22.3.06

Naisten sepelvaltimotautia hoidetaan huonosti

Naisten angina pectoris -oireinen sepelvaltimotauti on paljon suurempi kansanterveysongelma kuin yleisesti ymmärretään, uutisoi Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Stakes.
Uutinen pohjautuu juuri julkaistuun tutkimukseen, joka tehtiin vuosina 1996–1998 sairastuneille angina pectoris -potilaille. Tutkimusaineisto oli laaja: 100000 suomalaisen 45–89-vuotiaan suomalaisen potilaan rekisteritiedot.
Tutkijat tekivät hämmentävän havainnon: vaikka rintakipuoirein alkava sepelvaltimotauti on yhtä yleinen miehillä ja naisilla, naisia hoidettiin huonommin. Naisten oireita helpottava nitraattilääkitys esimerkiksi oli harvemmin erityiskorvattua kuin miehille määrätty nitraattilääkitys.
Tutkijat päätyvät havaintoon, että lääkärien tulisi kiinnittää nykyistä enemmän huomiota angina pectoris -oireisten naisten tutkimiseen ja hoidon tarpeen arvioimiseen.
Seuraavaksi olisikin tärkeää tietää, miksi naiset sairastuvat rintakipuoireiseen sepelvaltimotautiin, mutta näyttävät olevan suojattuja sydäninfarktilta ja miksi heitä ei tutkita riittävästi ja hoideta asianmukaisesti, Stakesin aiheesta antamassa tiedotteessa linjataan.
Jo vuonna 2004 Stakesin raportissa Sepelvaltimotauti ja eriarvoisuus
kävi ilmi, että hoidon yhdenvertaisuudessa on vakavia puutteita.

Ei kommentteja: