Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä ehdottaa, että sairaaloiden, terveyskeskusten ja kunnallisen hammashoidon tilat ja laitteet avattaisiin iltaisin yksityislääkäreiden käyttöön. Periaatteessa asia on mielestäni kannatettava. Yksi periaatteellinen asia kuitenkin nousi ehdotuksen myötä keskusteluun: yksityislääkäriltä on helpompi päästä jatkotutkimuksiin.
Monelle sairaalle yksityislääkäri on ainoa keino jatkotutkimuksiin.
Samalla kun julkinen perusterveydenhuolto asettaa rajoituksia sille, kuinka monta prosenttia potilaista lääkärin on lupa lähettää jatkotutkimuksiin, kukaan ei rajoita sitä, missä määrin yksityiseltä sektorilta voidaan lähettää potilaita julkisen puolen erikoislääkärille jatkotutkimuksiin. Jokainen, jolla on rahaa, käyttää tätä tietä. Kyse ei ole mistään salaisuudesta. Käytäntö antaa tietysti merkittävän markkinaedun yksityisille lääkäripalveluille. Se myös lisää merkittävästi terveyden eriarvoisuutta ja turhia tutkimuksia, jotka rahoitetaan verovaroin. Tämä panostus suuntautuu pelkästään maksukykyisten ihmisten tutkimiseen.
Kun samaan aikaan työterveyshuollossa on kahden kerroksen väkeä, luokkajuhlat ovat ilmeiset: pienipalkkaisimmilla ja heikoimmassa oikeudellisessa asemassa olevilla on minimityöterveyshuolto, jos on työterveyshuoltoa ollenkaan. Isopalkkaisilla on yleisesti tehokas työterveyshuolto, joka tarpeen ilmetessä empimättä lähettää asiakkaansa tutkimuksiin ja leikkauksiin – tosin usein sentään yksityiselle sektorille.
Haastattelin taannoin köyhyysloukkuun pudonnutta, monisairasta ihmistä, jolle muutaman kerran joku ystävällinen ihminen maksoi pääsyn yksityislääkärille. Nämä käynnit mahdollistivat hänen pääsynsä jatkotutkimuksiin, joihin terveyskeskuslääkäri ei ollut halukas lähettämään vakavasta toimintakyvyn alentumisesta huolimatta.
9 kommenttia:
Terveyskeskuslääkärien pitää "säästää" ja he eivät voi tehdä työtään niin, että he säästäisivät ihmisiä turhilta kärsimyksiltä tai ennenaikaiselta kuolemalta jne.
Anteeksi vaan kärkevät ajatukseni, mutta rotujalostus ja osa vanhustenhoito-ongelmaa tulee hoidettua siinä sivussa.
Kannatan kuitenkin tätä Hyssälän esittämää ajatusta. On järkevää, että tiloja ja laitteita voidaan hyödyntää.
Mutta kyllä täytyy silti sanoa, että eilen kun luin tästä meidän Keskisuomalaisesta, että tuonne sairaalaan on saatu lääkeyrityksen lahjoittamana 5000€ arvoinen tuoli sädehoito-osastolle. Oli oikein etusivun uutisena. Sairaala on itse ostanut yhden. Pointtini on, että ei tuo 5000 euroa ole kyllä kovinkaan iso raha, kun puhutaan sairaanhoidosta ja siitä kuinka moni tuollaisesta investoinnista hyötyy.
5000€ menee äkkiä jonkun lautakunnan tms. virkamiesporukan kosteaan illanviettoon.
Ovat arvot vaan vähän vinksallaan, kun asioita priorisoidaan...
Niin, ja Suomi komeilee maailman korruptiotilastojen kärjessä, missä sitä siis on vähiten (näkyvissä). Kaikenlaisia kyseenalaisia systeemejä on kyllä sisäärakennettuina koneistossa - mutta muualla on enemmän (sanovat ne jotka tästä hyötyvät) ;)
Neulekirppu, terveyskeskuslääkäreitä ei asiasta tarvitse syyttää. Kyse on kuntien terveysjohdosta ja siellä tehdyistä linjauksista. Toistaiseksi uskon, että lääkärinvala on kunniassa.
