29.1.09

Valokuvatorstai: Moni


Tämän päivän haaste Valokuvatorstaissa on Moni.
Itselleni tuli mieleen, miten moninaisia työkaluja kukin ammattilainen joutuu työssään hallitsemaan.

28.1.09

Kuvahaaste: 4/4


Liisa haastoi.
Tässä haaste:
1. Avaa neljäs kansio, jossa säilytät valokuviasi.
2. Valitse neljäs kuva kansiossa, ja julkaise se blogissasi.
3. Selitä kuva.
4. Haasta neljä bloggaajaa tekemään sama.

Kuvassa on professori Kari Uusikylä. Kuva on otettu lähes vuosi sitten Sydänliiton tiedotustilaisuudessa, jossa Uusikylä piti sydämeen käyvän ja liikuttavan esityksen siitä, mitä vanhampi lapselle merkitsee.
Kari Uusikylän kirjat ovat jo tätä ennen olleet itselleni antoisia, mutta esitys avasi professorin ajattelua lisää.
Kari Uusikylä on tullut suurelle yleisölle tutuksi lahjakkuustutkijana. Hän on nostanut esiin lahjakkaiden lasten erityisongelmia.
Tämän tiedotustilaisuuden jälkeisenä päivän julkaistiin Uusikylän kirja Naislahjakkuus. Sen verran myyty olin, että menin siis toisenakin päivänä kuuntelemaan Uusikylää. Luin myös kirjan. Voin suositella.

Haastan Halo Efektin, Savisudin, Hennan ja Stellon.

27.1.09

Terveydenhuollon maksut rasittavat kohtuuttomasti osaa kansasta

Tarjuskan blogista luin jälleen kestoaiheesta: siitä, kuinka lääkäreiden ja Helsingin kaupungin mukaan elinsiirtopotilaan, jolla on kynsiongelmia, tulee kustantaa itse jalkojen hoito. Tarjuska tuossa laski, mitä maksaa...
Lääkärit ja muu taho kehoittavat menemään yksityiseen hoitoon. Yksityisessä hoitopaikassa veloitetaan jousihoitohinta/ varvas. Ei siis tarkoita, että jousihoito maksaa esim. 40 euroa, vaan se hinta otetaan yhdestä jousitettavasta varpaankynnestä. Jos nyt ajatellaan, että asiakkaalla on kaksi sisäänkasvanutta varpaankynttä, niin niiden hoito olisi 40 euroa kerrottuna kahdella eli 80 euroa ja muu hoito päälle, kuten kynsien leikkaus. Perushoidosta maksu olisi n. 48 euroa tunti. Jousihoto taas vaatisi vähintään 1½ kk:n hoitovälin. Kuukausitasolla tähän hoitoon voisi mennä siis vähimmillään 80 euroa tai lähes 120 euroa ja Kela ei korvaa mitään tällaisesta hoidosta. Minulla ei siis ainakaan ole varaa tällaiseen kahden varpaan jousihotoon. Hyvässä lykyssä voisin ehkä käydä yhden varpaan kynnen hoidottamassa.
Pienistä sairaseläkkeistä tuollaiset summat nielevät valtavan prosentin. Lääkärin tai poliitikon palkasta summalla ei olisi merkitystä; lisäksi heillä on todennäköisesti työterveyshuolto, joka korvaa. Jos nyt ajatellaan, että sairaseläke on tuhat euroa, kyseessä olisi toistakymmentä prosenttia tuloista! Eikä tämä lasku tietenkään ole mitenkään ainoa terveydenhuollon maksu.

22.1.09

Valokuvatorstai: Planeetta


Valokuvatorstain tämän viikon haastesana on Planeetta. Otin lähimmän :)

21.1.09

Joskus myös sujuu

Tänään kävin itse Malmin sairaalan röntgenissä. Koko hommassa kului noin 15 minuuttia.
Kun lopulta pääsin tutkimuksiin, ne siis kyllä ovat sujuneet.
Ongelma oli omalla kohdallani terveyskeskuksen portinvartijapäässä. Tutkimukseen pääsy kesti pari vuotta.

