9.1.10

Kuntayhtymälle kelpaa huonokin lääkäri

Viime päivinä lehtien ja sähköisten medioitten otsikoissa on ollut Karkkilassa paljastunut tapaus: 23-vuotias henkilö on toiminut lääkärinä ilman minkäänlaista koulutusta.
Karkkilassa on näköjään podettu lääkäripulaa. Löysin aiheeseen liittyvän valituksen käsittelyaineistoa jonkin verran. Samaan aineistoon taitaa viitata Lääkärilehdenkin toimittaja huijarilääkärijutussaan.
Kannattaisi varmaankin seurata terveyskeskuksissa ja lääkäriasemilla annetun hoidon vaikuttavuuttakin eikä vain täyttää virkoja. Silläkin tavoin huijarit paljastuisivat ja tasokin saattaisi parantua.

5 kommenttia:

Kaisa kirjoitti...

Minun olisi kai viimesyksyisen jälkeen parasta olla kommentoimatta, mutta en malta: aina ei tiedä, onko hoidon taso oikealla lääkärillä sen parempi... Ehkä huijarilääkäri kuuntelisi potilasta?

KirsiM kirjoitti...

Kaisa, melko syviin mietteisiin tässä välillä asioita seuratessa on joutunut. Jokin muu on liian usein tärkeää kuin se, että potilaat tulevat hoidetuiksi,

OK kirjoitti...

Valelääkärin, joka on saanut suomalaisilta oikeilta lääkäreiltä lempinimen Mika Ylermi täytyy olla yksi Suomen parhaista lääkäreistä. 

Uutisissa kerrottiin että oli käyty viidet sadat (500) paperit läpi ja vain kahden potilaan kohdalla löytyi huomautettavaa. Lisäksi potilaat ovat kehuneet vuolaasti miellyttävää olemusta.
Kuvaa vain, että höveli käytös ja hoidetut paperit sen tekevät.

Kun väitetään, että 498 potilaan paperit ovat kunnossa on se täysin mieletön ja laiton, absurdi väite.

Jutun juoni on tässä:
Joka ainoa lause täytyy mitätöidä ja tsekata uudelleen. Osa jää historian multiin.

Veikkaan, että kun alkavat ensimmäiset kuolintodistukset löytyä, jossain alkaa raksuttaa. Vaikka seniori olisi ne kuitannutkin. Kanteluiden käsittely kolahtaa vastuullisen ylilääkärin nilkkaan ja veikkaan karuja tuomioita Valviralta.

Kummallista, miten ihmisten logiikka nyt pykii.

Obeesia kirjoitti...

Opimme tästä paljon, myös sen, että
lääkäriksi opiskelemaan ei pitäisi päästää ihmisiä, jotka eivät hallitse vuorovaikutustaitoja.

Otaksun olleeni kerran ihan pätevän nuoren keikkalääkärin vastaanotolla, kun omalääkäri oli vapaalla. Hänen pätevyydestään en tullut vakuuttuneeksi. Hän ei ymmärtänyt minua, vaikka selitin rautalangasta vääntäen ja oikeita termejä käyttäen, mikä oli ongelmani. Tuloksena oli verenpainelääkkeen vaihtaminen, vaikka ongelmani oli ihan muu. En hakenut lääkettä, vaan jatkoin entisellä.

Kuuntelutaito on tärkeä.Lääkärilläkin.

KirsiM kirjoitti...

OK, tuonsuuntaisia mietteitä on itsellänikin ollut. Jos ilman lääketieteen koulutusta, palkkien apuneuvojen varassa, harrastaisin lääkärin hommia, olisin pelkkä arvailija. Välillä näkyy, että arvaukset osuvat oikeaan, välillä eivät.
Tosin: eivät aina oikeatkaan lääkärit tutki, vaan tyytyvät arvailemaan. Ja tulokset saattavat olla kohtalokkaita potilaan kannalta , tai sitten potilalla on onnea.

Obeesia, hartaasti toivon, että lääkärit nyt vihdoin ymmärsivät, miten merkittävää potilaille - ja ehkä myös hoitotuloksille (!) on, että potilasta kuunnellaan. Asia on korostunut entisestään, kun muiden kuunteluammattien väkeä on karsittu vähin äänin sosiaali- ja terveysalan hommista.