Tuo vanhustenhuoltoasia on kiintoisa: ministeri Risikko viestii jatkuvasti, että sivistysvaltiolla on vara hoitaa vanhuksensa hyvin, mutta kunnallisella tasolla, missä käytäntö hoidetaan, karsitaan tiukalla kädellä turhia rönsyjä, eli kaikki muu kuin perushoito, pois. Minusta ei riitä ihmisarvoisen elämän kriteeriksi se, että vaippoja vaihdetaan.
Minustakin tilojen tehokas käyttö on asiallista; niistä pitää periä vuokra, joka on veronmaksajien edun mukainen eli markkina-arvoinen. Esimerkiksi leikkaissalien ja hammashoitotilojen tehokkaampi käyttö hyödyttää myös julkista terveydenhuoltoa, kunhan kertyneet suuret vuokrarahat tuloutetaan yksikön toiminnan hyväksi.
Halo, tämä yksityisten terveyspalvelujen vyöry asettaa suuria eettisiä haasteita kunnallisille luottamushenkilöille – ja tietysti myös virkamiehille. Sairaanhoidon puolella on myös Suomessa tarjolla monenlaista voitelua eikä vaikuttajien myötämielisyyttä varmaankaan aivan halvalla osteta.
Toivottavasti vanha käytäntö on muuttunut, jos tällaista mallia aletaan toteuttaa! Ei ole kauan siitä kun lääkärit saivat tuoda yksityisiä potilaitaan julkiseen terveydenhuoltoon, "julkisten" hoitajien joutuessa hoitamaan heitä kuten muitakin, samalla huonolla palkallaan. Mitään he eivät siitä hyötyneet, päinvastoin, joutuivat vielä "passaamaan" paremmin näitä yksityisiä!
Ja kuka siivoaa yksityisten jäljet, kun he lopettavat illan työnsä? Aamulla saisi varmaankin aloittaa esim. leikkaussalin tms. siivoamisella ennekuin pääsisi omien töiden alkuun. Olen skeptinen, kokemuksesta...
Anonyymi, tuollainen käytäntö ei saa missään tapauksessa palata. Luulen, etteivät edes oikeistolaisimmat kunnallispoliitikot ole valmiit sellaiseen.
On tässä tosiaan se ongelma, että julkinen puoli ei ehkä osaa laskuttaa, kuten se ei osaa kilpailuttaakaan. Tottakai sen pitää laskuttaa kaikesta auheutuneesta työstä, kuten siivoamisesta. Asia täytyy tietysti ottaa huomioon sopimuksisa. En usko tai en ainakaan todellakaan toivo, että yksityissektori hiipisi vähitellen terveyskeskuksiin ja julkisen palvelun sairaaloihin tukahduttaen normaalin toiminnan, vaan sille voidaan vuokrata tiloja, jos julkisella palvelulla ei ole tarvetta tiloille esimerkiksi iltaisin. Tottakai tilanteeseen sisältyy mahdollisuuksia vaikka mihin, mutta nykyistä suurempi läpinäkyvyys olisi tällaisessa tilanteessa äärettömän tarpeellista. Nythän monia yhteistyöhankkeita peitellään; hyvä esimerkki tällaisesta hämärällä alueella toimimisesta on Marian päivystyksen siirtäminen Meilahteen. Itselleni ei ole vieläkään selvinnyt, ryhtyykö jokin yksityinen yritys hoitamaan Marian sairaalan terveyskeskuspäivystystä Meilahden päivystyssairaalassa vai meneekö Marian sairaalan henkilökunta Meilahteen.
