17.4.08

Sossulle passeli eläke: kaksisataa eukkoa kuukaudessa

Tällainen tapaus: Helsingin kaupunki passittaa plus viiskymppisen työntekijänsä eläkkeelle, ei tarvitse sosiaalityöntekijöitä vanhustenhuollossa. Mies kirjoitetaan sairasomalle, jotta saadaan kirjoitetuksi eläkepaperit!
Eläkettä odotetaan ja odotetaan. Päätös tulee: takautuvana. Hip hurraa, 400 euroa pienemmät kuukausitulot takautuvasti helmikuultakin. 
Odotellaan jälleen. Pitkän odottelun jälkeen tulee tieto: Kela maksaa sairausajan päivärahan työnantajalle. Nyt eläkevakuutusyhtiön työntekijä pääsee laskemaan, mitä miehelle maksetaan, ja kas: vähentää Kelan sairauspäivärahan miehelle maksettavasta eläkkeestä!
Samaan aikaan toisaalla: työnantaja tekee ilmoituksen Kelalle, että Kela voi periä takaisin sairauspäivärahan.
Tulos? Kahdelta kuukaudelta miehelle tulee eläkettä yhteensä vajaa neljäsataa euroa. Silläpä kahden kuukauden asumiskustannukset hyvinkin hoidetaan Helsingissä, eikö? 
Kirjoitan tämän henkilökohtaisväritteisen vuodatuksen ihan vain kertoakseni, miten nerokkaasti eläkkeensaajan rahat hukkuvat julkisen hallinnon rattaisiin.

10 kommenttia:

emilia kirjoitti...

Ei hemmetti, eikö tuosta voi valittaa johonkin? Entä toimeentulotuki? Tällaiset ihmisten nujertamiset masentavat sivullisenkin. :(

KirsiM kirjoitti...

Emilia, systeemit ovat sellaiset, että niissä vähät välitetään yksittäisen ihmisen tilanteesta. Tyyni ja hyvin käyttäytyvä mies, joka on auttanut ja opatanut toisia työkeen, alkoi savuta, kun tilanteen kafkamaisuus alkoi valjeta koko tragikoomsuudessaan-
Hetken jopa näytti siltä, ettei koko systeemistä löydy yhtään tyyppiä, joka oivaltaa, että joku jossain vaiheessa on tehnyt jonkin virheen. Kaikki olivat kuin olisivat menetelleet aivan oikein.

Halo Efekti kirjoitti...

Ei yksilön toimeentulolla ja ihmisarvolla ole noille mitään väliä, kunhan systeemi pyörii :(

On se hienoa kun on tämä hyvinvointivaltio! Hurraa! Jipii! On lottovoitto syntyä Suomeen!

KirsiM kirjoitti...

Halo, lankomies anoi, että hän ottaa aina kuittauksen vakuutusyhtiöissä, Kelassa sun muissa asioidessaan: hän pyytää virkailijalta nimikirjoituksen ja leiman siitä, että on toimittanut silloin ja silloin vaaditun paperin. Kyseinen averi muutenkin ottaa kuvat ja dokumentoi aika tarkasti asioita. Oli kuulemma Kela juuri lähettänyt hänelle kirjeen, että kuntoutuksessaoloajalta ei makseta päivärahaa, koska Kelaan ei ole toimitetu sitä ja sitä dokumenttia. Mies oli ottanut työpaikalla kopion kyseisesta dokusta ennen kuin työpaikka lähetti dokun Kelalle. Lankoni läväytti kopion pöytään ja sanoi, että silloin ja silloin lähti työpaikalta ja tässä on kopio. Saanoko allekirjoituksen ja leiman tähän, että olette vastaanottaneet. "Kyllä tämä näin on selvä", Kelan virkailija oli todennut. Lankoni sanoi, että ei, kun huonon leima ja allekirjoitus.
Luulen, että kansalaisten kannattaa ottaa tosiaan käyttöönsä tällainen järjestelmä oman oikeusturvansa parantamiseksi ja raportoida lisäksi hieman enemmän aivan julkisuudessa mahdollisista hämäristä ja epäselvistä menettelytavoista ja kohtaamastaan kaltoinkohtelusta sosiaaliturvan ja eläketurvan asioissa. Menettelytavat ja ihmisten kohtelu ovat jostain menneiltä vuosikymmeniltä. Lainsäädännän pitäisi taata kansalaisten oikeusturvaa ja vähentää viranomaisten vapauksia.

