13.4.06

Potilaiden etu ensi sijalle

Kansanterveysjärjestöt vetoavat patenttisuojan piirissä vielä olevien uudempien kolesterolilääkkeiden atorvastatiinin, fluvastatiinin ja rosuvastatiinin säilyttämiseksi sairausvakuutuskorvauksen piirissä. Lääkkeet uhkaavat pudota korvausjärjestelmästä kesäkuun alussa.
Lääketeollisuus ja lääkkeiden hintalautakunta eivät ole päässeet sopimukseen kohtuullisesta tukkuhinnasta. Kansanterveysjärjestöt pelkäävät, että ellei sopua synny, potilaiden eriarvoisuus kasvaa.
Vaikka 90-luvun kolesterolilääkkeet tehoavat useimpiin potilaisiin, on olemassa joukko potilaita, jotka hyötyvät uusista lääkkeistä.
Julkisuudessa kuopiolaiset terveyssosiologian dosentti Markku Myllykangas ja epidemiologian määräaikainen professori Pertti Happonen ovat moneen otteeseen voimakkaasti vastustaneet kolesterolilääkkeiden ja erityisesti näiden uusien kolesterolilääkkeiden käyttöä. Happonen ja Myllykangas ovat pitäneet kolesterolilääkkeiden yleisyyttä merkkinä medikalisaatiosta. Heidän ylläpitämässään kolesterolilääkekeskustelussa argumentit eivät kuitenkaan ole olleet lääketieteellisiä, vaan terveystaloustieteellisiä.
Taloudellisesti tiukoilla olevissa potilaissa on ollut niitä, jotka ovat luottaneet median kautta annettuun tietoon enemmän kuin hoitavan lääkärin arvioon ja ovat lopettaneet lääkkeiden oston.
Lääketeollisuudelle ja lääkkeiden hintalautakunnalle osoitetun vetoomuksen ovat allekirjoittaneet Aivohalvaus- ja dysfasialiitto, Diabetesliitto ja Sydänliitto.

Ei kommentteja: