9.11.09

Sikainfluenssan torjuntaan tulossa parannuksia

STM:n tiedote 381/2009 09.11.2009 18:14 (koko tiedote tämän linkin takana)
Kunnille lisää tukea sikainfluenssan rokotuksiin, hoitoon ja viestintään
Suurimmassa osassa Suomen kuntia sikainfluenssarokotukset ovat sujuneet hyvin. Kokemusten mukaan isommissa kunnissa rokotukset on syytä järjestää hajautetusti esimerkiksi useammalle terveysasemalle ja kouluille. Pienemmissä kunnissa rokottamiset voidaan keskittää. Kaikissa kunnissa on tärkeää, että rokottamiseen on irrotettu riittävästi henkilökuntaa ja väestölle on tiedotettu selkeästi rokotusajoista ja -paikoista sekä kulloinkin rokotettavista ryhmistä. Porrastaminen esimerkiksi iän tai sukunimen alkukirjaimen perusteella ja avustavan henkilökunnan käyttö rokotuksissa lyhentää jonoja.
Sosiaali- ja terveysministeriö on lähettänyt tänään lääninlääkäreille kirjeen, jossa muistutetaan läänihallitusten lakisääteisestä tehtävästä valvoa, ohjata, koordinoida ja yhteensovittaa terveydenhuoltoa alueellaan. Lisäksi lääninlääkäreitä pyydetään selvittämään oman alueen kuntien rokotus- ja hoitojärjestelyjen tilanne, millaista muun muassa valtakunnallista tukea kunnissa tarvitaan ja miten väestölle tiedottaminen on järjestetty. Tavoitteena on, että rokotukset ja hoito sujuvat parhaalla mahdollisella tavalla.
"Sikainfluenssarokotuksia on toteutettu kunnissa nyt muutaman viikon ajan, ja olemme huomanneet, että osa kunnista tarvitsee rokotusten hoitamiseen ennakoitua enemmän apua. Olemme myös tunnistaneet hyviä toimintatapoja, joilla rokotuksia on hoidettu. Näitä hyviä toimintatapoja on välitettävä eteenpäin, jotta voimme hoitaa tulevat rokotukset ja tautitapaukset sujuvasti ja parhaalla mahdollisella tavalla", kertoo peruspalveluministeri Paula Risikko.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tässä kunnassa (jätänpä nyt mainitsematta nimen) oli kuulema eilen rokotettu sikainfluenssaa vastaan, vaikka kunnan nettisivuilla/lehdissä sanottiin ettei maanantaina ole rokotuksia. Miten ihmeessä ihmiset voivat saada tietoa rokotuksista, jos ei ole aikaa roikuskella terveyskeskuksen oven edessä? Siellä oli ollut lappu ovessa ja sana kulki sitten suusta suuhun.
Olettavat myös ilmeisesti, että kaikki riskiryhmään kuuluvat ovat kotona eivätkä töissä, kun perjantaina henkilöt sukunimeltään T-Ö rokotetaan klo. 10-14.30. Vapaapäiväkö pitäisi ottaa, kun suurin osa pääkaupunkiseudun ja lähistön työstätekevistä käy eri paikkakunnalla töissä? Entäs matkatyöläiset, jotka ovat arkipäivät poissa kotiseudultaan?
helena

KirsiM kirjoitti...

Helena, outo kunta, joka nyt jättää maanantaina rokottamisen väliin.
Tiedon pimittäminen, jos sellaista tehdään, on asia, joka kannattaa tuoda päivänvaloon ja tutkia. Verovaroin toteutettavan hallinnon tulee kyllä olla läpinäkyvää, ellei ole erityisen painavia sytä muuhun, ja tässä tapauksessa niitä on tosi vaikea kuvitella.

Toivottavasti kuntanne ei sentään rajaa rokotusaikaa noihin muutamaan tuntiin, sehän kuulostaa heikolta järjestelytaidolta eikä varmaankaan ole saatujen viranomaisohjeidenkaan mukaista.