16.11.09

Onko ikäihmisillä jollain tavoin parempi vastustuskyky sikainfluenssaa vastaan

Jälleen on ikäihminen kuollut sikainfluenssaan.
Tuskin ikä siis kuitenkaan suojaa riskiryhmään kuuluvaa taudin vakavilta muodoilta. Kuolemantapauksia on toistaiseksi ollut melko vähän, vaikka niistä ei ole näkynyt enää virallista tilastoa (ja muutenkaan tilastointi ei anna enää mitään kuvaa epidemian levinneisyydestä).
Toisin kuin ennalta arveltiin, menehtyneistä melko suuri prosentti on ikäihmisiä, vaikka prosentti ei olekaan tietääkseni yhtä suuri kuin kausi-influenssan kohdalla. Ei pahalla, mutta tämänkin riskiryhmäläisten ikäryhmän rokottaminen on tärkeää ja näillekin ihmisille pitäisi antaa oikeaa ja heidät tavoittavaa tietoa riskistä ja rokotetta odottaessa tarpeellisesta suojautumisesta. Pahaa pelkään, että nettiviestintä on tässä syrjivää.

4 kommenttia:

Tarjuska kirjoitti...

Jotenkin tuntuu aika kummalliselta juuri tuo, ettei riskiryhmään kuuluvia vanhuksia rokoteta, ennen kuin jonon häntäpäässä. Minullakin on paljon potilastovereita, jotka ikänsä puolesta eivät saa rokotetta silloin kun muut riskiryhmäläiset. Tokkopa aiemmin sairastetut influenssat suojaisivat esim. elinsiirtopoitliata, jotka syövät vastustuskykyä heikentäviä hyljintälääkkeitä. Ehkä katsotaan, että heidän elämänsä ei ole enää niin arvokasta ja että heillä on laskennallisesti lyhyempi elinikä muuhun väestöön nähden. Tuntuu kyllä aika pahalta priorisoida juuri noita heikompia osapuolia eli sairaita ikääntyviä ihmisiä. :( Eikä sitten ne elinsiirron saaneiden läheisetkään kuuluneet riskiryhmärokotuksen piiriin. Niistä vain tietty osa eli sellaiset, jotka saavat myös esim. sädehoitoa. Nyt vaan täytyy toivoa, ettei meidän toinen osapuoli tuo tuota tautia tänne, sillä tuo rokotesuoja ei ehkä täysin suojaa henkilöä, jonka puolustusmekanismi ei toimi normaalisti.

KirsiM kirjoitti...

Ainakin läntisellä puolella Helsingissä itselläni on satunnaista tietoa sekä yksityiseltä että julkiselta puolelta siitä, että rokotuksen on saanut nuorempi henkilö aika väljällä vakuudella riskiryhmään kuulumisesta.
Helsinkikin saisi tiedottaa omalta osaltaan, mitä täällä tarkoittaa esimerkiksi astma. Pahaa pelkään, että täällä pääkauopungissa yksityisellä puolella piikin on saanut oikeiden riskiryhmäläisten ohi moni itseään tärkeänä pitävä terve kansalainen. Suomessa on totutettu julkisen perusterveydenhuollon alasajon yhteydessä kansalaisia siihen, että rahalla saa, yksityiseltä puolelta sellaista, mitä julkiselta puolelta on ollut turha pyytää. tässä olisi tutkivalle journalismille nyt mielenkiintoista pengottavaa seuraaviin vaaleihin saakka.

Villiviini kirjoitti...

Ja onko nyt 65 v 1 kk:n ikäinen huomattavasti enemmän vanhus kuin 64 v 11 kk 30 päivän ikäinen? Raja tuntuu ikävän mielivaltaiselta.

KirsiM kirjoitti...

Villiviini, rajalla ei sittenkään liene lääketieteellistä perustelua, ei ainakaan sellaisena kuin sitä nyt tulkitaan. Itselläni on noussut huoli siitä, että natsismi hiipii priorisoinnin kaavussa terveydenhuollon byrokratiaan ja jopa monen ammattihenkilön asenteisiin. Tämä influenssarokotusnäytös on minusta mielenkiintoinen testi. Toivon vain, ettei se johtaisi turhiin kuolemantapauksiin.