26.11.09

Pekka Puska puhuu perusterveydenhuollon puolesta

On mukavaa, kun näkee tai kuulee ihmisiä, joilla on asiantuntemusta ja jotka lisäksi ymmärtävät kokonaisuuksia, Jos tähän viisauteen liittyy vielä halu ja kyky jakaa asiaa muiden kanssa, kyseessä on harvinainen tapaus suomalaisessa julkisessa hallinnossa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedote virkisti kaamoksen keskellä.



Perusterveydenhuollon vahvistaminen avain terveydenhuollon haasteisiin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtajan Pekka Puskan mukaan terveydenhuollon kriisin ratkaisuina ovat perusterveydenhuollon vahvistaminen, uudenlaiset hoitojärjestelyt ja tautien ennalta ehkäisy. Puska puhui XII Valtakunnallisilla terveyskeskuspäivillä Seinäjoella 26.11.

Puskan mukaan lääketieteen mahdollisuudet sairauksien ja niiden riskitekijöiden hoidossa ovat tavattomasti laajentuneet. Kun terveyden arvostus samalla kasvaa, tällaisten palvelujen kysyntä lisääntyy ja terveydenhuollon kulut kasvavat. Tärkeänä syynä - jopa maailmanlaajuisesti - on tautirakenteen muuttuminen infektiotaudeista ja muista akuuteista ongelmista pitkäaikaisiin kroonisiin sairauksiin sekä väestön ikääntyminen.

Puska esittää vastauksena näihin haasteisiin kahta toimintalinjaa.
"Avainasemassa on perusterveydenhuollon vahvistaminen, koska vain hyvin toimiva perusterveydenhuolto voi vähentää kalliin sairaalahoidon tarvetta."

Koska pitkäaikaissairaudet hallitsevat sairastavuutta, tarvitaan uudenlaisia hoidon järjestelyjä. Tarvitaan terveydenhuoltohenkilöstön ryhmätyötä, potilaiden oman hoidon vahvistamista, sovittuja hoito- ja seurantaohjelmia sekä potilaita ja terveyden-huoltoa tukevia informaatiojärjestelmiä.

"Tarvitaan myös potilaiden sekä erikoislääkärien joustavaa liikkumista kodin, perus-terveydenhuollon ja sairaaloiden välillä. Nämä näkökohdat muodostavat keskeisen taustan käynnissä olevan terveydenhuollon organisaation uudistuspäätöksille."
Yhtenäisen valtakunnallisen uudistuksen valmistelu on tärkeää. Asian edistämiseksi olisi myös hyvä kokeilla uusia alueellisia toimintamalleja kokemusten saamiseksi.

Toinen tärkeä toimintalinja on ennaltaehkäisy. Nykyiset krooniset kansantautimme ovat lääketieteellisesti katsoen varsin pitkälle ja myöhäiseen ikään asti ehkäistävissä olevia tauteja.

"Menestyksellinen ennaltaehkäisy lisää terveitä elinvuosia, kuten Suomen hyvät kokemukset osoittavat. Ennalta ehkäisy vaatii sekä määrätietoista valtakunnallista terveyspolitiikkaa että sitä tukevaa paikallista perusterveydenhuoltoa ja terveyden edistämistä."

Perusterveydenhuollolla on Puskan mukaan tärkeä tehtävä tautien ehkäisyssä sekä potilaiden kohdalla että yleisemmin paikallisessa terveyden edistämisessä.

4 kommenttia:

Teppo kirjoitti...

Tv-lupatarkastajien tilalle koteihin ja työpaikoille hometarkastajat. Säästysi paljon lääkemenoissa ja ihmiset pysyisivät terveinä, jos rakennukset olisivat kunnossa. Ainoat, jotka tästä ei ehkä pitäisi on lääketehtaat...

KirsiM kirjoitti...

Teppo, homeongelmat ovat nykyisin edelleen monilla työpaikoilla ongelmia, joilta suljetaan silmät ja kieltäydytään uskomasta. Vasta, kun useampi henkilö on sairastunut astmaan, alkaa jotain liikettä tulla. Jotenkin työpaikat keplottelevat vielä vastuunsa sairastumisista. On meinaan ystäväpiirissäni muutama tapaus, joissa työnantaja on luikerrellut vastuistaan, vaikka astma on tullut työpaikan ilmasta.

Tarjuska kirjoitti...

Ehkä omalta osaltanikin olisi paljolta säästytty, kun asioihin olisi otettu kantaa aikaisemmin. Asiasta puhuu Pekka Puska, toinen asia onkin sitten miten perusterveydenhuolto saadaan toiminaan ja potilaat hoidetaan kokonaisvaltaisesti, eikä vain tietyiltä osin.
Blogissani on sinulle tunnustus. :))

KirsiM kirjoitti...

Tarjuska, luullakseni sinun kohdallasi säästöt olisivat joka lähtöön olleet tuntuvia, jos asioihin tosiaan olisi ajoissa tartuttu. Kuvittelen, että vakavia sairauksia kokeneet eivät oikein sovi tuohon terveyskeskussysteemiin eivätkä työterveyshoitosysteemeihinkään, joissa lääkäreillä ja hoitajilla osaaminen on yleisellä tasolla ja ymmärrys tuon tyyppisten ongelmien suhteen on sattumanvaraista.