Tutkijoita on pitkään kiinnostanut kysymys, miksi esimerkiksi Venäjän Karjalassa on paljon vähemmän allergioita kuin rajan tällä puolella.
Nyt Helsingin yliopisto on saanut hallinnoitavakseen noin kuuden miljoonan euron suuruisen EU-tutkimushankkeen, jossa selvitetään, miten lapsen puolustusjärjestelmä kypsyy syntymän jälkeen ja miten elimistö vaikuttaa puolustusjärjestelmän ohjelmoitumiseen. Tutkimusrahoitus ajoittuu vuosille 2008–2013.
Tutkimusnäyttöä haetaan ns. hygieniahypoteesille, joka lähtee siitä, että kehittyneissä maissa pikkulasten vähenevä infektiokuorma johtaa allergisten sairauksien ja autoimmuunisairauksien yleistymiseen. Tällainen kehitys on ollut havaittavissa toisen maailmansodan jälkeen teollisuusmaissa.
Lähde: Helsingin yliopisto
2 kommenttia:
Mielenkiintoista! Uskon kyllä tuohon hygieniahypoteesiin. Itse nukuin päiväunia navettakeittiössä isän tekemässä "kanaverkkovaunussa" ja vielä ala-asteella mielelläni järsin kynänpäitä ja vihkojen selkämyksiä... :D Ei ole ainoatakaan allergiaa, ei!
Joo, Kaisa, moni muukin uskoo. Mutta asia ei ole aivan yksinkertainen. Meillä ei olla ultrasiistejä. Silti perheessämme on allergioita ja esimerkiksi koivun siitepölyaiokaista astmaa.
Lääketiede on siitä mielenkiintoista, että se nykyisin nojaa nyttöön, nimenomaan riittävään tieteelliseen näyttöön. Todennäköisiä selityksiä etsitään, mutta niiden puolesta ei liputeta ennen kuin näyttö on riittävän vakuuttavaa. Tästä hyvänä, jo klassisena esimerkkinä on SETTI, syövänehkäisytutkimus, joka yllätti tutkijatkin. Pitkään uskottiin, että hapettumista ehkäisevät vitamiinit ja hivenaineet ehkäisevät syöpää ja sydäntauteja. Laaja ja pitkäaikainen tutkimus sitten osoitti, että hypoteesi ei ollutkaan oikea.
Lähetä kommentti