Nyt maan hallituksen julkisen terveydenhuollon kohtelu menee jo liian pitkälle.
Ainakin sisäministeri ja valtiovarainministeri ovat järkeilleet, että nuorten ihmisten pahoinvointi suitsitaan aselakia tiukentamalla ja siirtämällä vastuu aseenkantoluvan myöntämisestä poliisilta lääkäreille.
Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve jo eilen ilmoitti, että lääkärien työtaakkaa ei tule lisätä tällaisella velvoitteella.
Terveyskeskuskäynnillä ei hakijan mielenterveyttä takuuvarmasti selvitetä, kun nykyisetkin mielenterveysongelmat ovat pääosin löytämättä.
Hätiköity päätös kuvastaa erinomaisesti sitä, miten pihalla hallitus on julkisen terveysdenhuollon resursoinnin, todellisuuden ja tarpeiden arvioinnissa ja tuntemisessa.
6 kommenttia:
Totta, on että mielenterveyttä ei yhdellä käynnillä arvioida. Sekin on mahdollista, että terveyskeskuslääkäri ei edes tiedä, jos asiakas on hakenut mielenterveysongelmiinsa apua muualta. Hän voi kirjoittaa todistuksen siitä onko apua haettu terveyskeskuksesta.
Toisaalta minulla on semmoinen käsitys, että ei niitä hakijoita nyt niin mahdottomia määriä ole. Paisti mikäli tämä nyt koskee myös pitkiä käsiaseita eli metsästyksessä normaalisti käytettäviä. Eli voisin kuvitella ettei siitä nyt mahdotonta kuormitusta tule.
Lisäksi - toimisikohan tuo lääkärintodistuksen hakeminen jarruna niille, jotka hakevat aseenkantolupaa ns. väärin perustein?
Ensimmäinen reaktio minullakin kyllä oli, että tämä on nyt ihan älytöntä. Edelleenkin olen sitä mieltä, että jonkinlainen moniammatillinen yhteistyö olisi parempi tai sitten käsiasekielto.
Nyt jo korkealta taholta täyskieltoa vastustettiin sillä perusteella, että alalle muodostuu rikollisverkosto - sama mitä kaikilla keskustelupalstoilla huutavat agressiivisesti käsiaseita puoltavat keskustelijat.
Noh, siinä tapauksessa tupakkaa ja viinaa pitää alkaa jakaa ilmaiseksi, koska niitäkin salakuljetetaan vaikka ovat laillisia. Ja huumeet pitää vapauttaa, koska niiden ympärillä on rikollisverkosto jne., jne... Eli minusta se ei kyllä ole kestävä perustelu.
Ja näihin tapauksiin, jotka tähän tilanteeseen johtivat se olisi purrut ainakin niin, että tilanteisiin selvästi kuuluva julkisesti netissä aseella uhkailu kyllä loppuisi, koska laiton ase voidaan silloin laillisesti takavarikoida - henkilö jää kiinni jo siinä vaiheessa...
Hallitus on lähtenyt aivan väärästä päästä ratkomaan asiaa. Sen sijaan että olisivat lisänneet julkisen terveydenhuollon voimavaroja ne hölmöyksissään ovat menneet niitä leikkaamaan entisestään.
Lyhyellä tähtäyksellä tietysti näyttää kuin jotain olisi yritetty tehdä, kun toimitaan kuten Katainen ja Holmlund. Onhan tuollainen huikeasti halvempaa kuin se, että hallitus pitäisi tärkeänä myös toimissaan sitä, että koko kansa voi hyvin.
Aseita ja varsinkaan niiden lupia tiukentamalla ja vartiointia lisäämällä ei psykiatrisia ongelmia ratkaista.
Hmm. Iltauutisissa Holmlund ihmetteli lääkäreiden vastahakoisuutta ja vetosi siihen, että nyt tarvitaan kaikkien panosta.
Ihmettelen Holmlundin päättelykyvyn vähäisyyttä. Lääkäri ei pysty toteamaan kenenkään psyykkistä tilaa yhden käynnin perusteella. Eiväthän lääkärit välttämättä tunne potilaitaan lainkaan. Kuten Inkivääri totesi, lääkäri voi todistaa vain sen, onko apua haettu terveyskeskuksesta.
En pidä hyvänä, että poliisin päätäntävaltaa siirretään lääkäreille. Ennemmin sitten vaikka viisi poliisia toteamaan aseenkantoluvan hakijan tasapainoisuus.
En erityisemmin pidä aseista ja mielestäni on lukuisia mielekkäämpiä harrastuksia kuin ampuminen. Erityisesti en ymmärrä, mihin yksityisihminen tarvitsee automaattiaseita. Metsästyksen ymmärrän juuri ja juuri. Jotkut nimittäin saavat siitä ravinnon. Kannatan lupamenettelyjen tiukentamista.
Celia, näkee, ettei Holmlund ole selvillä terveydenhuollon surkeasta tilanteesta. Hän ei ilmeisesti ole koskaan kuullut asiasta mainittavan.
Olen kanssasi samaa mieltä tuosta poliisien panoksesta. Vaikuttaa jopa kummallisesti siltä, että sisäministeri yrittää saada kiusallisen ongelman vain yksinkertaisesti pois omalta hallinnonalaltaan.
Ja tuo maninitsemasi kysymys, mihin yksityinen ihminen tarvitsee automaattiasetta, on erittäin aiheellinen.
Minusta lupamenettelyjen tiukentaminen voi olla paikallaan, jos menettelyssä on vikaa, mutta oman käsitykseni mukaan aselain tiukentaminen ei ole mitenkään keskeinen toimenpide; jos joku ihminen päättää saada aseen, kyllä hän sen saa. En nyt viitsi tähän laittaa ideoita aiheesta. Mieleeni tuli heti viisi aika yksinkertaista tapaa. Ihmisen yksinäistymiseen ja psykiatristen ongelmien syntymiseen sekä niiden kehittymiseen pitää pyrkiä vaikuttamaan. Pelkkä edes oppilashuollon resurssien lisääminen ei sekään ole nähdäkseni automaattisesti ratkaisu: oppilashuollon ponnisteluja voidaan suunnata asioihin, jotka eivät tue syrjään jäävien nuorten mielenterveyttä.
Poliitikot ovat hyvin pitkään leikanneet rahaa sieltä, missä väittävät sitä kuluvan eniten: sosiaali- ja terveyspalveluista sekä opetuksesta. Nämä ovat yhteiskunnan ydintoimintoja. Niihin pitääkin panostaa rahaa eniten. Hävittäjät ja helikopterit ovat kiinnostaneet päättäjiä turhan paljon, samoin veronkevennykset ja rahan tekeminen. Kyse on pelkistetysti sanoen arvovalinnoista: ihminen vai raha.
Ei näitä ongelmia ratkota pelkästään terveydenhoidon resursseja lisäämällä. Jotain on jo pielessä kun yhä useammat nuoret tarvitsisivat niitä palveluja. Resursseja on toki hyvä lisätä. Kuulin radiosta, että jossain kouluissa yksi lääkäri vastaa 11000 oppilaasta ja yhdellä terkkarilla on neljä koulua ja muistaakseni 3000 oppilasta.
Jollain ihme konstilla pitäisi saada yhteisöllisyys takaisin. Jonkin verran auttaisi se, että lapsia ja nuoria kannustettaisiin hyvien harrastusten, kuten ammunnan ja metsästyksen, pariin.
Lauri, professori Lea Pulkkisen mukaan pielessä on yksinkertaisesti koululaitos. Olet siis löytänyt ihan saman jutun kuin Pulkkinen: yhteisöllisyys olisi löydettävä. Aseista puheenollen: itse en panisi pahaksi, vaikka aseet taottaisiin auroiksi. Entinen pomoni yritti luoda yhteisöllisyyttä tiimiimme viemällä meidät ampumaradalle mäiskimään laserpyssyillä toisiamme. Mutta sitähän työelämä sitten siinäkin buljussa oli muutenkin eikä yhteisöllisyydestä ole kai sen koommin ollut puhettakaan.
Lähetä kommentti