8.11.09

Riskiryhmät unohtuvat toimittajilta

Äsken kopsahti luukusta ilmaisjakelulehti Helsingin uutiset. Siinä oli monta juttua sikainfluenssasta. Olipa laatikko rokotuksistakin, mutta se oli tiivistetty sillä tavoin, että toimitus oli jättnyt pelkälle könttämaininnalle muut riskiryhmät, tyytynyt erittelemään vain rakaana olevien rokottamisesta kertomisen.
Jälleen jäi kaikille epäselväksi, mitä tarkoittaa "sairautensa tähden riskiryhmään kuuluvat".
No, ei silti: maksullisetkaan mediat eivät ole oikein kunnostautuneet riskiryhmien ihnfoamisessa.

Samalla itse ihmettelin, miksi lehdessä ei ollut Helsingin kaupungin virallista ilmoitusta rokotusaikatauluista tai ilmoitusta siitä, missä tuollainen ilmoitus voisi olla nähtävillä. Kaupunki ei ole näköjään valmistautunut tiedottamiseen lainkaan riittävästi, pelkkään nettiin ei kansalaisten yhdenvertaisuuden tähden voi tukeutua, vaikka se halvinta olisi. Myöskään ei riitä, että kalliissa, maksullisissa lehdeissä on ilmoitukset. Jos ilmaisjakelulehdissä on tarjolla vain väärää tai vahvasti puutteellista tietoa, viestintä on syrjivää.

3 kommenttia:

Obeesia kirjoitti...

Ihmettelen, ettei tiedottamista ole suunniteltu sen paremmin. Aikaa olisi kyllä ollut riittävästi. Kunnon tiedottamisella olisi vältytty neuvontapuhelimen ruuhkautumiselta.

Leen@ kirjoitti...

Meillä ilmaisjakelulehtien ilmoituksissa riskiryhmät oli virallisen tiedotteen mukaiset.
Itse olen tuota riskiryhmäluokitusta myös ihmetellyt, maallikkonäkökulmasta se ei ole lainkaan selkeä. Tietenkään ei voi lähteä luettelemaan jokaista sairautta erikseen, mutta varsinkin syöpätautien kohdalla on melkoisia yleistyksiä. Minulla oli lääkäriltäni saatu suullinen tieto kuulumisestani riskiryhmään, paikan päällä katsottiin vain Kela-kortin merkinnät kyselemättä mitään muuta. Nyt tuntuu olevan suuri epäselvyys siitä, kuuluuko syöpäpotilaan perheenjäsenet rokotuksen piiriin vai ei. Syöpäjärjestäjen sivulla viimeinen tiedote on, että siinä tapauksessa, jos sairasta ei voida rokottaa, rokotetaan hänen perheensä. Meillä ilmoitettiin viime torstaina, että perheenikin saisi rokotteen. Tiedottaminen tosiaan ontuu.

KirsiM kirjoitti...

Obeesia, sama ihmetyttää itseäni, Ministeriö ja THL ovat netin kautta syytäneet aika kiitettävästi tietoa medialle, mutta en ole aivan varma, minkä alan toimittajat juttuja ovat tehneet missäkin mediassa, telkkarissa aiemmin on paistanut läpi, että uutis- ja ajankohtaistoimituksilla ja toisaalta terveyteen erikoistuneilla toimittajilla ei ole välttämättä kovinkaan paljon tekemistä.
Kuntatasolla viestintä on tainnut unohtua. ja jos sitä on tehty, hallinnonalat eivät ole pelittäneet yhteen, ja jos ovat pelittäneet, ylimmältä terveysjohdolta on jäänyt viestinnän kurssit käymättä.

Leena, varmaan näissä potilasjärjestöjenkin pitäisi terästäytyä, sillä sairauksia on valtavasti eikä terveyskeskuksissa aina ole asiantuntemusta riittävästi käsillä.
Lisäksi kunnat ovat poikenneet näköjään ihan selvistä ohjeista.