31.8.09

Reumasairaiden hoidon taso ja saatavuus ovat uhattuina

Allekirjoita vetoomus Heinolan reumasairaalan puolesta
Sain vetoomustekstin sähköpostissa, mutta löytyihän adressi netistäkin. ALLEKIRJOITA VETOOMUS!
Reumaa sairastavat ihmiset ovat huolestuneina seuranneet Heinolan reumasairaalan toiminnan mahdollista alasajoa koskevaa keskustelua.
Tilanne on ajautunut erittäin vaikeaksi. Heinolassa kiitettävää
hoitoa saaneet ja sitä odottavat potilaat ovat asiasta erittäin huolissaan.
Jos Heinola lakkautetaan, jota suuresti pelkäämme, missä vaikkapa lapsireumapotilaat hoidetaan? Tähän asti ainoa paikka on ollut nimenomaan Heinola. Entä reumakirurgia? Muissa sairaaloissa tehdään harvoin näitä leikkauksia. Onko ammattitaito silloin riittävä? Emme voi kokemustemme perustella luottaa, että vastaavia palveluita
olisi muista sairaaloista saatavissa?
Keskittäminen on tärkeätä potilaiden kannalta. Hajautetussa mallissa on se vaara etteivät erillään toimivat sairaalat myöskään ehdi saavuttaa harvinaisiin leikkauksiin tarvittavaa, riittävää kokemusta.
Opetus sekä tiedon siirto seuraavalle sukupolvelle on hajautetussa mallissa vaikeaa. Myös reumaa hoitavien erikoislääkärien koulutus saattaa heiketä jopa kohtalokkaasti.
Miksi reumaa sairastavia käsitellään aivan kuin toisen luokan kansalaisia.?
Miksi kaikki lasketaan aina vaan rahassa? Sekö on tärkeämpää kuin ihmisten terveys?
Reuma seuraa ihmistä koko hänen elämänsä ajan. Eikö tätä vaikeaa sairautta sairastavaa ihmistä voisi hoitaa siellä missä hoito on parhainta. Eikö jokaisella Suomen kansalaisella ole perustuslainkin takaama tasavertainen oikeus hyvään ja inhimilliseen hoitoon?

Ei kommentteja: