Oikein mantraksi julkisessa keskustelussa on muodostunut. että hoitoalalla on työvoimapula. Muka Suomessa. Missähän täällä?
Olen nyt taas kuunnellut yhden röntgenhoitajan ja yhden sairaanhoitajan tarinoita työnhausta. Naiset ovat olleet valmiit melkoisiin henkilökohtaisiin ja påerhekohtaisiin uhrauksiin saadakseen työtä. Silti työnsaanti on ollut vaikeaa ja näyttää nyt sieltä, että toinen heistä muuttaa 400 kilometrin päähän kotoaan ja vuokraa oman asunnon. Perhe jää toiselle paikkakunnalle. Toinen, jolla on hieno kansainvälinen ura cv:ssa, on hakenut hiki hatussa hommia. No, lopulta löytyi kesän työttömyysjakson jälkeen :(
Onko kyse siitä, että esimerkkini naiset ovat viisikymppisiä? Itselleni on kehittynyt käsitys, että ongelmia on kohtalaisen paljon rekrytoinnissa ja että laissa kielletty ikäsyrjintä on tosiasiassa maan tapa.
3 kommenttia:
Kuulostaa kyllä oudolta siihen nähden mikä kuva mediassa on annettu! Ystäväni kyllä sanoi, että omalla alallaankin näytti työtilanne hyvältä aina niin kauan kuin hän itse jäi työttömäksi - jostain syystä tilanteesta hänenkin kohdallaan sai mediasta paremman kuvan. Mutta hänkin on nainen ja 50+...
Hoitajapula on totta ainakin pääkaupunkiseudulla päiväkodeissa. Hoitajiahan ne lastenhoitajat ja lastentarhaopettajatkin ovat. Työpaikkailmoituksia voi katsoa vaikka mol.fi ja niitä on runsaasti. Vakavasti harkittavia hakijoita sen sijaan ei ole.
Oman lapseni ryhmässä on lastentarhaopettajan paikka auki (ryhmä aloitti toimintansa 1.8.2008) ja paikka on haussa kolmatta kertaa, tulijoita kun ei yksinkertasesti ole - ainoat hakijat on työvoimatoimistosta "pakolla" paikkaa hakevat, jotka tekevät jo kättelyssä selväksi ettei paikka kiinnosta tai jotka osoittavat sellaisia piirteitä, ettei heitä palkata, vastuu lapsista on kova... samaa olen kuullut muilta alueilta. Ystäväni taas tekee keikkaa päiväkodeissa ja sanoo, että perään soitellaan jakuvasti, töitä on enemmän kuin ehtii tehdä ja paikan voi valita parhaimman mukaan.
Tietenkin pikku paikkakunnilla on tilanne eri, mutta luulen että isoissa kunnissa hoitajapula vaivaa ihan oikeasti, niin sosiaali- kuin terveyspuolellakin. ja kun palkat on pienet, niin eipä sieltä 400km:n päästä kannata töihin tänne lähteä, jos pitää samalla hankkia kakkosasunto.
Inkivääri, mielenkiintoinen tuo tieto tuosta 50+ tässäkin tapauksessa.
Linnea, anteeksi, mutta olen kiinnostunut siitä, mitä tarkoittaa "vakavasti harkittavia halijoita". Mikä vika päiväkohdin paikassa on, kun työnhakijat eivät millään tahdo sinne? Onko palkka jotenkin epätavallisen huono?
Mutta Linnea ,tässä uskossa ilmeisesti toimittajatkin kirjoittavat juttuja hoitajapulasta, vaikka tosiasiassa kyse saattaakin siis olla jälleen vain halvan työvoiman pulasta tai kaksi vuotta ammatissa toimineiden nuorten työntekijöiden pulasta.
Lähetä kommentti