10.5.08

Harjaa hampaat Huuhdo suu Hammaspeikko lannistuu


Henna on kirjoitellut aina silloin tällöin hampaiden hoidosta. Viimeksi hän esitteli blogissaan turkkilaisen hammasharjan.
Ei siitä niin kauan aikaa ole, kun ainoa tepsivä hoito hammaskipuun oli hampaan pois vetäminen. Nykyisin jo tutkitaan, voisiko ihmiselle kenties kasvaa uusia hampaita menetettyjen tilalle.

Eilen istuin Pohjanmaalla terveyskeskusväkeä haastattelemassa. Kahvia juodessa ihmiset alkoivat kertoa hauskoja hammasjuttuja. Vähän vuosien perästä jo nauratti, kun jonkun läsnäolijan jääkiekkoa pelaavalta sulhaskandidaatilta oli pudonnut hammas kukkapenkkiin ja kun lääkäriltä putosi juurihoidettu hammas ihan vain "kypsyyttään" ilman ennakkovaroituksia.
Itseltäni meni kerran hammas poikki, kun puraisin vähän kovempaa hapanleipää. Tästä on kauan aikaa. Olin silloin Itä-Suomessa kesäduunissa. Menin Savonlinnaan hammaslääkäriin. Hammaslääkäri oli mukava herra, jutteli koko ajan ja kyseli kaikkea. Vasta siinä vaiheessa, kun hän pisti kaikki tykötarpeet suuhuni ja edelleen vain pokkana jatkoi kyselemistään, alkoi tulla ongelmia.

Hammaslääkäriliiton ohjeet:
  • Pese hampaat aamulla ja illalla käyttäen pehmeää hammasharjaa ja fluorihammastahnaa. Molemmilla kerroilla harjaa vähintään 2-3 minuuttia.
  • Muista hampaiden harjauksessa huolellisuus ja hellävaraisuus.
  • Käytä hammasvälien puhdistamiseen hammaslankaa, väliharjaa tai hammastikkuja. Puhdista hammasvälit vähintään kahdesti viikossa.
  • Käytä pääsääntöisesti tavallista fluorihammastahnaa herneen kokoinen nokare kerrallaan.
  • Keskustele erikoistahnojen käytöstä hammaslääkärin kanssa. Esimerkiksi valkaisevan hammastahnan jatkuva käyttö ei ole suositeltavaa.
  • Muista vaihtaa hammasharja säännöllisin väliajoin.
  • Vältä sokeripitoisia ja happamia tuotteita sekä napostelua pitkin päivää.
  • Syö pari kunnollista ateriaa päivässä, niin et tarvitse useita välipaloja.
  • Ksylitoli ehkäisee reikiintymistä käytettynä päivittäin vähintään 5 g vähintään 3 kertaa päivässä.
  • Muista käydä säännöllisesti hammaslääkärissä sovituin välein ja pyydä hammaslääkäriltäsi yksilölliset hoito-ohjeet.
Lisää hampaiden hoidosta Hammaslääkäriliiton kotisivulta www.hammaslaakariliitto.fi

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihmisten omakohtaiset "hammastarinat" ovat kyllä ihmeen kiehtovaa kuultavaa ja luettavaa (joskin osaltaan myös selkäpiitä karmivia). Viime kesänä istuin SKS:n Kansanrunousarkistossa ja luin kolme kansiollista hammasmuistelmia, jotka SKS on kerännyt 2000-luvun alussa. Se oli vaikuttava kokemus :)

KirsiMy kirjoitti...

Oho, vai ovat keränneet hammasmuistelmiakin. Joskus tuntuu, että on vaikea edes keksiä aihepiiriä, mitä kansanrunousarkistosta ei löytyisi.