12.8.09

Nuuska aiheuttaa vakavia sairauksia

Syöpä-lehdessä (4/2009) on tällä kertaa kaksi juttua nuuskaamisesta. Toisessa kerrotaan nuuskamarkkinoiden menestyskampanjasta: 1970-luvulla Ruotsin jääkiekkomaajoukkueelle tarjotut ilmaiset nuuskat nostivat hiipuneen nuuskankulutuksen jälleen nousuun. Nyt Ruotsissa nuuskataan samaa vauhtia kuin 1920-luvulla.
Toisessa jutussa Syöpäjärjestöjen ylilääkäri, lääketieteen tohtori Matti Rautalahti kertoo lyhyesti nuuskasta sen, mitä terveyden kannalta asiasta on syytä tietää. Pähkinänkuoressa asia on niin, että nuuska on terveydelle vaarallista ja aiheuttaa riippuvuutta. Suurimmat riskit ovat voimakkaan nikotiiniriippuvuuden syntyminen, sydän- ja verisuonitaudit sekä tietyt syöpäsairaudet. Erityisesti nuorilla nuuskan käyttö on lisännyt suuontelon, nenän ja nielun syöpää. Ja muutenkin alueella missä nuuska on kosketuksissa limakalvoihin, syöpäriski on suurin. Rautalahti sanoo, ettei nuuskaaminen vähennä välttämättä edes tupakointia, moni harjoittaa molempia.

Nuuska on tehokas nikotiiniriippuvuuden aiheuttaja. Rasiallinen ruotsalaista nuuskaa vastaa tässä suhteessa 50-75 savuketta. Vetää siis hyvinkin vertoja kehitysmaissa tuotettujen savukkeiden nikotiinitehokkuudelle.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mitäpä jos lähetät linkkejä todistetuista nuuskan aiheuttamista suusyöpä tapauksista? Pokalehuulessa on myös täysin kusetus-sivu jossa tämä arvon rautalahti vierailee, kuvat ovat hyvin vanhoja+jotkut kuvista osoittavat selvästi amerikkalaisen dipin aiheuttamaa tuhoa alahuulessa, kun taas nuuskaa pidetään ylähuulessa. Ja eikös sun pitänyt olla aina heikomman puolella? Eli toisinsanoen haluat, että nuoret haluavat pilata heidän keuhkoja savukkeilla sen sijaan että he käyttäisivät nuuskaa, eikä vieläkään ole todisteita, että aiheuttaisi syöpää.

KirsiM kirjoitti...

Anonyymi, olisi kiva, jos tämäntyyppiset kommentit tulisivat tunnistettavalta henkilöltä. Tulee aina epäilys, että kyse on nuuskan markkinoinnista.

Tosiasiassa itse toivon, että nuoret pysyisivät kaukana addiktoivista nikotiinituotteista, jotka aiheuttavat moninaisia sydän- ja verisuonitauteja sekä syöpäsairauksia.

Hyvä linkki on juuri tuo syöpäjärjestöjen linkki. Eikä Pökäle huulessa -sivusto ole mitään kusetusta. Sen tuottaja tulee nimenomaan syöpäjärjestöistä.
Jos et ole nuuskan markkinointihommissa, anonyymi, älä pistä päätäsi pensaaseen.