16.12.10

Hallitus innostaa kuntia rahastamaan köyhiltä terveyskeskusmaksuja

Tänään on käynyt ilmi, että hallitus valmistelee kunnille ohjeistusta siitä, miten terveydenhoitajien käynneistä voidaan rahastaa.
Tällainen uudistus ennen vaaleja kertoo karua kieltä siitä, miten hallitus suhteutuu sosioekonomisten terveyserojen kasvuun. Tällä uudistuksella ei edes sen arkkitehtien mukaan haeta uusia tuloja kunnille. SIksi on syytä kysyä, mitä sillä haetaan. Itselläni ei ole mielikuvitusta muuhun kuin siihen, että uudistus vähentää terveyskeskuskäyntejä vähävaraisten asiakkaiden osalta. Moni ostaa mieluummin maitotölkin kuin maksaa terveydenhoitajan käynnistä poliklinikkamaksun.

Mitä voimme tehdä?
Äänestaa eettisesti eduskuntavaaleissa.
Kirjoittaa mielipiteitämme suunnitellusta uudistuksesta.

2 kommenttia:

Liisa kirjoitti...

En ole ymmärtänyt, toimisiko tämä samalla tavalla kuin lääkärin vastaanottomaksut. Kolme maksullista ja sillä on vuosi kuitattu Kuopiossa tähän saakka. Ongelma on siinä, ettei vastaanottoaikoja tahdo saada kummallekaan. Yhteispäivystyksessä on vielä tiukempi seula, joka riippuu luukulla olevasta hoitajasta(kin). Itse olen kerran muutaman tunnin jonotetuani yöllä luopunut numerostani ja lähtenyt 24h-päivystävälle yksityislääkärille. Kun ei aina jaksa. Ja olen siinä mielessä onnekas, että pystyn sen maksamaan.

KirsiM kirjoitti...

Liisa, rahastus määritellään kuntakohtaisesti.

Itselleni on muotoutunut käsitys, että järjestelmän tarkoitus on vähentää terveyskeskuskäyntejä: maksukykyiset osoitetaan monin elein yksityislääkärille ja ne, joilla ei ole rahaa, jätetään oman onnensa ja tuttavaverkostonsa varaan.