25.2.08

Applen logiikka petti

Nyt lähetän räyhääjän Applelle ja teen sen tätä kautta, koskapa aiemmin olen suositellut blogissani Macin hankkimista niille, joilla ei ole käytettävissään mikrotukea.
Olen käyttänyt mäkkejä 90-luvun puolivälistä lähtien eikä tätä ennen ole ollut pahaa sanottavaa. Nyt on, ja paljon.
Luottamukseni mäkin kannettaviin on menetetty. Jos ei ihmeitä tapahdu, taisi kyseinen iBook jäädä kohdaltani ensimmäiseksi ja viimeiseksi kannettavaksi mäkiksi.
Ostin melko tarkalleen kaksi vuotta sitten iBookin.
Ongelmat alkoivat vuoden takuun umpeuduttua: Ensin kesällä koneesta hajosi kelkaton romppuasema. Sen jälkeen kone alkoi sammuttaa itseään varoittamatta, minkä seurauksena se yhtenä päivänä sekosi. Kone kesällä sitten vain huoltoon (kesällä freetoimittajat tilastojenkin mukaan tienaavat kehnosti). Hunajainen lasku datan pelastamisesta ja koneen kuntoonsaattamisesta. Nyt kovan aikataulupaineen keskellä helmikuussa koneen näyttö alkoi väreillä ilkeästi, lopulta siinä määrin, että vein sen huoltoon. Valtuutettu korjaaja teki kustannusarvion: logiikkakortti on rikki, korjaus maksaa 800 euroa.
Tänään soitin Applen takuuhuoltoon, koska uskoin, että olin saanut jonkin maanantaikappaleen. Kävi kuitenkin ilmi, että Applen mukaan kone on kestänyt takuuajan aivan hyvin eikä koneen hajoaminen ole heidän päänsärkynsä. Tästä tein sellaisen johtopäätöksen, että taitavat kyseiset ongelmat olla melko yleisiä Applen kannettavissa koneissa.
Minulle omat työkaluni ostavana ja freeverokortilla työskentelevänä toimittajana iBookin pitäminen ei lyönyt leiville. Saan kirjoittaa aika monta juttua ennen kuin kahden vuoden konekulut on kuitattu. Pyöreästi 1300 plus 300 plus 400 plus 80 euroa plus 800 euroa eli 2880 euroa. Maksan itse koneiden alvit enkä saa alvipalautusta. Tosin viimeinen summa eli 800 euroa jää pois, koska ei ole mieltä korjauttaa konetta. Huolto tuli minua vastaan tietäen, että olen freetoimittaja ja vakiasiakas ja armahti minua kustannusarviolaskussa.

9 kommenttia:

muoriska kirjoitti...

No kuulostaapa tosiaan maanantaiversiolta.

Haluatko kuulla kivan jutun paikallisesta tk:sta ja ajanvarausvastaanotosta.
Julkisesti luvataan 7vk:n jonoa. Ok, se on aika inhimillinen. Sen toteutuminen tarkoittaa sitä että sinun on oltava 24h saatavissa kiinni puhelimella, muuten aika on taas.. pitkissä puissa. No minä en saa pitää kännykkää töissä auki ( kuten ei moni muukaan), matkustan lentäen ( kännykkä kiinni) ja minulle ei voida jättää viestiä vastaajaan tai lähettää tekstiviestiä asiaa koskien.. olisin saanut ns. peruutusajan jos olisin vastannut puhelimeen. Kun keskustelin asiasta vastaanottoavustajan kanssa, hän aikoi lähettää joskus ensikuussa kirjeen uudesta ajasta, eli se mennee.. aika pitkälle. Kysyisivät s-postiosoitteen, sekin saattaisi tulla paremmin ja varmemmin perille kuin Itellan kautta. Mutta.. Niinkuin sosiaali-ja terveysministeriö on viisaudessaan todennut,että ei kannata korottaa kelakorvauksia jotta saataisiin julkinen puoli vetämään.. ja kun julkiselle puolelle ei saada lääkäreitä töihin... Meilläkin alkaa väkipohjaan suhteutettuna olemaan jo alimiehitys sesongin ulkopuolellakin.. Mistä apu kun lääkäritkin palaa loppuun?
Sorry tämä vuodautus, mutta kun hihat alkaa palaan.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Maanantaiversio – tai sitten laatu on kautta jinjan laskettu kestämään takuuajan.
(Nostan tuon stoorisi omaksi asiakseen.)

Halo Efekti kirjoitti...

Järkyttävää tuo rahan meno tietokoneeseen... :(

Itse ostin sekalaisista osista kootun pöytämallisen "matolaatikkoni" jouluna 2001 n. kymppitonnilla markka-aikana (käyttiksenä mukana seurannut mikkisofta-lisenssi). Nythän combo edustaa jo modernia antiikkia, mutta siellä se säkättää alkuperäisasennuksena edelleen. Minulla on ilmeisesti ollut paitsi taitoja operoida sitä, mutta myös valtavasti tuuria hankinnan kanssa.

Sun äitis kirjoitti...

Veikkaisin viimeistä: laatu on kautta linjan laskenut. Mutta se koskee kaikkia kannettavia, ei pelkästään Applea.

Vanhasta iBookistani (nyt kuusivuotiaasta) pamahti logiikka neljästi. Ensimmäisen kerran takuuaikana. Siitä pelästyneenä hankin Apple Caren pidennetyn takuun. Kannatti: kolme kertaa logiikka vielä vaihdettiin, viimeisen kerran viikkoa vaille kolmen vuoden kohdalla! Sen jälkeen ei mitään ongelmia enää ole ollutkaan.

