17.10.09

Ole läsnä mieluummin tietokoneen välityksellä kun sairastat


Tartuntataudit leviävät, yllätys yllätys, tarttumalla. Viime päivinä olen nähnyt kaupoissa aivastelevia ja käteensä nenää pyyhkiviä ihmisiä, jotka eivät ilmeisesti muista elokuisia neuvoja siitä, miten otamme sikainfluenssan vastaan.
Samaan aikaan olen toisaalla kuullut pari sairaskertomusta, joissa tauti on iskenyt yllättävään kohteeseen.
Tämän viruksen kohderyhmät ovat hieman erilaiset kuin perinteisempien influenssojemme. Raskaana olevat naiset ovat toki aina vältelleet tartuttajia, mutta nytkin siihen on syytä, samoin hengityselinsairauksia sairastavat. Nyt kannattaa ottaa kertauskurssi kesällä tulleeseen informaatioon, sillä epidemia on alkamassa. Tai ehkäpä rajoittamalla pystytään katkaisemaan siltä pahin terä :)
Suomeksi virallista tietoa löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta
THL sikainfluenssasivuston pääsivu.
UKK-sivu sikainfluenssasta on täällä.
Tietoa erityisille ryhmille täältä.
Ammattilaisille täältä.
Ja thl:n hyödyllinen linkkilista on tässä.
Rokotuksista tietoa ammattilaisille täältä.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olin ruuhkaisessa kaupassa täynnänsä nuhaisia ja pärskiviä ihmisiä, joita parhaani mukaan välttelin, kunnes itse aivastin ja sain osakseni yhtä epäluuloisia katseita. Alkoi jo huvittaa oma epäluuloisuus.
helena

KirsiM kirjoitti...

Joo, näinhän se menee, Helena.
Nenäliinoja mukaan ja niihin pärskimään, Itsekin olin tänään Ikean ruuhkassa.

Anonyymi kirjoitti...

Nyt ei kyllä joka yskähdyksestä tarvitse kavahtaa, ei enempää kuin muinakaan vuosina! Muita tavallisia räkätauteja on paljon enemmän liikkeellä kuin sikainfluenssaa. Sitä paitsi ne tavalliset ovat estäneet sikataudin leviämistä, ja ovat siis itse asiassa eduksi...

KirsiM kirjoitti...

Anonyymi, pitää paikkansa toistaiseksi. Suomessa on tähän viikkoon mennessä ilmennyt kaikkiaan 420 terveydenhuollon todentamaa sikainfluenssatapausta ja 557 influenssa A-tapausta. Mutta kohdalle sattuessaan se jo nyt on paihmmillaan ikävä tauti. Kun epidemia kunnolla puhkeaa, se kohdistuu osittain vähän eri kansanryhmiin kuin vuosittain toistuva influenssaepidemia. Nyt tosiaankaan en puhu mistään räkätaudeista tai flunssista.