12.2.09

Ja seuraavaksi on velvollisuus stripata ja ne videoidaan?

Eilisen päivän uutinen oli sammakko, jonka VIESTINTÄministeri Suvi Lindén päästi suustaan. Lindén on sitä mieltä, että työnantajan oikeudet ulottuvat jopa siihen, että työntekijä voidaan tietosuojasyistä riisua alasti työpaikalta lähdettäessä.
Eduskunta ja valtioneuvosto saavat näyttää mallia.

Itselleni tuli natsien keskitysleirit mieleen: työntekijöiden oikeudet ja velvollisuudet ovat samaa mallia.

11 kommenttia:

Kari kirjoitti...

Muistelen kuulleeni, että kultakaivoksilla olisi pidetty pätevänä työnantajan vaatimusta, että kaivoksesta tultaessa pitää vaihtaa omat vaatteet ja käydä suihkussa: muuten kultapölyä kulkeutuisi mainareiden ihossa maailmalle ja joku saattaisi varastaakin. Mutta se on tietysti eri asia kuin ta:n oikeus miten ja milloin vain vaatia nakkaamaan vaatteet pois.

KirsiM kirjoitti...

Olen kuullut saman asian, Kari.
Kultakaivoksissa työskenetelevät ihmiset ovat usein olleet vähän koulutettuja ja niitä, joilla ei ole sosioekonomisen asemansa tähden ollut tosiasiassa sananvaltaa ihmisoikeuksistaan. Monissa yhteiskunnissa snanvalta ja muut ihmisoikeudet ovat suhteessa taloudelliseen ja muuhun yhteiskunnalliseen asemaan. Olen nähnyt merkkejä tällaisesta kehityksestä myös Suomessa.

Anonyymi kirjoitti...

Hei mutta täytyyhän sitä jo stripata työn puolesta, jos joutuu huumetestiin! Katsovat tuleeko oikeasta reiästä, olkoonkin että paikalla on "vain" terveydenhoitohenkilö, mutta kyllä tuo on minusta jo turhan intiimiä. Ennemmin antaisin veri- tai hiusnäytteen tai kieltäytyisin kokonaan (jos uskaltaisin).

Elegia kirjoitti...

Entisessä työpaikassani yritettiin rukata työsopimusta uusiksi, että saadaan tietyt henkilöt tekemään vähän muutakin kuin sitä, mihin työhön ovat tulleet. En nyt viitsi yksityiskohtia mainita, mutta minullekin tuli silloin sarkastinen ajatus mieleeni, että kohta työnantaja voi velvoittaa vaikka menemään "kadulle tienaamaan", jos sikseen tulee.

Pikkaisen on mennyt mielestäni hysteeriseksi touhu, kun joissakin työterveystarkastuksissa oletetaan, että pitäisi kusta kippoon (valvottu tarkastus) jonkun toisen osapuolen läsnäollessa, että se virtsa varmasti on omaa. No way, minulla ei ole salattavaa, en käytä kamaa, mutta jotain rajaa nyt jo! Kieltäytyminen tietenkin on tarkoittaa samaa kuin hyvästienjättö sille työlle.

KirsiM kirjoitti...

Anonyymi, kommenttisi tuo minun mieleeni, että totta tosiaan, kovasti on työnantajalla jo oikeuksia eivätkä työntekijät kovinkaan paljoa pysty puolustautumaan. Suomessa ammattijärjestöt ovat yleisesti ottaen olleet alakynnessä näissä asioissa.

Elegia, olen itsekin tässä odotellut, koska työllistymisestä kieltäytymiseksi katsotaan, jos ei suostu "seksityöläiseksi". Tämä seksin ostamisen laillisuuskeskustelu on mielessäni enteillyt jo sitä, että ns. seksityöstä ollaan Suomessakin tekemässä laillistettua liiketoimintaa. Toivottavasti arvelen aivan väärin.
Itselläni on työpaikka, jossa ei kuvaamiasi nöyryytyksiä onneksi harjoiteta.
On selvää, että monissa ammateissa huumeita käyttävä työntekijä on turvallisuusriski. Esimerkiksi eduskunnassa olisi tällainen tuhoisaa.

Elegia kirjoitti...

Noh, minä kyllä saattaisin olla laillisten bordellien kannalla. Tuo minun työni ei liittynyt mitenkään itsensä esittelyyn tmv. ja tuo heittoni oli vain sarkastinen ajatus.

Sen ymmärrän, että ihmisiä testataan huumeiden varalta, mutta sitä en, että pitäisi ihan jonkun edessä se tehdä.

KirsiM kirjoitti...

Elegia, sellaisen kokee helposti nöyryyttämisenä. Jos ja kun sellaista tehdään, kohtelun on oltava sama pomoille ja alaisille.
Kyse voi olla myös puhtaasta nöyryyttämisestä. Kun kerran eräällä valtakunnan rajalla yksi matkakotverimme tutkittiin peräukkoa myöten, se ei suinkaan johtunut siitä, että olisi epäilty hänen kuljettavan huumeita, vaan siitä, että hän erehtyi vastaamaan ivallisesti johonkin kysymyksen rajavalvontaviranomaiselle.

On pahimman laatuista ihmiskauppaa, kun naista tai tyttöä painostetaan seksilinjoille tai bordelleihin tai kylpylöihin "tarjoamaan seksipalveluita" ekäi voi kieltäytyä. Maailmassa on paljon naisia ja tyttöjä, joille on näin käynyt. Suvi Lindénin lausahduksessa oli viesti jo siitä, että se, joka työtä tarjoaa, voi määrätä sinut riisuutumaan.

Kyllästynyt kirjoitti...

No mitäs, kansahan on kansanedustajien työnantaja, joten siitä nyt sitten vain Satu-täti riisumaan joka päivä eduskunnasta lähtiessä. Katsotaan kuinka kivaa se sille itselleen on.

KirsiM kirjoitti...

Kyllästynyt, mitähän ministeri kohtelusta miettisi.

Anonyymi kirjoitti...

Eikös me kaikki olla eduskunnan työnantajia?

KirsiM kirjoitti...

Anonyymi, niin. Ei taitaisi onnistua, jos määräisimme edustajat strippaamaan esimerkiksi kansan edessä?