18.1.09

Matkailumessuilla oli myös terveysnäkökulma


Matkailumessuilla oli moniakin näkökulmia terveyteen. Yksi arkinen näkökulma on, että matkoilla ihmiset kävelevät paljon ja rakkoja tulee jalkoihin, varsinkin, jos jalkaan pistetään uudet kengät. Ei ihme, että Compeedin rakkolaastareita käytiin tutkimassa.
Lääketehdas GlaxoSmithKline esitteli näyttävästi Rokote.fi-sivuillaan olevaa Matkailijan rokoteopasta.
Ja jälleen tämä aids ynnä muut sukupuoliteitse tarttuvat sairaudet. Niistä suuri osa tulee suomalaisten hulvattoman elämän seurauksena matkamuistoina esimerkiksi Thaimaasta ja Venäjältä tai Virosta eikä suinkaan minkään maahanmuuttajien mukana Afrikasta. Nuoret naiset jakoivat pikkuisia kondomipakkauksia osanottajille. Pakkauksiin oli painettu osoite seikkaileturvallisesti.fi.
Ikä ja matkailu sopivat yhteen, mutta jos nuoruudessa on toiset ongelmat, vanhetessa tulee uusia kysymyksiä. Iäkkäiden ihmisten lähtiessä matkoille kannattaa muistaa, että vakuutuksetkaan eivät aina suo turvaa, varsinkaan, jos lähett EU-alueen ulkopuolelle. Aina kaukaa ei pääse kotiin omalla rahallakaan. Etelä-Suomen sanomien juttu. MTV3-juttu.

Matkailuterveydestä hyödyllitä ja puolueetonta tietoa saa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottamasta Matkailijan terveysoppaasta.

15.1.09

Valokuvatorstai: Miten niin valo


Tämän viikon haaste on katkelma Marjo Niemen kirjasta Miten niin valo:
Lähellä oleviin ihmisiin on joskus pitkä matka muiden kautta. Ihminen haluaa apua, että joku näkisi piilotetun, tiedostamattoman, syvimmän. Lähellä näkö häviää, korvat muurautuvat umpeen. Mutta ettei aina tarvitsisi rakkaimmalle vääntää kaapelista, puhua kielillä, jokaisella, maalata talon seinään, leipoa leipään, kutoa sukkaan, piilottaa pakettiin, kun jokin olisi joskus helppoa, vaivatonta, kun yhteys olisi luotu lumesta kaikkina vuodenaikoina, lehdet haravoitu, kun saisi yhteyden joka olisi aina auki. Eikä saa. Ja pitäisi. Ja siinä sitten ihmiset lähekkäin, valovuosien päässä ja jokaiseen sattuu. Sivut 107–108
Aika-ajoin kansanterveysjärjestöt pitävät paneeleja, joissa poliitikot, lääketeollisuus, potilaiden edustajat, virkamiehet ja lääketieteen asiantuntijat kohtaavat. Siinä he istuvat, samassa rintamassa. Puhuvat samasta asiasta, ja puhuvat toistensa ohi.
Tässä keskustellaan muistaakseni diabeteksen lääkehoidosta Terveys ja kauneus -messuilla vuonna 2006. Kuvassa on Lääketeollisuus ry:n edunvalvonnan johtaja Sirpa Rinta ja Lääkkeiden hintalautakunnan pääsihteeri Sinikka Rajaniemi

11.1.09

Tässä teille helppo tapa laihtua

Ystäväni Anita lähetti minulle ketjumailia:

Mitään ei voi syödä....
Naudanlihaa ei voi syödä, tai iskee hullunlehmäntauti....
Kananlihaa ei voi syödä, tai iskee lintuinfluenssa...
Kananmunia ei voi syödä, tai iskee salmonella...
Sianlihaa ei voi syödä, tai iskee lintuinfluenssa , sillä se voi voi tarttua pieniin porsaisiin .....
Kalaa ei voi syödä , koska vedessä olevat raskasmetallit ovat myrkyttäneet niiden lihan ....
Hedelmiä ja vihanneksia ei voi syödä, koska tuhohyönteiset ja kasvitaudit ovat saastuttaneet ne...
Hmmmmmmmmm!!!!!!!!!!!!!MMMMMM
... niin oikeasti jää vain suklaa jäljelle ....

