4.10.09

Kuka tekisi Sicko 2:n


Katselin tänään Michael Mooren leffan Sicko - aivan sairasta. Tämä Moore-tyylillä toteutettu dokumenttileffa kertoo USAn terveydenhuoltojärjestelmästä ja tulee verranneeksi sitä esimerkiksi Kanadaan, Britteihin ja, uskokaa tai älkää: Kuubaan. Juttu on vakavasta aiheestaa huolimatta myös viihdyttävä.
Kaikkein eniten itse ihailen Moorea siitä, että hän on onnistunut nostamaan arkistonauhoilta USAn presidenttien puheita, joissa nämä ovat sahanneet kansaa silmään tarjoilemalla heikennyksiä parannuksina. Suomalaisenenkin poliittinen elämä tarvitsee vähitellen vertailevaa näkökulmaa, meitähän ajetaan kovaa kyytiä kohti markkinavetoista terveydenhuoltosysteemiä.

Nyt jo on oireita siitä, että myös Suomen hyväksi mainostettu yksityinen terveydenhuolto on rahasampo omistajilleen ja, itse ainakin yhden kerran jo tein jutun siitä, kuinka yksityisellä lääkäriasemalla otettiin potilasmaksu kyllä ja lähetettiin sydänkohtausta poteva vanhus yksin julkisilla kulkuneuvoilla sairaalan polille - seuraamuksitta. Lääkäriasemaverkosto esti ohi minun vaikutusmahdollisuuksieni nimensä mainitsemisen jutussa. Jos tästä olisi oikeusjuttu tullut, olisivat osapuolet olleet epäsuhtaiset: freelancetoimittaja sekä pieni kolmannen sektorin kansalaisjärjestö, joka toimii lahjoitusvaroin ja toisella puolen yksi Suomen suurimmista yksityisistä lääkäripalveluosakeyhtiöistä. Kyse ei ollut pelkästään lääkärin virheestä, vaan menettelytapaheikkoudesta, laatuongelmasta.

Ei kommentteja: