9.4.11

Raha pääasia, potilaat sivuseikka kunnallisessa terveyspolitiikassa

Nyt on taas tullut vastaan sekä Helsingissä että Vantaalla sen verran ongelmia hoitoon pääsyssä, että pakko on kirjoittaa - varsinkin kun vaalit ovat ovella, tai suorastaan jo käynnissä.

Peijaksen sairaalassa oleva terveyskeskuspäivystys on ostettu vuonna 2008 terveysjätti MedOnelta. Kaupungin raportin mukaan terveyskeskuslääkärillä käynnit ovat vähentyneet, ja kuulemma helpottuneet. Vantaan kaupungin tiedote aiheesta: http://www.vantaa.fi/i_uutinen.asp?path=1;129;108027
No, kaikkien ei kuitenkaan ole helppo päästä lääkärille Peijaksessa. Näköjään sairaanhoitajan arvio hoidontarpeesta saattaa pahasti pettää, etten sanoisi kohtalokkaasti. Potilas, jonka CRP on vain 30 on mahataudissa eikä tarvitse lääkäriä.

No, tämä CRP 30 ei hetkauta kaupungin rajan eteläpuolellakaan, ei edes terveyskeskuslääkäriä: CRP vain 30, ei aiheuta toimenpiteitä.

Edellinen potilas joutui kiireellisenä yöllä leikkaukseen, johon hänet tietysti kuskattiin ambulanssilla muutaman sairaalan kautta. Toinen potilas päätyi tietokonetomografiaan ja sytostaattihoitoon käännettyään kaikki kivet päästäkseen lääkärille, joka osaa tulkita tulehdusarvoja.

Näyttää siltä, että lyhytnäköinen talous ohjaa hoitoonpääsyä, ei lääketiede.

2 kommenttia:

mm kirjoitti...

Paine oikean diagnoosin tekoon on nyt hoitajilla. Heillä on melkoinen valta ja vastuu. En tiedä, onko painetta myös siihen, että sisään otettaisiin mahdollisimman vähän potilaita.

Täytyy kuitenkin kertoa, että täällä Porissa jokin aika sitten vieraspaikkakuntalainen Keskimmäinen sai nopeasti avun. Soitto, jossa tehtiin sen verran diagnoosia, että oli lupa mennä päivystykseen, hoitajan määrämät laboratoriokokeet, niiden ohjaama vierailu lääkärille, nopeasti ja tehokkaasti. Kotiin ja selkeät ohjeet tarvittaessa eteenpäin. Nopeasti saatu antibiootti tehosi nopeasti. Joka vaiheessa palvelu on vieläpä ystävällinen...

KirsiM kirjoitti...

MM, näin on, vaikka hoitajat eivät varsinaisia diagnooseja edes tee.
Olen pitkään epäillyt, että Helsingissä terveyskeskuksia on kielletty lähttämästä potilaita erikoissairaanhoitoon – niin pöyristyttäviä kokemuksia lähipiiriinkin on sattunut. Nyt olen saanut siitä suoranaista tietoa.

Kiva kuulla, että joka paikkaan eivät kovat arvot ole vielä tulleet. Eihän se mitään, jos on mahdollisuus päästä muualle hoitoon, mutta terveyskeskukseen kukaan tuskin enää nykyisellään menee, ellei ole pakko. – Tosin: nyt huono hoito ja välkinpitämättömyys ovat jo saapuneet ainakin Terveystaloon: markkinoita johtavan pörssiyhtiön ei tarvitse piitata maksavistakaan asiakkaista, sillä kilpailua ei juuri ole.