Filippiiniläinen Minda pyrkii sinnikkäästi löytämään munuaissairaan 19-vuotiaan poikansa dialyysihoitoon tarvittavat rahat, sillä dialyysiin pääsee Manilassa vain suurella rahalla. Filippiinien terveydenhuolto kärsii, paitsi yksityistämisen mukanaan tuomasta köyhien heitteillejätöstä, myös hoitajapulasta: noin 100.000 filippiiniläishoitajaa on töissä ulkomailla.
Kuva: thebigsellout.org
DocPotint-dokumenttifestivaali alkaa keskiviikkona. Tarjolla on paljon mielenkiintoisia elokuvia. Yksi elokuvista on saksalaisen ohjaajan ja journalistin Florian Opitsin The Big Sellout.
The Big Sellout kertoo palvelujen yksityistämisen mukanaan tuomista ongelmista, siitä, millaista hölmöilyä, millaisia yleisiä turvallisuusriskejä, eriarvoisuutta, sairautta, jopa kuolemaa palvelujen yksityistäminen on maailmalla aiheuttanut.
Kuvausryhmä on käynyt rotumellakoistaan aikoinaan tunnetuksi tulleessa Johannesburgin lähiössä Sowetossa, jota nykyisin rahastaa yksityinen sähkölaitos. Yritys perii palveluistaan sellaista hintaa, ettei slummin asukas kykene maksamaan. Kuvausryhmä seurasi bolivialaisen Cochabamban kaupungin asukkaiden taistelua oikeudesta juomaveteen; tässä taistelussa vastakkain olivat aseettomat siviilit ja raskaasti aseistetut poliisit. Englantilaisella junamiehellä ei ole kovin hyvää sanottavaa rautateiden yksityistämisestä eikä liioin taloustieteen Nobelin palkinnon saaneella yhdysvaltalaisella Josph Stiglitzillä. Kts. myös täältä.
Näytös: The Big Sellout lauantaina 26.1. klo. 15 Maxim 1.
DocPontin ohjelmakartta.
Sediksen ennakkojuttu DocPointista.
2 kommenttia:
Tuo ihmisten hädänalaisella tilalla rahastaminen ja siihen liittyvä ansaintalogiikka on kyllä niin monipolvinen tarina että siitä saapi monta oivaa dokkaria ja niille jotka pysähtyvät asiaa ajattelemaan kylmiä väreitä selkäpiihin.
Olen ja elän vaan harmillisesti täällä Jyppilässä, että jään ilmeisesti odottelmaan edes jotain noista telkkuun kun se Docpointti on siellä Tshadissa.
Halo Efekti, postasin DocPointista, vaikka olin katkeran tietoinen siitä, että kyseessä on tsadilainen keissi. Ehkä telkkariherroiltakin voisi pyytää tätä leffaa, on nimittäin sen verran kiintoisa ja sisältää asiaa, joka koskettaa monin tavoin suomalaistakin todellisuutta.
Lähetä kommentti