25.9.08

Valokuvatorstai: Painavinta mitä tiedän...

Tällä kertaa Valokuvatorstain inspiksenä on vajaa säepari Joona Kivirinnan runosta :
Painavinta mitä tiedän on salaisuus
joka jäi kertomatta --

Papilla on vaitiolovelvollisuus. Kyösti Lähteenmäki vei mitä ilmeisimmin raskaita salaisuuksia mukanaan hautaan saakka. Hänet on haudattu oman pyyntönsä mukaisesti Seinäjoelle Törnävän sairaalan hautausmaahan. Täällä lepäävien vainajien hautakivissä on nimi ja kuolinvuosi; Lähteenmäki oli viimeinen tänne haudattu henkilö ja hänestä kivi kertoo myös, että hän oli sairaalapastori.
Jatkosodan syttymisen kynnykellä Seinäjoelle Törnävän ennestäänkin täpötäyteen sairaalaan kuljetettiin rajan tuntumasta muista mielisairaaloista potilaita, jotta saatiin tilaa haavoittuneille. Näiden potilaiden kohtalon selvittäminen on pahasti kesken. Jotain on tehty, mutta tämä asia on tabu. Asiaa selvitelleet kertovat saaneensa uhkauksia. Vähän aikaa sitten Ilkka-lehti teki jutun, jossa kerrottiin, ettei mitään mainittavaa ole tapahtunut.
Minun omalletunnolleni Törnävän tapahtumat nousivat noin vuosi sitten, kun Obeesia otti asian puheeksi blogissaan. Asia nousi ajankohtaiseksi sen jälkeen, kun hiljattain tapahtuneet insuliinisurmat tapahtuivat ja tulivat ilmi. Oma selvittelyni on sekin kesken, koska vaihdoin työpaikkaa.

16 kommenttia:

Anuradha kirjoitti...

Maailmassa tosiaan on mielettömästi salaisuuksia...

Oh-show-tah hoi-ne-ne kirjoitti...

Musta menneisyys paljastuu joksus.
Halusipa sitä tai ei.

auringonkukka kirjoitti...

totisesti kaikilla on omat salaisuutensa! ja hyvä niin ei ole kivakaan tietää kaikkea!

Doris50 kirjoitti...

Raskaita salaisuuksia.
Voi, en ole muistanut tuolla käydä.

Neulekirppu kirjoitti...

Asioista jää aina jälki. Ja ne tulevat esiin ennemmin tai myöhemmin.

Inkivääri, Finland kirjoitti...

Ohhoh! Erittäin hyvä kuva ja teksti haasteeseen - kiitos tästä!

ebrufin kirjoitti...

Jarkyttavaa:( Hyva kuva ja teksti!

savisuti kirjoitti...

Painavia salaisuuksia oli varmaan muillakin tuolla lepäävillä kuin sairaalapastorilla. Toivottavasti tuon sairaalan vaietut salaisuudet vielä kerran jsaadaan julkisuuteen.

Liisa kirjoitti...

Totuus tekee vapaaksi - ei salailu.

KirsiM kirjoitti...

Savisuti, asian juju on siinä, että sairaalapastori on henkilö, joka tietää ehkä enemmän salaisuuksia kuin kukaan toinen.

Anhradha,mielettömästi ja myös joskus aika mielettömiä...

Oh-show-tah hoi-ne-ne, näin saattaa käydä. Ehkä jostain vintiltä löytyy vaiettua kirjeenvaihtoa tai päiväkirjoja. Mielisairaalapotilaiden menneisyys sisältää niin paljon tabuja...omaistenkin on joskus vaikea perätä läheistensä kohtaloja, koska sairaalamenneisyyteen liitetään suomalaisessa kanssakäymisessä hävettävyyttä.

Auringonkukka, olet oikeassa. Mutta joskus on syytä tietää myös sellaista, mikä ei ole kivaa ja mitä ei ole kiva tietää.
Doris50, siinä hiljentävä käyntikohde.

Neulekirppu, tätä asiaa ei pohjalainen ympäröivä maakunta ole halunnut selvittää. Jos asia olisi haluttu selvittää, siitä olisi jo kirjoitettu muutama paksu kirja ja tehty muutama väitöskirja. Asia on kipeä monelle henkilökuntaan kuuluneelle, kun sitkeästi edelleen huhutaan, että potilaat kuolivat nälkään ja itse asiassa ennen 90-luvulla herännyttä kohua tämä asia myönnettiinkin nöyrästi, ainakin jossain dokumentissa, minkä olen nähnyt. Kun asia nostettiin julkisuuteen, ilmeisesti pohjalaisyhteisö sulkeutui ja siirtyi puolustuskannalle. Asia kuitenkin koskee monia muitakin kuin pelkästään pohjalaisia. Törnävän sairaalaan tosiaan kuljetettiin itärajan pinnasta mielisairaaloista potilaita. Varmaankaan omaiset eivät osanneet kysellä niistä oloista, joissa "meidän Maija" kuoli; pikemminkin luultavasti monessa kodissa ajateltiin, että onpa helpotus, että Maija pääsi pois, kun hän kärsi niin paljon ja kun vielä on sotakin...
Mutta kuten sanoit, asiasta jää aina jälki. Asiaa pohditaan myös Törnävän sairaalamuseossa. Suosittelen lämpöisesti siellä käymistä. Käynti on avartava monella lailla. Samoin suosittelen sairaalan hautausmaalla käyntiä.

