5.3.08

terveyskirjasto.fi pysyy edelleen maksuttomana ja avoimena

Lääkäriseura Duodecimin tuottama www.terveyskirjasto.fi -sivusto on edelleen avoimesti luettavissa verkossa.
Sieltä löytyy apuja itsehoitoon ja tietoa siitä, koska on syytä hakeutua lääkäriin. Viime vuonna tehdyn kävijätutkimuksen mukaan noin neljännes Terveyskirjaston käyttäjistä ilmoitti kirjaston tietojen vähentäneen merkittävästi heidän tarvettaan ottaa yhteyttä terveyskeskukseen.
Terveyskirjastoa kehitetään vuonna 2008 aktiivisesti Sitran tuella. Kirjastoon tuotetaan lisää tietoa erityisesti pitkäaikaissairauksista ja kansalaisille tarjotaan jatkossa mahdollisuus syöttää järjestelmään omia henkilökohtaisia terveystietojaan. Syötettyjen tietojen perusteella voidaan antaa yksilöllisempää terveysneuvontaa, henkilökohtaisia hoitosuosituksia ja riskiarviointeja.
Kirjautuneille käyttäjille tarjotaan lisäpalveluita, kuten tietokantaa lääkityksen sopivuudesta ja henkiseen hyvinvointiin liittyviä mittareita. Kirjastosta voi myös saada tiettyihin oireisiin, tutkimuksiin ja sairauksiin liittyvät suositukset automaattisesti luettaviksi, kertoo Duodecimin toimitusjohtaja Pekka Mustonen.
– Asiakkaan henkilökohtainen profiloituminen on kehitystä oikeaan suuntaan, sanoo Sitran Terveydenhuollon ohjelmajohtaja Hannu Hanhijärvi.

4 kommenttia:

veteraaniurheilija kirjoitti...

Erinomaisen hyvä tieto, että terveyskirjasto.fi pysyy maksuttomana ja avoimena suurelle yleisölle!

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Totta, Christer. Luulenpa, että yhteiskunnassa on monia tahoja, joiden intresseihin tämä kuuluu. Kun nykyisin kaikki lasketaan rahassa, on näköjään havaittu, että ihmisten omahoitoaktiivisuutta tukemalla säästetään terveyskeskusten niukkoja voimavaroja.
Sitä paitsi: Duodecimin tuottama tieto on tanakkaa näyttöön perustuvaa lääketiedettä.

Anonyymi kirjoitti...

Suomalainen maksullinen yhteiskunnan tukema kirjasto? Kenen intresseihin se todellakin kuuluu?

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Anonyymi, vaikea sanoa.
Terveyskirjaston sisällön tuottaja Kustannus OY Duodecim on kuitenkin liikeyritys, siis osakeyhtiö. Tähän asti palvelun on kustantanut yleisölle Sitra. Nyt siis mukaan on tullut käsittääkseni myös Raha-automaattiyhdistys, jonka intresseihin tällainen voi kuulua.