26.4.08

Mielenterveyden keskusliiton puheenjohtaja Pekka Sauri: Masennus ei pätkätöillä parane

(Julkaisen tässä Mielenterveyden Keskusliiton tiedotteen:)
Sitran yliasiamies Esko Ahon MTV3:n 45 minuuttia -ohjelmassa 23.4. esittämät käsitykset masennuksesta ovat herättäneet voimakkaita reaktioita mielenterveyskuntoutujien keskuudessa. Erityisesti kehotukset harrastaa liikuntaa ja vaihtaa työpaikkaa ovat kuulostaneet masennuksesta kärsivien korvissa asiantuntemattomilta tai elitistisiltä.
Vakavaan masennukseen liittyy usein kyvyttömyys suoriutua pienistäkin arkiaskareista, eivätkä kehotukset ryhdistäytymiseen ole omiaan tilannetta kohentamaan.
Masennuksen osuus työkyvyttömyyseläkkeistä on viime vuosien mittaan merkittävästi kasvanut. Masennukseen esiaste on usein motivaation ja työn mielekkyyden hiipuminen. Työelämän ja erityisesti johtamisen käytäntöjä tulisikin tarkastella tästä näkökulmasta. Pätkätyöstä toiseen vaihtamalla masennusta tuskin voitetaan.
Pekka Sauri
Mielenterveyden keskusliiton puheenjohtaja

Sauri on yliasiamies Ahon tavoin sosiaali- ja terveysministeriön asettaman Masto-hankkeen koordinaatioryhmän jäsen.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Esko Aholta on tainnut kadota realiteettien taju... Ja ettei vain koko Masto-hankkeesta tulisi hirttopuu.

Minusta on aina pelottavaa, kun ns. asiantuntijoista kootaan tällaisia ryhmiä yhteen pohtimaan näitä asioita. Masennusta sairastavat ihmiset kun tupataan näkemään toimenpiteiden kohteina ja yhtenäisenä massana eikä yksilöllisinä toimijoina.

Tyypillistä kyllä, mukana ei ole ketään, jolla (tiedettävästi) olisi omakohtaista kokemusta masennuksesta. Saurihan on vain MTKL:n keulakuva, ei kokemusasiantuntija.

KirsiM kirjoitti...

Sitra on haistanut isot rahat terveydenhuollossa ja nyt elinkeinoelämän edustajat kuvittelevat, että depressiopotilaat voi suunnilleen noin vain komentaa töihin ikään kuin kyseessä olisi jokin työvoimareservi sen sijaan että kyseessä on suuri joukko ihmisiä, joiden kuntoutukseen ei ole panostettu vuosien, mahdollisesti vuosikymmenen kuluessa lainkaan riittävästi, joiden fyysisestä kunnosta terveydenhuoltojärjestelmä ei ole ollut lainkaan kiinnostunut ja joita lisäksi syrjitään monilla työpaikoilla tietämättömyydestä ja syyllisyydentunnoista johtuvien asenteitten tähden...

Olen kanssasi samaa mieltä siitä, ettei masentuneita ihmisiä ainakaan auta se, että heidät niputetaan ikään kuin heillä kaikilla olisi sama tilanne. Nyt olisi työnantajilla, superministeri Pekkarisella ja sosiaalipolitiikan toimijoilla työmaa, jos mieli saada se väki takaisin työelämään, joka on työnnetty masennusdiagnoosin kera kokemaan niukkuutta ja näköalattomuutta ylenpalttisen työvoimatarjonnan vuosina.

Sauri on minun mielestäni kuitenkin ollut suuren hiljaisen joukon lähes ainoana äänitorvena julkisuuteen päin näinä noususuhdanteen vuosina, jolloin nousukiidossa oleva talouselämä vähät välitti niistä, jotka jäivät jalkoihin.
Silti on juuri niin, että kokemusasiantuntemusta pitäisi käyttää runsain mitoin. Sitran Aho on julkisuudessa lähinnä kunnostautunut elinkeinoelämän tunteiden tulkkina, Vielä ovat tuoreessa muistissa tämän kertaalleen ihmedieetillä laiduttaneen herran moralistiset puheenvuorot ylipainoisia ihmisiä vastaan.

Elegia kirjoitti...

Aho on jo aikoja sitten vieraantunut ns. tavallisen palkansaajan elämästä.

Ahon puheista saa sen käsityksen, että masennus ja muut mielenterveydenhäiriöt(?) ovat itse valittuja olotiloja, jotka paranevat, kun laskee rimaa (esim. työn suhteen). Mielenkiintoinen ajattelumalli.

KirsiM kirjoitti...

Elegia, On surullista, että vallanpitäjillä on vaikutusvaltaa, vaikka heiltä puuttuisi tietoa ja ymmärrystä. Olen tyrmistynyt.

Obeesia kirjoitti...

Aho lienee liittynyt siihen porukkaan, joka käskee vain "ottaa itseään niskasta kiinni".

Liikunnalla on toki myönteisiä vaikutuksia masennukseen, mutta todella masentunut ei kerta kaikkiaan pysty lähtemään ylös, ulos ja lenkille.

Nimim. Kokemusta on

P.S. Nyt on vaikeaa ottaa selvää noista sanavahvistuksen vänkyröistä.

KirsiM kirjoitti...

Obeesia, en jaksa oikein uskoa, että Ahokaan on aivan noin tietämätön kuin miltä hänen kannanottonsa vaikuttavat.
Pakostakin nousee mieleen epäilys, että näillä puheilla vain muokataan maaperää heikossa asemassa olevien ihmisten elinolojen ja hyvinvoinnin kaventamiselle.