9.10.08

Ikäihmisten ulkoilupäivää, ystävät ja kylän miehet

Tänään on sitten se päivä, jolloin meitä rohkaistaan lähtemään lenkille oman ikäihmisemme kanssa.
Suomessa on tällä hetkellä reilut 400 000 yli 75-vuotiasta ja heidän määränsä kaksinkertaistuu seuraavan 30 vuoden aikana. Iäkkään hyvään arkeen kuuluu mahdollisuus ulkoiluun. Joka toiselle yli 75-vuotiaista ulkona liikkuminen ilman avustajaa tuottaa vaikeuksia. Moni ikäihminen joutuu luopumaan ulkona liikkumisesta vastoin tahtoaan. Oman kodin vangiksi jääminen ennustaa lyhyessä ajassa turvautumista laitoshoitoon. Myös laitoksissa ja palvelukodeissa asuvat ikäihmiset kävisivät mielellään ulkona, jos joku avustaisi heitä.

2 kommenttia:

Tarjuska kirjoitti...

Vaikka en olekaan ns. ikäihminen, niin saimme kutsun kuntokeidas Sandelsin järjestämään tapahtumaan Töölön puistoon. Sinne olisi voinut ottaa mukaan jonkun ikäihmisenkin. Tosin vietin päiväni erään "ikäihmisen" 70v. juhlissa. :) Muuten olisi ehkä voinut olla mukana.

KirsiM kirjoitti...

Tarjuska, minulle kävi niin, että muu arki nielaisi aikani.
Juuri eilen tapasin ystäväni, joka kauan sitten valitti minulle, että hänen iäkäs äitinsä ei saa tarpeeksi ruokaa vanhainkodissa – siis ettei hänelle anneta; äiti kykenee itse syömään! Keskustelimme asiasta vielä. Nyt on meneillään hoitoneuvotteluprosessi. Toivon hartaasti, että ystäväni äidin - ja muiden kyseisen hoitolaitoksen asukkaiden - ei enää tarvitse kärsiä nälkää. Eipä tuo Vantaan kaupunkikaan aivan tarkkaan syynää, millaisiin laitoksiin vanhuksiaan pistää ja miten tiukkaan kilpailuttaa laitoksia; jos ne kovin halvalla lupaavat hoitaa, merkinnee se samaa kuin historiallisissa dokumenteissa: kun vaivaisia myytiin taloihin huutokaupalla, se tapahtui periaatteella Joka vähiten pyytää :(