4.10.08

Usko ja tietoIhminen uskoo, mitä tahtoo – niin kauan kunnes elämän kovat faktat hyökkäävät päälle. Tupakoitsijat levittävät netissä röökaamiskuviaan. Viranomaisten kieltotekstit eivät välttämättä vaikuta ennen kuin ollaan kasvokkain oman kuoleman kanssa. Itselleni on ollut tyrmistys, kun tajusin, että sepelvaltimotautipotilaalle ensimmäinen tupakka voi olla viimeinen ruumisarkun naula.
Tämä kuva tupakkamarkkinoinnin tilataideteoksesta on otettu Oslon lentokentältä. Minulle rakennelma puhui siitä, että varoitukset ovat muuttuneet somisteiksi.

KTL:n Tupakkakertomus 2006 (pdf).
Tupakoinnin terveysvaikutuksista Hengitysliiton aineistoa.

4 kommenttia:

Elegia kirjoitti...

Mjaa, kyllä minä tiedän tupakoinnin riskit ja vaarat. Joskus tulee vähän hömelö olo, kun ajattelee, miten tyhmänä pidetään.

Ajatteleekohan se ylipainoinen kolesterolipommi kuinka vaarallisesti elää?

KirsiM kirjoitti...

Elegia, sitähän minä juuri yritin sanoa. Muuten: tupakointi nostaa myös kolesterolia :(

Inkivääri kirjoitti...

Tupakointi on vähemmän geeneistä kiinni kuin ylipaino.

Ne, jotka sairastuivat tupakasta eivät tule enää kertomaan kuinka kävi ja kannattiko ottaa riski. Tosin sekin riski tulee usein otettua niin nuorena ettei järkipuhe auta ja tupakan aiheuttama psyykkinen riippuvuus on samaa luokkaa kuin ruuan tai ilman elimistölle.

Sukulainen menehtyi syöpään, josta lääkäri sanoi:hän on tavannut 20 tämän tyyppistä uransa aikana ja kaikki ovat olleet tupakoitsijoilla. Sairaus vei miehen muutamassa kuukaudessa.

KirsiM kirjoitti...

Niin, jotkut terveyteen liittyvät asiat ovat aivan pelkästään valinnoistamme kiinni, eivät mitenkään perinnöllisiä. Tupakoinnista sen verran, että nikotiiniriippuvuuden vakavuusaste on sidoksissa perinnöllisyyteen.
Kaikkein vähimmällä pääsee, jos ei koskaan aloitakaan tupakointia. Omassakin tuttavapiirissäni on ihmisiä, jotka ovat yrittäneet vapautua tupakasta, mutta eivät ole onnituneet.
Usein kai ihminen yrittää lopettaa tupakoinnin, kun terveyshaitat ovat jo ilmeisiä: on keuhkoahtaumatauti tai sepelvaltimotauti. Sydäninfarktin jälkeen tulee pakollinen tupakastavieroitus: teholla ei voi tupakoida.

Itse olen surrut erityisesti ystävieni puolesta, jotka ovat ostaneet tiskin alta halvalla salakujetettuja savukkeita: Venäjältä tuoduissa savukkeissa on enemmän nikotiinia kuin EU-alueella valvotusti myydyissä savukkeissa. Halvempi hinta ei olekaan halvempi: riippuvuuden ote on kovempi.