12.6.06

Pelkäätkö itse sairastuvasi syöpään

Syöpäjärjestöt teetti taloustutkimusella kyselyn, jossa selvitettiin, missä määrin suomalaiset pelkäävät syöpää. Tulos ei yllätä: 40 prosenttia meistä pelkää sairastuvansa syöpään.
Ei ole tietoa siitä, miksi ihmiset pelkäävät syöpää. On vain arveluja. Yksi arvaus on, että sairauteen liittyvät kivut pelottavat monia. Toinen aavistus on, että ihmiset pelkäävät, että syöpää ei ehkä osattaisikaan hoitaa.
Osasyy peloista on lähtöisin mediasta eikä pelko aina ole suhteessa riskiin. Jos tutkimukset osoittavat, että ilmanlaatu kaupungissa lisää syöpäriskiä viisitoistakertaiseksi verrattuna maalla sumiseen, ihmiset tekevät johtopäätöksen, että on syytä muuttaa maalle. Kuitenkin he saattavat jatkaa tupakointia, joka monisatakertaistaa syöpäriskin. Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Matti Rautalahti totesikin aiheesta järjesteltyssä tiedotustilaisuudessa, että riskien suhteuttaminen toisiinsa on keskeisen tärkeä asia. Vaikka hengittäminen kaupungissa on suurempi riski kuin hengittäminen maaseudulla, silti tupakoiminen on aivan toisen kokoluokan riskinottoa.
Kirjoittakaa sairastumisen peloistanne ja sairauden kokemuksistanne. Jos kysytte aiheeseen liittyviä asioita, yritän ottaa selvää.

Ei kommentteja: