27.4.09

Viranomaiset vahvistavat: sikainfluenssa on myös Euroopassa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on julkaisuut uusia tiedotteita sikainfluenssasta:
http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/tiedote?id=12511
STM ja THL tiedottavat: Sikainfluenssa levinnyt myös Eurooppaan

Ja tiedote WHO:n kokouksesta samasta lähteestä:
http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/tiedote?id=12443
WHO katsoo Meksikon ja Yhdysvaltojen sikainfluenssan olevan kansainvälinen kansanterveydellinen uhka, mutta ei suosittele matkailun rajoittamista

Ja matkailijoille suositellaan hengitystieinfektioiden ehkäisyn yleisiin ohjeisiin tutustumista.

Sikainfluenssaviruksen aiheuttamia tapauksia on todettu myös Kanadassa (4 varmistettua tapausta) ja Espanjassa (1 varmistettu tapaus). Varmistettuja tautitapauksia on Yhdysvalloissa 20. Meksikossa matkustaneilla henkilöillä selvityksen kohteena olevia hengitystieinfektioita on Euroopassa, Uudessa Seelannissa ja Israelissa. Yhdysvaltojen ja Kanadan varmistetut tautitapaukset ovat olleet lieviä. Vakavia tautitapauksia on esiintynyt ainoastaan Meksikossa, jossa on 17 laboratoriovarmistettua potilasta, näistä osa on kuollut.

Itse istuin tänään työkseni pitkässä kokouksessa. Olimme saaneet kirjeen myös Meksikosta työnantajani kumppannuslähetiltä Jormalta ja hänen perheeltään. Perhe on kärsinyt vakavasta influenssasta tai sen kaltaisesta taudista, josta lapset ovat jo toipumassa, mutta vanhemmat vielä potevat. Tunnelma, joka kirjeestä välittyi, toi itselleni tuon kaukaisen Meksikon paljon lähemmäksi. Myös Jormalle ja perheelle lämpimät terveiset ja paranemisen toivotukset.

2 kommenttia:

mm kirjoitti...

Tässä työssäsi maailma pienenee, mutta tulee samalla henkilökohtaisemmaksi.

KirsiMy kirjoitti...

MM, totta.
Oma työni suo näköalapaikan ja luo mahdollisuuksia tutustua ihmisiin, joihin muuten en koskaan tutustuisi.

Mutta muutenkin maailma on pienentynyt viime vuosina. Terveysviranomaiset ovat joutuneet aivan uusien haasteiden eteen nyt, kun matkustamisesta on tullut helppoa ja nopeaa. Ihmiset voivat mennä melkeinpä mihin maailman kolkkaan mielivät ja tuoda sieltä tullessaan vaikka minkälaisia riskejä tai sairauksia vuorokaudessa. Aiemmin kaikki kävi kuitenkin hitaammin - tosin ennaltaehkäisijöittenkin tiedot olivat huikeasti puutteellisempia kuin nykyään.

Itse arvelen, että maailman köyhät häviävät kaikissa näissä tilanteissa.
Teollisuusmaissa tieto epidemioista leviää nopeasti, samoin tieto ennaltaehkäisystä ja varhaisesta puuttumisesta sekä sairauksien ja epidemioitten hoidosta. Kolmannen maailman suurkaupungeissa sairaudet helposti leviävät nopeammin kuin tieto ja kurjuus moninkertaistuu.
Jos täällä Suomessa puhkeaa epidemia, varakkaimmat saavat tietysti parhaan avun, mutta me kaikki saamme hoitoa ja virallinen koneisto toimii koko kansan hyväksi. Köyhissä maissa ei välttämättä ole mitään kaikenkattavia koneistoja eikä myöskään lääkkeitä...