24.10.08

Vaalikeskustelu avasi silmät

Tämäniltainen television suuri vaalikeskustelu kirvoitti perheessämme melkoisen sosiaalipoliittisen kalabaliikin.
Yksi asia tyrmistytti minua itseäni: Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen sanoi, että korjaavien toimenpiteiden sijaan pitää panostaa ennaltaehkäisyyn.
Katekismukseni lukeneena kysyn: Mitä se on?
Minulle se on pelottava tulevaisuudenvisio: ihmiset, joiden elämässä on ongelmia, avun tai tuen tarvetta, jätetään oman onnensa nojaan, koska se on "kallista" ja ne vähäiset verorahat, joita sosiaalibudjettiin sijoitetaan, pannaan ennaltaehkäisyn nimissä nyt kouluampumisväkivallantekojen jälkimainingeissa muutaman oppilashuoltohenkilön saamiseen. Ne, joilla on ongelmia, joka tapauksessa Kataisen mallissa sivuutetaan ja nämäkin resurssit kohdennetaan sinne, missä ei ole ongelmia.

Ystävät, käykää vaalikoneilla.
Älkää äänestäkö ulkonäön tai puolueen perusteella, ottakaa tosissanne! Nyt vaakalaudalla on koko järjestelmä: suunnataanko verorahat elinkeinoelämän ja pankkien tukemiseen ja annetaanko verohelpotuksia suurituloisille ja raharikkaille vai pidetäänkö yhteiskunnan perustehtävät kunnossa.

5 kommenttia:

Elegia kirjoitti...

Omien kokemusteni mukaan terveyskeskukseen lääkärin vastaanotolle ei pääse ellei ole pää kainalossa. Jos ei ole pää kainalossa, niin saa odotella kolmisen viikkoa. Minusta se on pitkä aika, vaikkei tekisikään ihan kuolemaa.

Anonyymi kirjoitti...

Olet oikeassa, Kirsi, on välttämätöntä äänestää. En vain ole koskaan ollut niin ymmälläni kuin näissä vaaleissa sen suhteen, ketä tai mitä puoluetta pitäisi äänestää (paitsi Kataisen). Kaikki lupaavat kymmentä hyvää ja kahdeksaa kaunista, mutta minun mielestäni hyvinvointi- sun muut vastaavat löpinät ovat mukana vain siksi, että on tullut ruumiita. Ei poliitikkoja oikeasti kiinnosta, miten meillä äänestäjillä menee.

KirsiMy kirjoitti...

Elegia, kokemuksesi pätee ainakin täällä koillisessa Helsingissä myös. Helsingissähän ja pääkaupunkiseudulla muutoinkin terveyserot ovat uskomattoman suuria, vaikka kaupungin terveysjohto kehuu harrastavansa "positiivista diskriminointia", tosiasiassa keskikaupungin terveyskeskuksiin pääsee huomattavasti helpommin kuin johonkin koillisen alueen terveyskeskukseen... Luku sinänsä on sitten vielä se, saako asiantuntevaa apua ja saako edes seuranta-aikaa. Laatu on heikko, se on havaittu kuolleisuusluvuissa (!).
Vaikka ei tekisikään kuolemaa, sanotaan nyt kahdessakin vuodessa, mihin ainakin omassa terveyskeskuksessamme avun saaminen helposti käytännössä näkyy venyvän, pienikin vaiva pahenee sairaudeksi ja saattaa kroonistua.

Anonyymi, itselläni on yksi tsekkaus tekemättä. Aion käydä vaalikoneella katsomassa mahdollisen ehdokkaani muut näkemykset; valmiiksi teidän, että sosiaali- ja terveyskysymyksissä kyseinen ehdokas edustaa vastuullista ja asiantuntevaa osaamista.
Itselleni vaalit eivät koskaan ole olleet läpihuutojuttu. En ole sitoutunut mihinkään puolueeseen ja periaatteessa olen avoin lähes mille tahansa ratkaisulle, mutta olen tiukan kriittinen ja saatan kyllä nostaa ehdokkaani seinälle vaalikauden kuluessa, mikäli hän ei ole noudattanut lupauksiaan.
Eduskuntavaalien jälkeen käytiin huoelstuttavaa keskustelua siitä, että "ei kai kukaan niin naiivi ole, että kuvittelee, että vaalilupauksia pidetään". Itse lähden siitä, että lupauksia ei saa rikkoa ja että äänestäjän koston pitää seurata sitä, joka lupaa eikä pidä. Omalta osaltani kyllä rankaisen.

Unknown kirjoitti...

Olen samaa mieltä Kirsin kanssa vaalikoneilla käymisestä ja ehdokkaan tausojen tarkistamisesta. Itse olen jo oman ehdokkaani valinnut, ja tiedän että hän ei jättäisi vähäosaisia pulaan. Kehittämässäni Facebook yhteisön Vaalikoneessa ihmiset pitivät tärkeimpänä yksittäisenä palveluna terveydenhoitoa, jota pitää kehittää vaikka kunnan muista palveluista jouduttaisiinkin finanssikriisin vuoksi karsimaan. Itse olen henkilökohtaisesti kokenut kuinka terveyspalveluide säästöt asettavat ihmiset eriarvoiseen asemaan niin perusterveydenhoidossa kuin erikoissairaanhoidossakin.

KirsiMy kirjoitti...

No niin, Tomi M., nyt vaalit on lusittu.
Itse en juuri täällä blogissa naamakirjan jutusista kerro, koska kyseinen yhteisö on suljettu niin, ettei sitä pääse lukemaan ilman rekisteröintiä. Siinä yksi syy siihen, että Facebookin vaalikone jäi väliin.

Heti vaalien jälkeen hallitus ilmoitti, että talouskriisi onkin syvempi kuin mitä aiemmin on annettu ymmärtää ja että nyt lakavat julkisen talouden järkeistämiset (mielenkiintoinen sana muuten).
Valinnat on tehty ja näillä mennään, seuraavaan vaalikampanjaan saakka. Sitten kaikki taas lupaavat kuut ja tähdet taivaalta ja vaikenevat ikävistä asioista hetekeksi.