27.1.09

Terveydenhuollon maksut rasittavat kohtuuttomasti osaa kansasta

Tarjuskan blogista luin jälleen kestoaiheesta: siitä, kuinka lääkäreiden ja Helsingin kaupungin mukaan elinsiirtopotilaan, jolla on kynsiongelmia, tulee kustantaa itse jalkojen hoito. Tarjuska tuossa laski, mitä maksaa...
Lääkärit ja muu taho kehoittavat menemään yksityiseen hoitoon. Yksityisessä hoitopaikassa veloitetaan jousihoitohinta/ varvas. Ei siis tarkoita, että jousihoito maksaa esim. 40 euroa, vaan se hinta otetaan yhdestä jousitettavasta varpaankynnestä. Jos nyt ajatellaan, että asiakkaalla on kaksi sisäänkasvanutta varpaankynttä, niin niiden hoito olisi 40 euroa kerrottuna kahdella eli 80 euroa ja muu hoito päälle, kuten kynsien leikkaus. Perushoidosta maksu olisi n. 48 euroa tunti. Jousihoto taas vaatisi vähintään 1½ kk:n hoitovälin. Kuukausitasolla tähän hoitoon voisi mennä siis vähimmillään 80 euroa tai lähes 120 euroa ja Kela ei korvaa mitään tällaisesta hoidosta. Minulla ei siis ainakaan ole varaa tällaiseen kahden varpaan jousihotoon. Hyvässä lykyssä voisin ehkä käydä yhden varpaan kynnen hoidottamassa.
Pienistä sairaseläkkeistä tuollaiset summat nielevät valtavan prosentin. Lääkärin tai poliitikon palkasta summalla ei olisi merkitystä; lisäksi heillä on todennäköisesti työterveyshuolto, joka korvaa. Jos nyt ajatellaan, että sairaseläke on tuhat euroa, kyseessä olisi toistakymmentä prosenttia tuloista! Eikä tämä lasku tietenkään ole mitenkään ainoa terveydenhuollon maksu.

3 kommenttia:

Tarjuska kirjoitti...

Itse asiassa minulla ei ole edes noinkaan suurta eläkettä, sillä jouduin jäämään työkyvyttömyyseläkkeelle varsin nuorena ja menetin uudelleen koulutuksen vuoksi eläkkeestäni osan. Muutama vuosi meni ihan hukkaan. Netistä löysin eduskunnalle tehdyn kirjallisen kyselyn, koskien jalkojenhoitoa ja Kelakorvausta:
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_499_2008_p.shtml
Lisäksi luin uuden Terve-potilaslehden netistä, jota terveyskeskukset jakavat. Siinä on artikkeli: Terveyskeskukset uudistuvat ja tehostuvat. Vähän pelottaa tuokin uudistus, että mitä karsintoja sekin tuo tullessaan ja mitä se merkitsee meille erikoisterveydenhuollon potilaille. Mihin suuntaan ollaan meonssa? Lehteen on linkki linkkinappi, listani lopussa. :)
Kiitos, että jaksat ottaa tähän asiaan kantaa. Taidan jäädä ilman hoitoa.

KirsiM kirjoitti...

Tarjuska, taitaa olla aika ryhtyä keräämään kolehtia netissä sinun ja kaltaistesi hoidolle. Mikähän luotettava taho ottaisi tällaisen rahaston hallinnoitavakseen. Tämä suomalainen terveydenhuoltojärjestelmä on menpossa kohti kenialaista tasoa. Tänään juuri kuuntelin radiota: Keniassa rikkaat teettävät rahalla mitä tarvitsevat, köyhät puoskareilla.

Anonyymi kirjoitti...

Suurten sairauskululujen kanssa ei tahdo todellakaan pärjätä nykyään. Kehottavat hakemaan veronmaksukyvyn alennusta kunnalta. Mutta nyt kunnat vetävät tiukkaa linjaa.

Hyvä, että pidät asiaa esillä.

Blogissani löytyy kuvahaaste, jos innostut osallistumaan. :)