7.11.09

Onko diabeetikko rokotusohjelman tarkoittamassa riskiryhmässä

Facebook-sivuillani sain tietää, että Tampere ei pidä kaikkia diabeetikkoja rokotusohjelman tarkoittamiin riskiryhmiin kuuluvina:
Tampereella on ihan oma sovellus riskiryhmistä. Tai sitten minä käsitän THL:n ohjeen väärin. Siellä sanotaan, että dieettihoitoiset diabeetikot eivät kuulu riskiryhmään. Olen luullut, että dieettihoitoinen diabeetikko on sellainen, joka pärjää ruokavaliolla ilman mitään lääkettä. Muissa kunnissa ovat tablettihoitoiset diabeetikot saaneet rokotteen. Tampereella riskiryhmään kuuluvat diabeetikoista vain insuliinihoitoiset.
THLn luettelo riskiryhmistä. (Ja asiakirjan lopulla:)
Aikaisen rokotuksen indikatioita eivät ole esimerkiksi seuraavat:
Dieettihoitoinen diabetes ei ole aikaisen rokotuksen indikaatio, eikä pysyvä verenpainelääkitys tarkoita kroonista sydänsairautta. Esimerkkinä neurologisesta taudista, joka ei johda vakavampaan influenssaan on migreeni, joka siis ei myöskään ole aikaisen rokotuksen indikaatio.
Mutta sitten: jos painoindeksi on yli 40, henkilö on riskiryhmää.
Tablettihoitosilla diabeetikoilla on säännöllinen lääkitys. Tuossa riskiryhmäluettelossa ei tehdä mitään eroa insuliinin ja tablettilääkityksen välillä. Tampereen terveystoimi ei ole lukenut ohjeita.

2 kommenttia:

Obeesia kirjoitti...

On siellä varmaan ohjeet luettu. Pahat kielet kertovat, että asioista päättänyt taho on sitä mieltä, että tablettihoitoiset diabeetikot ovat itse aiheuttaneet sairautensa. Ehkä jollekin oli rokottamattomuutta näin perusteltu.

KirsiM kirjoitti...

Obeesia, siinä tapauksessa asiasta voi valittaa terveydenhuollon oikeusturvalautakuntaan.