5.3.11

Suomalainen juo kahvia vaikka se maksaisi kympin paketti?

Juttuidea ihan ilmaiseksi toimituksille: kuulin muistaakseni Ylen tv-lähetyksestä jokin aika sitten (ehkä tämä YLEn uutisten tekstipätkä liittyy asiaan), että kahvin hinnan nousu johtuu keinottelusta NY:n pörssissä. Suomalainen kahvi ei kuitenkaan hevosmiesten tietotoimiston mukaan ole kotoisin NY:n pörssin laarista, joten itse kaipaisin uusia selittelyitä.
Bongasin Googlesta Hesarin uutisen vuodelta 2007. Siinä kerrottiin, että keinottelu vähenee, kun Lontoon kahvipörssin rinnalle saadaan New Yorkin kahvipörssi. Jos nyt jutun oikein ymmärsin.
Kauppalehdessä paahtimoteollisuus kertoi elokuussa, että raakakahvin hinta on korkea: http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=20100811763&ext=rss.

Tottahan se on, että suomalaiset ovat rikkaampia kuin monet maailman ihmiset, joiden päivittäinen riisi on joutunut sekin bisnesmiesten ahneuden välineeksi. Omassa mielessäni kytee edelleen epäilys, että myös kauppa hyötyy tilanteesta.
Olisi kiva lukea juttu, jossa seurataan todellista hintakehitystä ja sen aiheuttajia paljonkin tarkemmin. Tänään taas tuijotin Juhla Mokka "tarjousta" 4.05 ja tulivat mieleeni 80-luvun lopun hullut vuodet ennen totaaliromahdusta: alennusmyynneissä oli isot kyltit, joissa luki ALE, mutta hinnat olivat tukevia.
Meillä on vähennetty kahvin juontia ja viemärikahvinkeittäjät on pantu ojennukseen.

2 kommenttia:

mm kirjoitti...

Joskus kaipaan opiskelija-aikoja. Asuin opiskelija-asuntolassa. Meitä oli yksitoista tyttöä ja monesti monilla yhteisiä vieraitakin, joiden kanssa juotiin yhdessä kahvia. Silloin aina kysyttiin ennnen keittämistä, kuinka monta kuppia kukin halusi ja kahvia keitettiin sen mukaan. Koskaan ei kahvia mennyt hukkaan - ei paljon kyllä muutakaan siihen aikaan, kun piti elää omalla rahalla tai lainoilla...
Tuntui hassulta siirtyä sieltä "oikeaan elämään", jossa tuollaista ei kysytty. Eikö siinä voi olla ideaa nykytuhlaukseenkin :)

KirsiM kirjoitti...

MM, itse keitän aamulla määräannoksen. Niin monta vuotta olen elänyt niukilla resursseilla, että säästeliäisyys taitaa olla verissä. Jotain etua niukkuudessa elämisestäkin saa :)