8.9.09

Olisiko vanhustenhuollon paljastusten tähden nyt syytä nostaa syytteitä ihmisoikeusloukkauksista

Eduskunnan oikeusasiamies Riitta-Leena Paunion on saanut lääninhallituksilta selvityksen laitoksissa tapahtuvan vanhustenhoidon tilasta. Katso esimerkiksi nelosen uutinen asiasta.
Vanhusten kohtelu on huolestuttanut suomalaisia jo kauan. Nyt asiaa on selvitetty virallisesti eivätkä selvityksen tulokset suinkaan ole rauhoittavia. Vanhustenhuollon tilasta on vain ennenkin kohistu ja äänet on vaiennettu sillä perusteella, että ei ole rahaa muuhun. Nyt ei saa käydä näin. On kaksi mahdollisuutta: nostaa suomalainen vanhusten kohtelu kansainvälisen median valokiilaan tai nostaa vastuulliset henkilöt vastuuseen.

Kenen on syy? Olisiko syytä nostaa oikeustoimia ihmisoikeusloukkauksista päättäjiä, laitosten omistajia, loukkauksiin syyllistyneitä työntekijöitä kohtaan?

YK:n Ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus. (edit. klo 21.34)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tuntuisiko yleisesti oikealta syyttää tilanteesta yksittäisiä hoitoalan työntekijöitä? Mitä he voivat sille, ettei työpaikalla ole riittävästi käsiä, silmiä, korvia ja sydämiä kohtaamaan vanhuksia. Kyllä koko tilanteesta ovat vastuussa ihan muut tahot - loppupeleissä me jokainen veronmaksajakin, kun olemme tyytyneet tällaisiin palveluihin?

Toki yksittäinen työntekijäkin voi työssään loukata ihmisoikeuksia ja asenteissa olisi joskus tarkistamisen varaa myös vanhustenhuollon työpaikoissa. Mitä kaikkea "me ei vaan voida" voi olla ihan vääräkin luulo. Mutta se ei kai tässä ole se pääpointti?

KirsiM kirjoitti...

Anonyymi, en tiedä. Mahdollisesti sellaisiakin tapauksia saattaa pulpahtaa esille, jos asiaa aletaan tutkia.
Ilmeisesti suurimmat syylliset kuitenkin yleisesti ottaen löytyvät kunnallisen päätöksenteon ja virkamiestason yläportaalta.

Yksittäisen työntekijän on syytä kieltäytyä noudattamasta ohjeita, jotka ovat ihmisoikeusloukkauksia.