15.12.05

Onko vähävaraisten tyydyttävä heikompiin lääkkeisiin

Diabetesliitto vetosi eilen sosiaali- ja terveysministeri Tuula Haataiseen tehokkaamman ja paremman diabeteksen lääkehoidon puolesta.
Sairausvakuutuslaki muuttuu vuodenvaihteessa sillä tavoin, että lääkkeiden hintalautakunnan asemaa vahvistetaan ja sen toimintaa pyritään tekemään läpinäkyvämmäksi.
Diabetesliitto ei ole tyytyväinen nykyiseen tilanteeseen. Se antoi keväällä ministeriölle lausunnon lääkekorvausjärjestelmän uudistamisesta ja otti nyt uudelleen asian esille. Järjestö vaatii läpinäkyvyyttä lääkekorvausjärjestelmäämme. Sen mukaan potilaita olisi kuultava lääkekorvauksista päätettäessä. Diabetesliitto ehdottaa, että potilasjärjestöjen asemaa lääkkeiden korvattavuudesta päätettäessä vahvistettaisiin ja yhteistyötä ja tiedonkulkua lääkkeiden hintalautakunnan ja potilasjärjestöjen välillä kehitettäisiin.
Yhtenä konkreettisena esimerkkinä on tyypin 2 diabeteksen insuliinihoidon erityiskorvattavuus. Uudet pitkävaikutteiset insuliinijohdokset, jotka olisivat usein helpompi, yksinkertaisempi, vähemmän riskialtis ja jopa kokonaistaloudellisesti katsoen edullisempi vaihtoehto, eivät ole erityiskorvattavia, jos potilas sairastaa tyypin 2 diabetesta.
Potilaat eivät Suomessa ole yhdenvertaisessa asemassa: ne tyypin 2 diabetesta sairastavat potilaat, joilla itsellään on varaa parempaan lääkehoitoon, ottavat sen halutessaan. Ne, joilla ei ole varaa, tyytyvät siihen hoitoon, mitä lääkkeiden hintalautakunta heille suo.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Sydänpotilaat ovat myös lääkkeiden suurkuluttajia, heillä monilla on 2-tyypin diabetes ja heidän lääkekustannuksensa ovat suuret. Kelan lääkekaton ylittäneistä (n. 180 000) yli puolet ovat sydän-ja verisuonitautipotilaita. Sairausvakuutuslain perusteet ovat 1960-luvulta, jolloin lääkehoito oli aivan erilaista kuin nyt. Korvausperusteet tulisi ajanmukaistaa ja ottaa huomioon nimenomaan pitkäaikaisia ja vaikeita sairauksia sairastavien tilanne.
Marja-Liisa Nuotio
sosiaali- ja kunotutussihteeri
Suomen Sydänliitto