Lähetä tämä neljälle henkilölle, niin laihdut kaksi kiloa.
Lähetä tämä kaikille, jotka tunnet (tai joita et tunnekaan), niinlaihdut viisi kiloa.
(Jos kippaat tämän roskakoriin, niin lihot välittömästi viisi kiloa.)

Edit. 12.1.09 Ja sitten seuraavaksi nuo Tarjuskan mainitemat terveysohjeet.

Hyvä Kirsti

Kirjailija Kirsti Ellilä on ollut täydentämässä verkkoviestinnän osaamistaan. Hän julkaisi opiskeluponnistustensa hedelmänä syntyneen videon blogissaan. 

DocPoint tuo runsaudenpulan ongelman

Viimevuotisen innoittamana aion tänä vuonna raivata tietä johonkin DocPointin esitykseen, ihan ehdottomasti. Tänä vuonna järjestäjien mielissä ovat olleet teemat totuus ja muutos.
Nyt on enää runsaudenpula. Ammatillisista syistä voisi olla hyödyllistä käydä katsomassa esimerkiksi Sean McAllisterin leffaa Japan, a Story of Love and Hate.
Georgiasta kertova Giorgi Khaindravan Confessiones saattaisi sekin olla samantyyppisistä syistä mielenkiintoinen.
Yhdysvaltalaisen Nina Davenportin Operation Filmmaker vie katsojansa Bagdadiin, tuhoutuneen filmikoulun raunioille. Tämä elokuva tulee kuitenkin myös telkkarista. (Rotten Tomatoes -sivu elokuvasta täällä.) Tehty Google-haku leffasta täältä.


DocPointin lehti (pdf) täältä.

10.1.09

Linkkivinkki: Tieteen päivät nyt ja arkistossa

Tieteen päivät 7.-11.1.2009 on Helsingin yliopiston netissä. Päivien aiheena on tällä kertaa evoluutio. Siellä sitä aika rattoisasti nyt kuluu. Päivät jatkuvat oikeasti huomiseen. Asiaa on pitkäksi aikaa. Ei tarvitse katsoa hömppää telkkarista :D

Kenelle verkkopalveluita oikein rakennetaan?

Kun olin vielä vapaa toimittaja, törmäsin yhteen sosiaali- ja terveydenalan verkkopalveluun, joka oli kyllä aivan visuaalisesti ja kieliopillisesti katsoen moitteeton. Sillä oli näköjään myös käyttäjiä. Palveluun sai lähettää kysymyksiä sisältöä sivuavista asioista. Itse tulin palveluun Googlen tuomana – keskustelufoorumille, jossa joku kyseli aika akuuttiin ja kohtalaisen vaikeaan terveyteen liittyvään ongelmaansa apua. Kukaan ei ollut vastannut mitään tälle ihmiselle. Puheenvuoro oli muistaakseni vuoden vanha, kun itse osuin paikalle. Minä vastasin jotain, vaikka tuskin se enää tätä potilasta kiinnosti. Lisäksi soitin palvelun tuottajalle ja tarjouduin osallistumaan heidän nettipalveluunsa. Kävi ilmi, että palvelu oli rakennettu Raha-automaattiyhdistyksen tuella muutama vuosi aiemmin ja nyt suunnitellaan jotain uutta palvelua eikä tähän enää panosteta.
Asia tuli mieleen, kun tänään törmäsin nappiin, jossa mainostettiin Sairaan hyvää opasta. Ajattelin käydä katsomassa, miten kyseinen opas nykyisin makaa. No, sehän on lopetettu 25.4.2008. Niin sivulla kerrotaan. Ei mitään viittausta mihinkään uuteen palveluun. Mistähän kaikesta tämä kertoo?
Päällimmäisenä on mielessäni kysymys, kenelle verkkopalveluita oikein rakennetaan ja miksi. Onko kyse siitä, että joku taho keksii paveluissa olevan aukon, tarpeen, johon voisi saada projektirahoitusta, pistää hakemuksen sisään ja hoitaa sitten projektirahoituksen velvoittaman ajan hommaa eikä kukaan oikeasti olekaan kiinnostunut siitä palveluissa olevasta aukosta, vaan kaikki huomio keskittyy rahoitukseen?

