7.2.08

Lääkäritkään eivät aina huomaa ovella odottavaa viikatemiestä

Parantumattomasti sairaalla ihmisellä on oikeus saada tukea kuoleman lähestymisen mukanaan tuomiin ongelmiin sekä kipua ja muita oireita lievittävää hoitoa kuoleman lähestyessä. Tätä mieltä on kuolevan potilaan kivunhoitoa käsitellyt käypä hoito -työryhmä.
Parhaan mahdollisen hoidon edellytyksenä on, että kuoleman lähestyminen tunnistetaan.
Blogeista ja arjen keskusteluista olen ymmärtänyt, etteivät terveydenhuollossa ja vanhustenhuollossa työskentelevät lääkärit aina tunnista lähestyvää kuolemaa.
Havaintoani tukee Ranskassa hiljattain tehty tutkimus. Tutkijat selvittivät , mistä syystä saattohoitopotilaita oli lähetetty ensiapuun. Yli 80 prosenttia potilaista tuli ensiapuun yleislääkärin lähettämänä. Syynä oli yleistilan lasku ja oireilu. Taustalla oli puutteellinen palliatiivinen kotihoito eli puutteellinen oireenmukainen kotihoito ja – yleislääkäreiden saattohoidon ja kivunhoidon puutteellinen tuntemus.
Erityisesti ongelmia kuoleman lähestymisen tunnistemisessa on ymmärrettävästi nuorilla, kokemattomilla lääkäreillä, jotka saattavat tulkita ikäihmisen hoidettavissa olevan vakavan sairauden kuoleman lähestymiseksi. Väärä tulkinta voi johtaa potilaan ennenaikaiseen kuolemaan, jos vakava sairaus tukitaan vain kuoleman
Geriatrian erikoislääkäri Marja-Liisa Laakkonen totesi eilisessä tiedotustilaisuudessa, että myös iäkkäiden ihmisten tulee saada parantavia hoitoja. Esimerkiksi antibioottihoitoa voidaan antaa saattohoitoon saakka.
Tämä on mielestäni tärkeää. Olen kohdannut ikäihmisiä, jotka eivät sinnikkäästä yrittämisestään huolimatta ole saaneet parantavia hoitoja hoidettavissa oleviin sairauksiin. Törmäsinpä hiljattain jopa epäilyyn tapauksesta, jossa terveysdenhuollon ammattihenkilö kyseenalaisti vanhusten keuhkokuumeen hoidon: vanhusten annettaisiin vain kuolla pneumoniaan! Jos tällaista ilmenee, asiasta on syytä valittaa valvontaviranomaiselle. Näinhän ei sivistysvaltiossa toimita. Sairaudet, niin kauan kuin ne on hoidettavissa, hoidetaan. Kuolema tulee kyllä meistä jokaisen ovelle, vääjäämättä kerran, vaikka se ei ole kaivattu vieras.

Kuolevan potilaan oireiden hoito, potilasversio löytyy osoitteesta http://www.kaypahoito.fi/

Ei kommentteja: