24.7.08

Polttoaineen kalleuden siunaus


Bensa on kallista, sanotaan. Itse olen tottunut vertaamaan bensan ja maitolitran hintaa toisiinsa. Nyt on kyllä käynyt niin, että sillä rahalla, jolla ostaa litran bensaa, ostaa nykyisin puolitoista litraa maitoa. Ei siitä kauan ole, kun litrahinta oli jotakuinkin sama. Ja sitä paitsi: maitokin on kallistunut aika paljon.
Kaahalijoita olen nähnyt vähemmän kuin aiempina kesinä. En tiedä, ovatko harakiriohittajat jo mullan alla, mutta tilastokeskuksen tieliikenneonnettomuustilasto kertoo, että liikennekuolemat ovat vähentyneet olennaisesti: Kuolleita oli 23 vähemmän ja loukkaantuneita 59 vähemmän kuin vuoden 2007 kesäkuussa. Tämän vuoden kesäkuussa tieliikenteessä sattui Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan 677 henkilövahinkoon johtanutta onnettomuutta. Niissä kuoli 22 ja loukkaantui 865 ihmistä.

Reissaaminen on jäänyt tänä kesänä jälleen minimiin perheemme kesänvietossa. Yhden Vaasan-reissun olemme tehneet ja sen teimme omalla autollamme, sillä junaliput tulisivat kaikkine alennuksineen maksamaan yli 300 euroa. Bensalaskua kertyi noin 100 euroa koko viikolta. Että bensan kalleus on suhteellista.

4 kommenttia:

Lauri kirjoitti...

Junaliput ovat turhan kalliita. Oulusta pääsee junalla käymään Helsingissä normaalihintaan noin 120 eurolla. Normaalikulutuksisella henkilöautolla matkaan kuluu noin 170 euroa eli vain yksin matkustavan kannattaa tehdä reissu junalla. Ainakin talvella matkan menisi mieluummin junalla, mutta kun ei pysty.

KirsiM kirjoitti...

Näin olen itsekin laskeskellut, Lauri. Ja perhealennus junassa näyttää hulppealta, mutta hinta on mitoitettu hyvätuloisille. Viisihenkinen perhe ei välttämättä kovin usein mummolareissua pohjoiseen niillä hinnoilla tee. Tunturi-Lappiin on ollut joskus aika paljonkin halvempi lentää kuin mennä junalla ja bussilla, myös perheenä. Nyt en ole sitä laskeskellut.

Anonyymi kirjoitti...

Valitettavasti autossa on muitakin kuluja kuin bensa: vakuutukset, AKE-maksut, katsastukset, huollot ja kuluvien osien uusiminen. Ja tarjoilut tauoilla tulevat myös maksamaan harkinnan mukaan. Silti taitaa jäädä julkista halvemmaksi toistaiseksi.

KirsiM kirjoitti...

Anonyymi, ainakin meidän tapauksessamme jää omalla autolla ajaminen huomattavasti halvemmaksi. Ja sitä paitsi: ei se tarjoilu nissakaan mitenkään halpaa ole ja sitä joutuu nauttimaan kaljavaunussa. Kun menimme mummolaan tässä muutama aika sitten, pysähdyimme kerran matkan varrella ja söimme omia eväitämme. Niitä nyt toki voi syödä junassakin.