Inkivääri, tämä asia tuli aiheesta mieleen täysin hakematta.

Ebrufin. Tosiaan, kuka voi näiden ihmisten kärsimystä mitata.

Liisa, tuo on totta, vaikka sitä monen on vaikea uskoa.

aimarii kirjoitti...

Tuttu on sanonta "lääkärin virheet peittää hauta"
Sairaalamaailma on ollut täynnä salaisuuksia - on niitä vieläkin.
Vaikuttava kuva tämän viikon haasteeseen.

KirsiM kirjoitti...

Aimarii, emme tiedä, kenen virheitä Törnävän sairaalan hautausmaan mullat peittävät. Siinä tämän salaisuuden yksi avainkysymys.

Paulatäti kirjoitti...

Kamalaa... en millään haluais uskoa todeksi kaikkea mitä olen tähän asti itse kokenut. Mut pakko kai se on ottaa todellisuus vastaan sellaina kun se vastaan tulee, vaikka ei kaikkea tiedäkään.

Ei kaiksesta jää mitään jälkeä eikä kaikkea ihmiset halua nähdä. Sairaalapappia kai just siksi vielä tarvitaan, mutta jos vain peittämään virheitä, ollan synkillä poluilla, sillä sellainen ihminen joka ei voi tunnustaa omia virheitään, on mun mielestä hirvittävän vaarallinen ja ne virheet kumuloituuu viimeistään siinä neljännessä sukupolvessa - nykyään ihminen kuolee hiljaa sukupuuttoon ja kaikki hyväksyy kaiken? Ei ne tule ikinä ilmi, kun se kolmaskaan sukupolvi ei halua nähdä sitä:-(

KirsiM kirjoitti...

Paulatäti, sairaalapapin, ja rippipapin yleensäkin, idea on, että ihminen voi turvallisin mielin kaataa hänelle mieltään painavan likasangon Jumalan edessä. Laki kieltää pappia (ja lehtoria) paljastamasta rippisalaisuutta tai muuta sielunhoidollista salaisuutta.

Itseäni hämmästyttää se, että niin moni pohjalainen on torjunut tämän Törnävän murhenäytelmän tutkimisen. Oma käsitykseni on, että tiedämme jo kauheimman. Asiaa ei kuitenkaan ole kovin laajalti tutkittu, vaikka Ilkka muuta väittikin jopa tämänvuotisessa juttussaan. Olisi hyvä, että jätkosodan mielisairaalakuljetukset tutkittaisiin akateemisina opinnäytetutkimuksina, tutkittaisiin, saivatko potilaat tosiaan elintarvikekorttiensa mukaiset annokset, kuten muutkin ihmiset.
Itse toivoisin lisää tutkimustietoa myös siitä, miksi laitoskuolleisuus nousee sotien aikana. Törnävän sairaala oli tupaten täynnä potilaita jo ennen kuin sinne kuljetettiin kehden tai kolmen muun sairaalan potilaat. Ei tietenkään ole mikään ihme, että epähygienia lisääntyi ja että taudit tappoivat... Silti ihmettelen, miksi päädyttiin yhteen laitokseen. Tahtoisin myös varmistuksen siitä, ettei vain natsien rodunjalostusopeilla ollut osuutta tehtyisihn linjauksiin. On joka tapauksessa tietääkseni syytä epäillä, että tällaistakin saattoi tapahtua. Siksi minusta asia pitäisi tutkia perusteellisesti ja siitä pitäisi kirjoittaa puolueeton akateeminen tutkimus. Kohukäsittelyä en mitenkään kaipaa.

Tarjuska kirjoitti...

Sairaalapastori vei varmaan raskaita salaisuuksia mukanaan hautaan saakka. Ei varmaan ole ollut helppoa kuunnella niitä salaisuuksia ja näkemisiään. Paljon on sota-ajan salaisuuksia, joista ei kukaan tiedä mitään. :(

KirsiM kirjoitti...

Tarjuska, itselleni tuli juuri tällaiset ajatukset siellä Törnävän sairaalan hautausmaalla räntäsateessa Lähteenmäen haudalla. Kai hänelläkin olisi ollut sukuhauta, mutta hän tahtoi tulla haudatuksi potilaiden keskelle, ilman syntymäaikaa, kuten muutkin.