13.6.06

Mihin jäivät lääkkeettömät hoidot?

Tänään ja huomenna media kertoo, että kaikki tulehduskipulääkkeet kasvattavat sydäninfarktin vaaraa.
Lääkehoidon kehittämiskeskus ROHTO järjesti asiasta tänään tiedotustilaisuuden. Kovin vähälle huomiolle tilaisuudessa jäi lääkkeetön kivunhoito. Mielestäni on valitettavaa, että nykyinen järjestelmä asettaa käytännössä aina lääkehoidon etusijalle. Terveyskeskuslääkäreiden on paljon helpompi kirjoittaa lääkemääräys kuin määrätä potilas fysioterapiaan, vaikka potilas ehkä hyötyisi fysioterapiasta huomattavasti, eikä siitä aiheutuisi kemiallisia haittoja. Lääkkeettömät hoidot olisi hyvä ottaa aina mukaan kipupotilaan hoidosta päätettäessä.
Kaikilla potilailla ei ole taloudellisia mahdollisuuksia maksaa itse lääkkeettömiä hoitoja, ellei yhteiskunta mitenkään tue tätä hoitoa. Aivan aina ei kuitenkaan varmasti ole kyse edes rahasta, vaan asenteesta. Joillekin lääkäreillehän tuottaa vaikeuksia jopa mittanauahan käyttö tutkimusvälineenä: arvovalta ja uskottavuus kärsii liian yksinkertaisista menetelmistä.
Kardiologi Risto Vesalaisen arvion mukaan tulehduskipulääkkeiden käytöstä aiheutuu Suomessa vuosittain useita satoja infarkteja.
Mitä enemmän sydäninfarktin riskitekijöitä on, sitä tarkemmin kipulääkitystä tulee suunnitella, sillä suhteellinen riskin lisäys on 1,4-kertainen eli tulehduskipulääkkeen määrä kasvattaa riskiä 40 prosentilla. Riippuu siis vahvasti muista riskitekijöistä, onko tulehduskipulääkkeiden käytöstä suurta haittaa. Kolmekymppinen, hoikka, tupakoimaton nainen, jolla sydäninfarktiriski on olematon, voi ottaa kuukautiskipuunsa kipulääkettä eikä hänen tarvitse pelätä saavansa sydäninfarktia. Toisin on ylipainoisen, tupakoivan 68-vuotiaan miehen laita. Hänen kokonaiskolesterolinsa on 6,5 mmol/l ja systoloinen verenpaineensa on 190 mmHg. Hänellä on 37-prosenttinen todennäköisyys saada infarkti 10 vuoden kuluessa. Jos hän saa tulehduskipulääkettä, infarktiriski kasvaa 15 prosentilla eli 52:een.
Kertokaa kokemuksianne kivunhoidosta ja ottakaa kantaa lääkkeettömien hoitojen arvostukseen.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kyllähän lääkkeettömiä, turvallisia vaihtoehtoja on monia. Tässä niistä lisää suomeksi
http://tinyurl.com/e9wmk

KirsiMy kirjoitti...

Tiedän, että lääkkeettömiä, turvallisia hoitoja on, mutta kyseisten sivujen väittämiin en missään tapauksessa luota. Pahimmassa tapauksessa haitta korvattaisiin pahemmalla.
Vakavasti sairaiden ihmisten on aina syytä pitäytyä lääkärin antamaan hoitoon ja näyttää kaikki purkkinsa, sekä reseptilääkkeinä, käsikauppalääkkeinä että luontaistuotteina ostetut, lääkärilleen. Lääkäriä on viisainta uskoa sitten näissä asioissa. Luontaistuotekaupoissa myydään monia tuotteita, jotka aiheuttavat haitallisia yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa, vaikka myyjät vakuuttavat, että tuotteet ovat täysin turvallisia.
Itse kyllä tarkoitan lääkkeettömillä hoidoilla lääkärin valvonnassa tapahtuvaa ei-kemiallista kivunhoitoa, kuten monia fysikaalisia hoitoja.
Kuten näette, blogillani ei ole mainoksia. En tahdo niitä tekstiinkään.