Ennen epidemian puhkeamista meille kerrottiin, että iäkkäät ovat saaneet suojaa sikainfluenssaa vastaan eikvätkä ole yhtä suuressa riskissä kuin nuoret aikuiset.
Nyt kuudesta Suomen sikainfluenssakuolemasta on yli 64-vuotiaiden (eli niiden riskiryhmäläisten, jotka rokotetaan joskus hamassa tulevaisuudessa ainakin Helsingissä joskus terveitten lasten ja nuorten jälkeen) osuus 2/6: iäkkäillä vainajilla oli molemmilla pitkäaikaissairaus.
Itse heräsin asiaan, kun kuulin, että kummitätini ei saa rokotusta. Hän on seitsemänkymppinen. Hänellä on yksi keuhko, joka sekin on arpeutunut ja siinä keuhkossa astma. Jos tämä ihminen saa vakavan hengitystieinfektiotaudin, hän ei sitä ymmärtääkseni kestä. Eikä varmaankaan ole ainoa vakavasti riskissä oleva ikäihminen.
Onkohan riskiryhmien rokotusaikataulu esimerkiksi Helsingissä laadittu ajatuksella vai onko se sittenkin ikäpolvea syrjivä, kuten monet terveysalan käytännöt nykyisin ovat.
3 kommenttia:
Ikävämpi ihminen voisi todeta, että sillä saadaan tehtyä tilaa vanhustenhoitolaitoksiin.
Obeesia, toivon hartaasti, että emme ole hiljaa hivuttautumassa natsilaiseen etiikkaan. Vaikka en sellaista tahdokaan uskoa, en kansalaisten syytä olla valppaina.
Muistissa on vielä, että vanhustenhuollon tilaa koskeva taannoinen välikysymys, josta olisi ollut syytä käydä selkiinnyttävä eettinen keskustelu, hautautui jälleen kerran poliitikkojen imago- ja luotettavuuskysymysten alle. Samalla kävi niin, että vakavat puutteet vanhustenhuollossa hautautuivat odottelemaan seuraavaa kohua. Tästä vanhusten kaltoinkohtelusta on tulossa samantyyppinen iltapäiväjournalismin kestosuosikki kuin laihdutuksesta, liikennekurin höltymisestä, Matti Vanhasen naisista tai mitä niitä onkaan.
Tiedoksi:
Elinsiirtopotilaiden rokottaminen saattaa olla riskialtista, Ruotsissa rokotus on todennäköisesti aiheuttanut kuolemaan johtaneen hylkimisreaktion ja sairaalahoitoon johtaneita myös.
Lähetä kommentti