23.7.09

Kysy influenssasta -neuvontapuhelin toimii taas

Influenssa A(H1N1) -virusta koskeviin kysymyksiin saa jälleen vastauksia Kysy influenssasta -puhelimesta. Kysy influenssasta -puhelin on jälleen avattu ja on toistaiseksi auki maanantaista perjantaihin klo 12-18. Se palvelee suomeksi numerossa 0800 02277 ja ruotsiksi numerossa 0800 02278.

Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoiset työntekijät antavat puhelimessa vastauksia yleisiin influenssa A(H1N1) -virusta koskeviin kysymyksiin. Puhelimessa ei anneta soittajien terveydentilaa koskevaa neuvontaa. Sen hoitavat terveyskeskukset ja työterveyshuolto.

Paras tapa suojautua influenssalta on säännöllinen käsien pesu. Taudin tarttumista muihin voi estää yskimällä poispäin muista ihmisistä kertakäyttöiseen nenäliinaan tai hihaan. Useimmiten influenssa A(H1N1) -hoitoon riittää kotihoito. Oireita, lähinnä kuumetta lieventävänä lääkityksenä voi tarvittaessa käyttää kipu- ja särkylääkkeitä.

Influenssa A(H1N1) -tartuntaa epäilevien henkilöiden, jotka kuuluvat riskiryhmiin tai jotka kärsivät vakavista oireista, tulee ottaa heti oireiden alkaessa yhteyttä terveyskeskukseen mahdollisen lääkityksen ja muun hoidon arvioimiseksi. Euroopan tautiviraston määrittämiin riskiryhmiin kuuluvat raskaana olevat naiset, tiettyjä pitkäaikaissairauksia sairastavat henkilöt ja alle 3-vuotiaat lapset. Influenssan yhteydessä esiintyviä vakavia oireita ovat mm. hengitysvaikeudet, äkillinen huimaus tai sekavuus ja voimakas tai jatkuva oksentelu. Lääkärin hoitoon on hakeuduttava myös silloin, jos influenssan kaltaiset oireet häviävät, mutta palaavat sitten kuumeen ja pahemman yskän kera.

Ei kommentteja: