2.11.08

Tasan ei käy onnen lahjat

Edelläni kauppajonossa oli hieman alle kolmekymppinen valtaväestöön kuuluva nainen. Hienot, uudet lenkkivaatteet. Tämän syksyn mallistoa. Kauniit ja hyvät lenkkarit. Naisen ostoskorissa oli sinkun ostokset. Kaikki luomua. Myös sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyn kannalta tarkastellen ostokset olivat kohdallaan. Olisi varmasti saanut hyväksynnän missä tahansa elämä pelissä -syynissä.
Minun jälkeeni kassajonoon tuli kaunis, nuori nainen, joka ei kuulu valtaväestöön. Ostoksina hänellä oli kaksi isoa purkkia hernekeittoa ja pussi tarjousmakaroneja. Mitä ilmeisimmin talouteen kuuluu pari lasta naisen lisäksi. Nainen osti lisäksi askin tupakkaa.

Ennaltaehkäisevät terveyshankkeet tuovat aina vain parempaa terveyttä aina vain korkeammin koulutetuille ja hyväosaisemmille. Nyt, kun ruoan hinta on noussut, harvalla lapsiperheellä olisikaan varaa luomuun. Mutta on siinä muutakin. Ennaltaehkäisyä ei suunnata riittävästi riskiryhmille. Tulokset ovat tietysti parhaita, jos ennaltaehkäisy suunnataan niille, joilla on asennetta ja tietoa muutenkin ja lisäksi varaa monenlaisiin terveysrempntteihin omassakin rahapussissaan.
Varsinkin verovaroin toteutetun ennaltaehkäisyn tuloksellisuutta olisi kyllä syytä tarkastella koko kansan ja kaikkien sosiaali- ja väestöryhmien kannalta ja pitää huoli siitä, että kaikilla on mahdollisimman hyvät edellytykset saada ohjausta ongelmiinsa. Ei kai voi olla niin, että hyvillä asuma-alueilla asuvat, varakkaat ihmiset, työssäkäyvät, valtaväestöön kuuluvat, ovat jotenkin arvokkaampia ihmisiä kuin muut ihmiset. Itselleni eivät ainakaan.

5 kommenttia:

Paperivuorineuvos kirjoitti...

Hei, Kirsi, kun kerrot siitä naisesta, joka osti hernekeittoa jne. Ja lisäksi tupakka, tuli mieleeni upakasta asia, jota en tiennyt. Kaikkihan sen tietää, ettei se ole terveellistä, mutta tietävätkö monetkaan sitä, että tupakka haurastuttaa luita. Näin oli lääkäri sanonut tyttärelleni, joka ei juurikaan enää polta. Minä en tuota asiaa tiennyt. Itse en ole polttanut enää vuosiin.
Ritviecav

KirsiM kirjoitti...

Niin, tupakka myös vanhentaa ihoa, mikä kauhistuttaa joitain niin paljon, että lopettavat. Mutta jos nikotiiniriippuvuus on saatu jo äidinmaidossa, ennuste ei taida olla rohkaiseva.
Pahinta tupakassa on, että se aiheuttaa sydänkuolemia ja keuhkosyöpää sekä muita syöpiä. Tämän myönsi kylmäverisesti Philip Morris -yhtiötä edustava kuolemankauppiaskin jo Suomenkin televisiossa kevyttupakkaoikeudenkäynnin uutisen yhteydessä. Tupakkayrityksillä ei liene vaihtoehtoja: täytyy myöntää, jotta bisnekset eivät kaatuisi oikeussalissa.

Äiti -Punatukat- kirjoitti...

Minä kuulin radiosta, että naispuolisilla vangeilla on paljon sairauksia, joiden hoitoon ei ole resursseja. Vain mielenterveysongelmia hoidetaan, mutta fyysisiä sairauksia ei. Voiko tämä olla totta?

zache_ kirjoitti...

Jotenkin tuli tästä mieleen amppareiden blogaus Ravintouskovaiset ja toisinajattelijat

KirsiM kirjoitti...

Äiti-punatukka, jos tieto pitää paikkansa, näyttää siltä, että mielenterveysongelmista kärsivien naisten on sitten syytä hakeutua vankilaan, sillä kansalaiset ovat ns. valohoidon varassa mielenterveysongelmien kohdatessa. Toisin sanoen he eivät saa oikeasti apua kuin harvoissa tapauksissa.

Mielenkiintoinen linkki, Zache. Jos ennaltaehkäisy laiminlyödään, ihmisille tulee niitä nirripoisvaivoja ja niiden hoidossa tunnetusti julkinenkaan terveydenhuolto ei kohtele eri sosiaaliryhmiin kuuluvia ihmisiö tasaveroisesti ja sitten kun poliitikot sulkevat rahahanat, on selvää, että köyhät läävät vaille hoitoa. Köyhien siis kannattaisi elää terveellisesti, mikäli varat sallivat. Kannattaisi syödä terveellistä ruokaa, jos varat sallivat ja kannattaisi olla juomatta viinaa ja polttamatta tupakkaa – ja hankkia elämän nautinnot jostain muualta. Kannattaisi... No, viinakset sun muut alkoholijuomat jäävätkin kauppaan, kun rahat vähenevät – näin kävi kansalle 90-luvun laman aikaan, samoin tupakanpoltto väheni. Mutta joku aina yrittää hukuttaa ankean todellisuuden tuoman murheen pulloon ja joku ostaa halpaa salakuljetettua itätupakkaa, johon on pumpattu kaksin verroin nikotiinia – ja kierre on valmis.