27.11.08

Valokuvatorstai: Lasi


Tämänkertainen Valokuvatorstain inspissana on Lasi.
Lasipakkauksia on helppo ainakin kerrättää, eivätkä ne tuota samanlaista ympäristöhaittaa kuin muovipakkaukset. Siitä huolimatta virvoitusjuomateollisuus on siirtynyt pitkälti muovipulloihin. Kyllä kai kuluttajat omilla valinnoillaan voivat edelleen sanoa mielipiteensä silti, toistaiseksi.

23 kommenttia:

Kari kirjoitti...

Jossakin jutussa väitettiin, että lasipullojen peseminen aiheuttaa enemmän ympäristöhaittoja kuin muovipullojen polttaminen? Tiedä häntä sitten.

Hyvä vastaus haasteeseen.

neulekirppu kirjoitti...

Kierrätyslasi...
Lasijätettä on nykyään todella kaikkialla!

hpy kirjoitti...

Jatteista tulee yha suurempia ongelmia. Parasta olisi siirtya kraanaveden juontiin, eika juoda mitaan pullotettua, mutta tama ei tietenkaan olisi teollisuudelle ja liiketoiminnalle hyvaksi. Valinta on vaikea kriisin uhatessa.

Tarjuska kirjoitti...

Lasijätettäkin tulee, vaikka pulloja voikin pitkään kierrättää. Valinta voi olla vaikea, kun lasisia virvoitusjuoma pulloja ei taida juurikaan olla ja ei ainakaan isoissa pulloissa. :( Harvoin kuitenkaan itse virvoitusjuomia ostan, mutta mehua tulee enemmän ostettua ja muovisissa pulloissahan ne ovat. Tosin säästän niitäkin aina aikani...sillä ovat näppäriä juomapulloja kuntosalireissuille. :)

Doris50 kirjoitti...

Hyvä veto haasteeseen.

savisuti kirjoitti...

Välillä näkee onkijoita noissakin paikoissa, lasi on joillekin niin tarpeellinen.

Liisa kirjoitti...

Tässä on asiaa. Kuten aina. :)

Pauli kirjoitti...

Terävä vastaus haasteeseen.

auringonkukkaperhe finland =) kirjoitti...

kyllä on hyvä että kaikki ylimääräinen lasi kierrätetään!!hyvä kuva haasteeseen!!

Inkivääri kirjoitti...

Lasinkaatopaikka... Kaksipiippuinen juttu - kierrätettynä kai muovipakkauskin on ihan jees, mutta sen tekemiseen kuluu öljyä. Lasin tekeminen taas kuluttaa valtavasti energiaa. Voimme siis vaikuttaa lähinnä olemalla ostamatta? Kerran ostetut pullot omassa käytössä, itse mehut tehden...

Obeesia kirjoitti...

Kiitettävä kannanotto.

aimarii kirjoitti...

Noita tarvitaan, että edes osa lasista päätyy sinne, eikä rikottuna jonnekin, minne ei pitäisi.

Olli kirjoitti...

Uuden alku.

Hallatar kirjoitti...

Hyvä näkökulma! =)

SusuPetal kirjoitti...

Ylipäänsä kannattaa ostaa mahdollisimman vähän. Joka päivä.

KirsiM kirjoitti...

Kiitos teille kaikille hyödyllisistä näkökohdista kierrätyspohdintaan.
Itseäni harmittaa usein, kun pienet lapsipullot ovat vaihtuneet isompiin muovipulloihin. Osin harmi johtuu siitä, että en tahtoisi ostaa isoissa pakkauksissa,
Lasipulloja nähdäkseni pystytään kierrättämään pitempään kuin muovipulloja. Muovin kierrätys ei itseäni vielä kovin paljon ole vakuuttanut, tuntuu, että siitä suurin osa menee kaatopaikalle eikä se maadu maailman loppuun mennessä :(

Muuten: elintarvikkeiden ylipakkaaminen on asia, joka vaikuttaa ainakin omiin ostopäätöksiini: kahteen kääreeseen pakatut nuudelit ärsyttävät, samoin keksiä, joiden pahvipakkauksessa on pussi sisällä... Nykyisin kauppa pyrkii minimoimaan työvoimakustannuksia, niinpä jokainen leikemakkarasatsi ja jauhelihamäärä pakataan muoviin ja ilmeisesti kaasuun ja kaikki ne joutuvat, niin, enpä tiiä mihin. Meillä tosin kerätään energiajaetta (jota kertyykin enemmän kuin mitään muuta jätettä), mutta pahaa palkään, että osoite on sama kuin lajittelemattomallakin jätteellä.
Summa tästä: kannattaa miettiä ennen ostosten tekemistä ja kannattaa käydä hallissa ostoksilla, jos se on mahdollista.

arleena kirjoitti...

Hyvä kannanotto.
Hyvä kun voi kierrättää ja muovia myös.
Mietin, että mitä kannan kotiin lasissa ja mitä muovissa.
Lasia vähemmän, Alkosta. Muovia enemmän ei pulloina, vaan kääreinä, pakkauksissa ruokakaupoista.

KirsiM kirjoitti...

Arleena, ruokakaupoista on tosiaan tullut melkoisia muovikauppoja.

- Tintsi - kirjoitti...

Täysin erilainen kuva, kuin muut vilkaisemani. Lasi tässäkin aiheena :)

Oh-show-tah hoi-ne-ne kirjoitti...

Olet erilainen nuori. Erikoinen vinkkeli lasiasiaan. Piristää.

KirsiM kirjoitti...

Tintsi, minulla on varmaan kummalliset aivot, kun usein käy niin, että ajatukset menevät eri laituja kuin muiden...
Oh-show-tah hoi-ne-ne, hmph, kiitos. Ja kierrättäminen on kyllä piristävää. Oikeastaan olisi hyvä, kun olisi aina vain vähemmän sitä, mitä täytyy kuluttaa.

mm kirjoitti...

Minulle tämä kuvaa myös sitä, että kauneimmatkin lasiesineet joskus aikanaan särkyvät. Kun ne sirpaleet laitetaan kiertoon, niistä tulee vielä käyttökelpoista tavaraa. Jos niitä ei laita eteenpäin, ne tuottavat toisille vain haavoja ja luontoon roskaa.
Niin on myös... Elämämme sirpaleista voimme oppia jotain hyödyllistä...

KirsiM kirjoitti...

MM, totta, ja metaforististakin.
Itselleni monet lasinsirpaleet merkitsevät uutta mosaiikkityön materiaalia ja hylätyt lasiesineet merkitsevät mahdollisuutta uusiin käyttötarkoituksiin.
Mosaiikki on jotenkin aika lailla vahvasti puhutteleva taiteenlaji: hylätyistä, särkyneistä, ruman värisistä, vanhentuneen mallisista tulee uutta. Uusi on yhdessä jotain aivan muuta kuin mitä sen on ollut erikseen koskaan. Siellä on esineitä, jotka yksinään ovat ennen särkymistään olleet todella ihania ja homoittuja, mutta jotka eivät säryttyään ole menneet kaupaksi edes kirpputorilla ja joista on tullut kauniita efektjä kokonaisuuteen... Mosaiikkityö on jossain mielessä kuin räsymatto, jossain mielessä se kertoo vielä paljonkin enemmän... Täsmälliset, kaupasta ostetut mosaiikkipalat eivät koskaan voi itselleni tuoda samanlaista innoitusta kuin epäsäännölliset, lajittelemattomat palaset, joista kutoutuu jotain aivan uutta minun silmissäni ihmeellistä :)