Vanhuksista puheen ollen, minulle soittelee vanhainkodista MS-tautia sairastava vanha nainen. Hänellä ei ole lähiomaisia. Yritin auttaa häntä aikoinaan, mutta en pystynyt... Muutakun nyt kuuntelen. Hän sanoo, että hoitajat eivät puhu hänelle mitään ja on päiviä, että häntä ei nosteta pyörätuoliin ja toisaalta ei ole kunnollista hänelle sopivaa pyörätuolia. Sosiaalityöntekijä on hänelle ilkeä... On ollut minullekin...
Naapurikunnassa vanhainkodinjohtaja vaihtui. Entinen kielsi hoitajia puhumasta vanhuksille, kun he kampasivat näiden tukkaaa... Nyt siellä on uusi johtaja ja kuulemma entiset sänkyasukkaatkin monet kävelevät nyt ruokapöytään :-) Johtajastako se vai kunnan päättäjistä tällainen eriarvoisuus johtunee?
Anonyymi, Helsingissä ainakin vähentävät alan laitoksista muita kuin vaipanvaihtajan vakansseja parhaillaan. Tilanne ilmeisesti vaihtelee yksiköittäin. Asiasta pitäisi ehkä ryhtyä kokoamaan omais- ja avustajatietoa tänne nettiin isoista kunnista nimeltä mainiten ja pienistä vaikka lääneittäin. Asukkaat jäävät hyvinkin heikoille, kun henkilökuntaa vähennetään ja entistä huonokuntoisempia ihmisiä tuodaan yksiköihin. Hallitusohjelmaan on kauniisti kirjattu loistava ajatus kuntouttavasta työotteesta vanhustenhuollon laitoksissa, mutta pahaa pelkään, että jää pelkäksi kirjaukseksi, ellei jotain sanktioita kunnille rakenneta; ainakin täällä Kehä IIIn sisäpuolella tasoa on laskettu kuntouttamisen sijaan. Tietoni perustuvat keskusteluihin alalla toimivien ihmisten kanssa. Stakes seuraa alan kehitystä, vaikka ei siihen puutu, mutta siltä alalta ei tiedossani ole, mitä muutoksia henkilöstämitoituksissa on tapahtunut (hallitus on vajaan vuoden ikäinen, joten ehkä ei vielä tiedetä).
Naapurikunnan vanhainkodin johtajalle minulla on takataskussa jotain. toivoakseni vuoden sisällä :) Tässä vaiheessa terveiset, että hän ei ole tehtäviensä tasalla.
Niin selvennän vielä, että nyt siellä naapurikunnassa on paremmin, kun johtaja vaihtui, mutta johonkinhan se entinen johtaja varmaan meni vanhuksia kiusaamaan:-)
Omassa kunnassa, pieni kunta, diakonissa kertoi, että hän kun ennen vanhaan kävi hartautta pitämässä vanhainkodilla hän ajatteli, että onhan hyvin hoidetut vanhukset kun olivat niin ´laitettu´. Todellisuus paljastui hänelle sitten, kun hän opiskeli lähihoitajaksi ja oli työharjoittelussa siellä. Ne vanhukset saattoivat olla pukematta, vaikka alasti siellä peiton alla. Vain se osa joka näkyi oli puunattu. Ne vanhukset laitettiin silleen kuntoon, kun pappi tai joku tuli sinne. Pappi ei varmaan tiedä tänä päivänäkään tätä arkista todellisuutta. Papit elävät ´muissa maailmoissa´:-)
Anonyymi, harmi, että terveiset eivät nyt sitten mene perille. Aika alkeellista osaamattomuutta. Jos kyseinen henkilö valittiin johonkin muualle johtajaksi, itselleni alkaa selvitä, mitä kaikkea pitääkään sisällään se johtamisen ongelmarypäs sosiaalipuolella.
Aikamoista tilannetuunausta tai Potemkinin kulissien rakentamista rovastin varalle, anonyymi.
Lähetä kommentti