Tähän MacBookiin hankin heti pidennetyn takuun ja niin aion toimia jatkossakin (suosittelen muillekin!). Nimittäin vastoinkäymisistä huolimatta en aio vaihtaa pc:hen. Tyo-pc:ni pamahti aikoinaan kahden vuoden jälkeen ja tietojen talteenotto siltä oli tuskaista.

Varmuuskopiointi ei koskaan ollut vahva lajini niin kauan, kun se edellytti itseltä toimenpiteitä. Siksi olen aivan intona uuden Leopardin mukana tulleesta Time Machinesta, joka hoitaa varmuuskopioinnin taustalla eikä itse tarvitse tehdä muuta kuin muistaa kiinnittää ulkoinen kovalevy.

Äh, meni omien höpisemiseksi, vaikka piti sinua lohduttaa! Toivottavasti sait tiedot talteen. Ja jos vielä päädyt Maciin, niin osta ihmeessä Apple Care.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Halo, minulla on aika tuhti ohjelmistopaketti, joten koneilta vaaditaan kohtalaista suorituskykyä, vaikka niitä ei osteta pelaamista silmällä pitäen.Taittaminen ja kuvankäsittely printtiä varten vaativat aika paljon koneelta – ja nykyisin vielä tuo äänipuolikin lisäksi...

Sun äitis, sitä vähän pelkään. Maailma täyttyy romuun ja me ihmiset kannamme kaikki rahamme operaattoreille ja atk-kauppiaille.
Siis tämä logiikka tosiaan ei ole iBookin vahvimpia puolia! Uskomatonta. Ja paljonpuhuvaa, Mitäs siinä jonkun tädin kannettavasta vastuuta ottamaan, kun muiltakin menee alvariinsa :(
Pitääpä laskea, kanattaako siis vakuuttaa koneensa heikennetyn laadun varalle. Lähtevät vain nuo kauppiaat siitä, että kaikki saavat alvipalautukset ja joku muu muutenkin maksaa koneet. Kun itse perheen ruokarahoista kustantaa Applen heikkoa laatua, alkaa jurppia. No, Microsoft rahastaa omalla tavallaan sekin.
Minulla on kyllä kesällisten vastoinkäymisten jälkeen hankittuna 500 gigan ulkoinen kovalevy. Se on halpa sijoitus, sillä toki työt ovat huikeasti paljon arvokkaapia kuin kone. Harkitsin tuohon päälle toisenkin aseman ostamista sitä Time Machinea varten. Olisi järkevä sijoitus.
Tiedot ovat tallessa – tällä kertaa. Kesällä maksoin pitkän pennin datan pelastamisesta, kun ei ollut ollut rahaa ulkoiseen kovalevyyn.
Siis kyllä ostin jo mäkin, mutta tämä on tukevasti pöydällä. Toivoa vain sopii, ettei tämän logiikka petä!

Arhii kirjoitti...

Kuluttaja-asiamiehelle ehdottomasti valitus vetämään ja jos saat sieltä huollosta pari riviä paperille asiasta niin kuluttajavirasto osaa aika hyvin painostaa brändi-maahantuojia.

Minulla ainakin auttoi toisen brändin kanssa.

Ja tosiaan, ei mäcit eroa pc-kannettavien vikatilastoista että jos data on yhdellä kovalevyllä, se on aina nopanheittoa.

Uusissa Macbookeissa on hyvä backup-ohjelma systeemin mukana etttä se poistaa sitten kaiken stressin ulkoisen koviksen kanssa.

Jos haluaa todella varman ulkoisen koviksen niin vaikka Verkkokaupasta tuulettimella oleva usb/firewire-koviskotelo ja nimenomaan Samsungin uusi viileä 500 gb SATA-kovalevy sisälle.

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Arhii, toki itsellenikin on kaikkein tärkeintä, että tiedostot ovat tallessa – onhan niiden rahallinen arvokin paljon suurempi kuin koneen. Sen yhden sekoamisen jälkeen tuo ongelma on hoidossa kyllä, tosin en voi taaskaan time machinea käyttää (se on myös uusissa pöytäkoneissa), kun pitäisi taas jostain repiä rahaa uuteen irralliseen kovalevyyn ja nyt kaikki rahat menivät kyllä uuteen koneeseen... Minulla on nyt yksi ulkoinen 500 gigan kovalevy, mutta siellä on muuta...
Tämä toimittajan homma on varsinaista välineurheilua – ainakin sellaisena kuin itse sitä teen. Kovan luoka sponsori olisi tervetullut.

Niko kirjoitti...

Lasku datan palauttamisesta nyt on ihan omaa tyhmyyttä. Kai jokainen tajuaa pitää tärkeistä tiedostoista varmuuskopioita, vaikka kuinka olisi Mäkki?

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Niko, lähes tulkoon. Kone tosin sammutti itsensä täysin varoittamatta, vaikka lataussymbolin mukaan varausta oli vielä jäljellä, joten vähän syytä tilanteen syntymiseen oli konepuolellakin.
No, tärkeät tiedostot oli varmuuskopioitu, mutta ei koko koneen sisältöä. Esimerkiksi sopii, että en kadottanut yhtäkään tekeillä olevista jutuistani,
Mutta tämä datanpalautuslasku oli kuitenkin vain runsaat 10 prossaa rahassa näistä kuluista,
Sitä paitsi: kustanna itse kaikki työkoneesi ja varmistuksesi (ehkä sen teetkin) ja elä kesän läpi epävarmojen tulojen siivittämän', niin ymmärrät, miksi ei kaikkia lisätukia sun muita ole ostettuna.