23.12.10

Kuka nyt ajattelee köyhää?

Pelastusarmeijan joulupatakeräys on tärkeää niille, jotka putoavat nykyisen turvaverkkosysteemin läpi. Osallistua kannattaa, samoin Heikki Hurstin tärkeää työtä on syytä tukea. Poliitikot, arvoista tärkein on ihmisarvo.

Omasta näkökulmastani Suomi ei mitenkään kunnostautunut tässä EU:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisen teemavuoden teoissa, päinvastoin. Hyvältäkin kuulostavat pyrkimykset ovat flopanneet.
Jouluna on perinteisesti muistettu "vähäosaisia".
Muistan omasta lapsuudestani ystävälliset, hyväntahtoiset naapurit, jotka toivat meille joulupaketteja.
Etelä-Haaga oli hyväosaisten asuma-aluetta, joten oli oli tietenkin kätevää, että siellä asui ahtaasti yksi suuri perhe, jossa perinteisesti kärsittiin sydäntalvella kausityöttömyydestä eli hyväntahtoisuudelle löytyi kohde.
Mutta paketit oli tehty rakkaudella ja me lapset hihkuimme innosta avatessamme ruokapaketteja, joissa ei ollut pelkkiä riisejä ja näkkileipää, vaan oli samanlaisia jouluherkkuja kuin mitä ruotsia puhuvilla naapureillammekin oli. Tätä vähävaraisten ihmisten arvostusta en ikinä unohda. Kun viime vuosina olen kuunnellut, millaisia sisältöjä vähävaraisiin perheisiin lähetettävissä joulupaketeissa on, olen ajatellut, että ajat ovat koventuneet ja että Suomessa on levinnyt outo ajatus, että osalla kansasta pitääkin olla heikommin kuin osalla, myös jouluna.

No, jouluna ja vaalien alla köyhälläkin saattaa olla kaveri. Arki on sitten asia erikseen. Itse olisin valmis vaatimaan valtaa pitäviltä poliitikoilta, erityisesti maan hallitukselta, palkoissa voimakkaasti näkyvä tulosvastuuta tässä asiassa. Mutta tavallisen kansalaisen mielipiteet hymyilyttävät valtaapitäviä.

Hyvää joulua.

2 kommenttia:

hpy kirjoitti...

Itsekeskeisyys on keskeistynyt aina yha enamman vaikka ihmiset antavatkin - ainakin meilla - hyvantekevaisyyteen sita syun tata, mutta myos saadakseen veronhelpotusta ja/tai hyvaa omatuntoa.
Toisaalta koyhat eivat enaa hyvaksy mita tahansa lahjoitusta. Vaatteiden ja leikkikalujen pitaa olla muodissa, muuten ne menevat roskikseen.
Mina taas kuljen aina samassa vanhassa villapaidassa vaikken ole koyha enka myoskaan rikas.

KirsiMy kirjoitti...

HPY, niin, ainakin täällä Suomessa kiusaamis"kulttuuri" on viritetty niin äärimmilleen. Lapset vertailevat ainakin täällä hyväosaisten kaupunginosan koulussa kännyköitään, liittymiään, kenkiään, laukkujaan, vaatemerkkejään... Köyhätkin yrittävät sinnitellä tässä virtauksessa, jotta heidän lapsensa eivät joutuisi koulukiusaajien maalitauluiksi.
Joillain ihmisillä on tapana viedä esimerkiksi Pelastusarmeijan padalle kaapeista siivoamiaan vanhoja, huonokuntoisia ja muodista menneitä vaatteita.
Itse tunnen henkilökohtaisesti sellaisia köyhiä, joista tarkkasilmäinenkään kiusaaja ei saa otetta. Mutta tällainen vaatii kekseliäisyyttä ja pokkaa tai hyviä verkostoja...