9.1.09

Nyt kyllä iloa piisaa

Löysin oivallisen palvelun: Google on tosiaan saanut jo kääntäjäänsä suomen kielen. Hip hurraa. Mikään ei ole hauskempaa kuin lukea omia postauksiaan englanniksi! En olisi tuota paremmin voinut kääntää.
Mosaiikki-blogissani esitellään outoja kutistemuovista tekemiäni korviksia näin korkealentoisesti:
Shrink plastic, and Pearl kristllihiotusta I did very well the original killuttimet.
Nyt voi viettää monta rattoisaa iltapuhdetta keräilemällä robon käännöksiä. Hauskinta taitaa tässä olla se, kun yrittää kirjoittaa sellaista kieltä, joka johtaa robotin pöpelikköön.

Viistolla pinnalla blogin nimi on sitten englanniksi Viis surface facility. Terveisiä vain Kauralle.

Jäin miettimään, mistä Alppilan seurakunnan historia, jota luulin itseni ja Huiman Leenan tuotokseksi, mahtaa olla coveri. Kävin kääntämässä jotain vinkuintiankielisiä blogeja samalla työkalulla. Luvassa on paljon kansojen välistä väärinymmärrystä.
Muistanette tuon Mooseksen kirjojen kertomuksen Baabelin tornista?

8.1.09

Valokuvatorstai: Silirimpsis sileä tie


Valokuvatorstain tämänkertainen haaste: Vuoden ensimmäinen haaste on kolmen sanan tekstiote "... silirimpsis, sileä tie..." Teksti on Vexi Salmen käsialaa Irwin Goodmanin esittämään kappaleeseen Silirimpsis. Paul Fagerlund sävelsi.

Osallistunpa tällä kertaa hieman kesäisellä kuvalla. Silirimpsis :D

4.1.09

Päivitän delicious-tägejä edelleen

Tänään löysin juuri Hesarista mielenkiintoisen jutun borrelioosista. Tägäsin sen vastaisen varalle. Tuo tägipilvi jää helposti monelta blogini lukijalta huomaamatta, vaikka se on aika iso visuaalinen elementti tuossa sivun laidassa. Niistä linkeistä löytyy paljon sellaistakin, mihin täällä blogissa ei muuten ole viitattu mitenkään.

3.1.09

Lääkärin valinta vaikeutuu

Nyt Suomeen on sitten rantautumassa ensimmäinen nettipalvelu, jossa palvelujen käyttäjät voivat arvioida yksityisiä lääkäreitä ja etsiä lääkäriä potilaiden ja kollegeojen arvioiden perusteella. Kriteereinä on palvelun järjestäjän mukaan taidot ja karttunut kokemus. Palvelun nimi Hyvä lääkäri. Palvelu ei vielä ole nähtävillä.
Lääkäriliitto ei lähtenyt mukaan tähän hankkeeseen.

Enpä tiedä, paranevatko lääkäripalvelut ja karsiutuvatko huonot pois markkinoilta. Rohkenen suorastaan epäillä. Käsitys siitä, millainen on hyvä lääkäri, eivät ole kovin yksiselitteisiä. Jos lääkäri esimerkiksi on koppava tai ei anna potilaan vaatimaa lääkettä, potilas voi mitä ilmeisimmin käydä kostoksi arvioimassa tämän lääkärin huonoksi lääkäriksi. Toisaalta lääkäri, jolla on paljon kavereita ja sukulaisia, voi käydä pyytämässä, että nämä kaikki kävisivät parantamassa hänen markkina-asemaansa.
Onneksi suunnitelmat kohdistuvat julkisen terveydenhuollon puolelle vasta myöhemmässä vaiheessa.
Lähde: Päivän peili 3.12. YLE1 (YLE Areena).