlaisia kouutus- ja kulutusmahdollisuuksia, lomia ja viihdettä, kun köyhät puolestaan samaan aikaan yksinkertaisesti pyrkivät säilymään hengissä ja mahdollisimman terveinä.

Anonyymi kirjoitti...

Maailma on pahasti kesken. Mutta mitä sitten tapahtusi, jos se tosiaan valmistuisi.

KirsiMy kirjoitti...

Niinpä niin, Kutis. Outo ajatus. Pitääpä maistella.

Anonyymi kirjoitti...

Ikävästi on maailmassa moni asia kesken ja tasa-arvoakaan ei varmaan koskaan tule olemaankaan kaikkialla tässä suhteessa. Tokkopa tätä maailmaa koskaan täysin valmiiksi saadaankaan. :(

KirsiMy kirjoitti...

Mutta yritetään tehdä siitä parempi paikka, Tarjuska.