Hallatar kirjoitti...

Tammi-helmikuussa olin itsekin sairaslomalla.
Sairaspäivärahaa ei tullunna KELA:sta koska lääkäri vetkutteli b-lausunnon kanssa kaksi kuukautta.
Olisi pitänyt saada myös työmarkkinatukea maaliskuusta,
jota KELA ei myöskään maksanut koska sairaspäiväraha-asiakin oli kesken.
Niinpä jouduin hakemaan apua muulta taholta joka peri sen päivärahan itselleen.
Mie tässä taas jäin tappiolle.
Eli ei kannata pyytää sairaslomaa,
ollessaan työtön.
Vajaus tuntuu yhä.
Vielä viikon tili itkee.

Eli, ihan tuttua.

KirsiM kirjoitti...

Hyvä neuvo, Hallatar. Ikävää, että jouduit kokemaan tuollaista.
Saannöllistä toimeentuloa nauttivat etuuskäsittelijät ynnä muut hyvinvoinnistamme päättävät eivät välttämättä ymmärrä, että joku ihan oikeasti joutuu tulemaan toimeen niillä rahoilla, joita heidän tahonsa kansalaiselle mahdollisesti suovat.

Tarjuska kirjoitti...

Jotenkin kuulosti niin tutulta. Taannoin, omassa tilanteessani, Kela teki vähän samankaltaisen kömmähdyksen. Yritin oikaista sitä, niin sanottiin ettei kyseinen henkilö ole töissä, vaan sairaslomalla ja muut eivät voi mennä oikaisemaan sitä. Olisi pitänyt odottaa kunnes tuo henkilö olisi palannut töihin. Sain todella hermostua, että homma oikaistiin. Myös aikoinaan hoitotukeani penättiin takaisin, kun en muka ollut ilmoittanut olevani sairaalassa. Sain selvittää, että olen henk.koht. soittanut ja ilmoittanut mieshenkilölle, joka lupasi kirjata sen ylös. Sosiaalihoitajakin sairaalasta oli ilmoittanut ja teki kanteen asiasta. Silloin Kela kumosi takaisinperinnän. Kylläpä saa olla tarkkana ja jospa henkilöllä ei ole voimia ajaa omia etuisuuksiaan. Kelan kanssa saa kyllä olla tarkkana, kuten myös eläkelaitoksenkin.

KirsiM kirjoitti...

Niin, Tarjuska, tässä kömmähtelyssä oli osapuolina Kelan lisäksi työeläkekassa ja työnantajan palkanlaskenta, joten keitos on todella outo.
Kehittelin tänään vielä tuota Kelassa asioinnin taktiikkaa. Usein Kela juoksuttaa ihmisiä milloin mitäkin paperia tuomaan ennen kuin päätöstä voidaan tehdä. Teen tästä uuden postauksen, hetki vain :)

Hallatar kirjoitti...

Se on aika monta vuotta meidän elo ollut yhtä penninvenytystä.
Mutta on jotenkin pärjätty.
Sitten tuleekin jokin tällainen katastrofi
joka vie sen pohjan siltä normaaliarjelta.
Kyllä se tuntuu.


Letut ja puuro ovat halpaa ruokaa. =)

KirsiM kirjoitti...

Niin, Hallatar, yleensä ne tilanteet, missä elämä jotenkin on käännekohdassa, ovat juuri niitä, missä Kelaa kipeimmin tarvitaan ja missä sen systeemit aina pahimmin hidastelevat ja ontuvat ja siirtymävaiheisiin kuluu eniten aikaa eikä hallinto toimi kauniiden periaatteiden mukaisesti.