2.8.09

Helsingin sosiaalitoimella ei kokonaisuus pysy hallinnassaLuin taas paikallisesta lehdestä, että jälleen kerran Malmin toimintakeskuksen työ on vaakalaudalla. Tuottaako tämä sosiaalitoimiston alainen toimipiste suuria menoja? No eipä suinkaan. Se pyörii erittäin pienellä budejetilla ja ehkäisee sekä syrjäytymistä että monen vanhuksen ennenaikaista kunnon romahtamista. Olen itse tehnyt joskus jutun kyseisestä toiminnasta. Siellä vanhukset pitävät toinen toisilleen kursseja, ketkä tahansa malmilaiset, maahanmuuttajat, vanhukset, lapset, keski-ikäiset, työlliset ja työttömät, mieleltään vakaat ja pelokkaat, köyhät ja varoissaan olevat, kohtaavat ja viihtyvät.
Toimintakeskus perustettiin vuonna 2000 vanhan Elannon tiloihin. Sen työ on saanut tunnustusta ja arvostusta. Toiminnanjohtaja Eeva Laine on paikan sielu ja toiminnan organisoija. Toimintakeskuksessa työllistetään pitkäaikaistyöttömiä muun muassa vanhustenhuollon avohoidon tehtäviin. Nyt kaupunki suunnittelee huhujen mukaan näiden
rahojen pois ottamista ja näiden rahojen suuntaamista nuorisotyöttömyyden hoitoon. Hohhoijaa. Otetaan toisesta taskusta toiseen ja yhtä ongelmaa korjatessa aiheutetaan kaksi ongelmaa.

Joskus olen epäillyt sitäkin, että näiden pienellä budjetilla ja omatoimisuuden varaan rakentuvien toimintojen karsiminen on poliittisesti tarkoituksenmukaista toimintaa eikä silkkaa tyhmyyttä: ajatellaan, että vapaaehtoistoiminnan ja kunnallisen toiminnan puuttuessa ihmset hakeutuvat hyvinvointibisneksen asiakkaiksi. Tuota noin: malmilaisista kotona asuvista vanhuksista moni syrjäytyy ja jää heitteille ja monen kunto romahtaa hyvinkin nopeasti ilman tämäntyyppistä toimintaa, sillä alueella asuvasta väestä loppujen lopuksi suurella osalla ei ole sellaisia rahoja, jolla noita yksityisiä hoivapalveluita ostettaisiin. Sitä paitsi: bisnes ei ole edes kiinnostunut yhteisöllisyydestä, ellei se voi tahkota sillä rahaa. Yksinäiset, kotinsa seinien sisään jäävät ihmiset eivät voi hyvin. Jos ei muuta, tämän pitäisi huolestuttaa kaupungin sosiaalitoimen johtoa ja sosiaalilautakuntaa; ratkaisuillanne on heijastusvaikutuksia kauas tulevaisuuteen. Asioihin ja niiden suunnitteluun kannattaa paneutua, kun on pyrkinyt vallan kahvaan.

(Helsingin kaupungin sosiaalilautakunnan sivusto ei toimi ainakaan tällä hetkellä. Linkitän siis sosiaaliasioista vastaavan kaupunginjohtajan Paula Kokkosen sivulle.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kuulostaa kurjalta. Oliko mitään selkoa, miksi toiminta on vaakalaudalla; eikö se sovi palvelujen tekemisen formaattiin, tuottaako liikaa hallinnollista vaivaa, jos ei kerta rahan menoa sen kummempaa? Omituista. Kun luulisi ja uskoisi että tuollaista ruohonjuuritason hommaa tuettaisi kaikin keinoin.

Ehkä siellä jonkun pitää tehdä aloite jostain tietokoneistetusta paikallisyhteisöllisyydestä, jotta saadaan muodikkuutta ja digihohtoa ja puhuttelevuutta.

Onko millaisia muita vastaavia Helsingissä paljon?

KirsiM kirjoitti...

Tuija, niin. Tämä joukko on tosiaankin ihan livesti yhteisöllistä. Malmin toimintakeskuksen työ on ollut jo useita kertoja liipasimella huolimatta siitä, että se on erittäin hyvää, vakuttavaa, ennaltaehkäisevää monessakin suhteessa, vastakkainasetteluja lientävää ja ties mitä. Syyt lähtölaskentaan ovat vaihdelleet. Jos toiminta olisi heikkolaatuista tai jotenkin kallista, sen ymmärtäisi ehkä, mutta kun toiminta on innostavaa, toimintakykyä ylläpitävää ja erittäin kustannustehokasta.

Tämä Malmin toimintakeskus lienee ainoa lajissaan. Tietääkseni muissa sosiaaliviraston alaisissa toimintapisteissä on keskitytty johonkin tiettyyn kansalaisryhmään ja lähdetty "auttamaan" näitä ihmisiä heidän ongemissaan. Näin on jossain syntynyt toimintaa työttömille, toisessa paikassa mielenterveyskuntoutujille, monessa paikassa ikäihmisille, jossain lapsiperheille. Ja nämä toiminnat ovat usein riippuvaisia siitä, saadaanko palkatuksi ohjaajia.